22874

Pellegrini v pasti Harabinových voličů

24. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Je pozoruhodné, jak na Slovensku prezidentské volby voliče málo táhnou. Pro srovnání: u nás byla v roce 2023 volební účast v obou kolech kolem 70 procent, v roce 2018 se pohybovala na 62 a 67 procentech.

Na Slovensku před pěti lety byla zhruba 42 a 49 procent. Právě skončené první kolo mělo tak na slovenské poměry docela slušnou účast asi 52 procent. Jenže na referendum o budoucnosti demokracie na Slovensku je to i tak trochu málo.

 20461

Polsko aktivovalo své letectvo, protože západní Ukrajina a Kyjev se ocitly pod "masivním" ruským útokem

24. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Polsko tvrdí, že ruská raketa namířená na ukrajinskou Lvovskou oblast narušila jeho vzdušný prostor, zatímco Kyjev zažil třetí útok v časných ranních hodinách během čtyř dnů


Ukrajinské hlavní město Kyjev a západní Lvovská oblast se staly terčem "masivního" ruského leteckého útoku, uvedli oficiální představitelé, a polské síly byly rovněž uvedeny do zvýšené pohotovosti.

Rusko a Ukrajina navzájem provádějí sérii smrtících leteckých útoků, přičemž nedělní ranní údery přišly den poté, co ruská armáda oznámila, že obsadila ukrajinskou vesnici Ivanivske západně od Bachmutu.

Novým ohniskem napětí mezi oběma zeměmi se stal také páteční útok ozbrojenců na moskevskou koncertní halu, při němž zahynulo nejméně 133 lidí, přičemž prezident Vladimir Putin se snažil s útokem spojit Kyjev; Ukrajina svou účast popřela a k odpovědnosti se přihlásil Islámský stát.

"Výbuchy v hlavním městě," napsal v neděli na Telegramu kyjevský starosta Vitalij Kličko. "Protivzdušná obrana funguje. Neopouštějte kryty."

Ukrajina po sérii útoků na energetický systém zvyšuje dovoz elektřiny

24. 3. 2024

čas čtení 12 minut

 

Ukrajina v neděli prudce zvýšila dovoz elektřiny a zastavila její vývoz poté, co na její energetický systém zaútočila série ruských raket a dronů


"Pro tento den se předpokládá dovoz elektřiny ve výši 14 900 megawatthodin (Mwh). Vývoz se neočekává," uvedlo ukrajinské ministerstvo energetiky ve svém prohlášení.

Den před pátečními raketovými a dronovými útoky Ukrajina dovezla 3 300 Mwh, přičemž vývoz činil 2 148 Mwh.

Výrobní a přenosová zařízení byla v pátek napadena Ruskem, což způsobilo značné výpadky elektřiny v mnoha regionech, kvůli nimž se více než milion Ukrajinců ocitlo bez proudu. Dnes ráno byla napadena také energetická zařízení ve třech ukrajinských regionech.

Ministerstvo uvedlo, že se Rusové pokusili zasáhnout zařízení kritické energetické infrastruktury ve Lvovské oblasti.

"Zařízení začalo hořet a zařízení bylo bez proudu. Nedošlo k žádným obětem na životech. Následky se vyhodnocují," uvedlo ministerstvo.

Uvedlo, že v důsledku toho bylo poškozeno elektrické vedení v Kyjevské oblasti a 1 400 domácností ve dvou sídlech přišlo o proud.

26694

Květná neděle a jak jsem objevil křesťanství

24. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Vzpomínám si, že v osmé třídě na základní škole jsem pohrdavě prohlásil před celou třídou, že Bibli nemůže brát nikdo vzdělaný, znalý moderní vědy vážně. Později jsem se díval na křesťanství jako na kult pro prostý lid, neschopný filozofie (a tím jsem měl na mysli moderní filozofy).

 22809

19 Palestinců bylo zabito při izraelském útoku, když čekali na humanitární pomoc v Gaze

24. 3. 2024

čas čtení 7 minut

19 Palestinců bylo zabito při izraelském útoku, když čekali na pomoc v Gaze, sdělují média řízená Hamásem

Izraelská armáda tvrdí, že incident vyšetřuje, ale v původním prohlášení tvrdí, že "nedošlo k žádnému incidentu", kdy by izraelské síly střílely na lidi v konvoji s pomocí
 
- 32 226 zabitých Palestinců - ministerstvo zdravotnictví v Gaze


Podle denní bilance ministerstva zdravotnictví Gazy bylo od 7. října, kdy začala izraelská vojenská ofenzíva v Gaze, zabito 32 226 Palestinců a 74 518 jich bylo zraněno.

Za posledních 24 hodin bylo zabito 84 Palestinců a 106 jich bylo zraněno, dodalo ministerstvo ve svém prohlášení.

Média řízená Hamásem uvedla, že v sobotu bylo ve městě Gaza zabito 19 Palestinců a několik dalších bylo zraněno na Kuvajtském kruhovém objezdu, když čekali na nákladní auta s humanitární pomocí, uvedla agentura Reuters.

"Přežili jsme smrt, stříleli na nás, je mnoho mrtvých, je mnoho zraněných, málem jsme zemřeli, abychom sehnali našim dětem něco k jídlu," řekl Alaa al-Khoudary, obyvatel města Gazy, který se právě vracel z kruhového objezdu s taškou s pomocí.

Izraelská armáda uvedla, že incident se vyšetřuje, ale "podle předběžných zjištění nedošlo k žádnému leteckému útoku na konvoj ani nebyly zjištěny incidenty, kdy by jednotky IDF střílely na lidi v konvoji s pomocí".

"IDF umožnily konvoji s pomocí doručit potraviny lidem v severní Gaze. Při příjezdu k určenému distribučnímu místu byl konvoj zadržen a vyrabován stovkami obyvatel Gazy, severně od humanitárního koridoru," uvádí se v prohlášení izraelské armády.

Více než 100 Palestinců bylo zabito koncem minulého měsíce poté, co izraelské síly zahájily palbu, když se zoufale hladoví lidé shlukli kolem konvoje s humanitární pomocí poblíž města Gazy.

 22878

Slovenské volby: proevropský diplomat porazil spojence populistického premiéra a dostal se do druhého kola prezidentských voleb

24. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Foto: Ivan Korčok

Ivan Korčok získal v prvním kole nejvíce hlasů před předsedou parlamentu Peterem Pellegrinim


Proevropský bývalý slovenský ministr zahraničí překvapivě zvítězil v prvním kole prezidentských voleb, čímž se dostal do druhého kola s klíčovým spojencem populistického premiéra Roberta Fica.

 22875

Ruské lži o útoku v Moskvě v českých dezinformačních médiích

23. 3. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Foto: Lži na serveru Echo.cz. Mimochodem, tvrzení, že dodávka měla ukrajinskou poznávací značku, opravili na Twitteru sami čtenáři upozorněním, že šlo o běloruské poznávací číslo.


Je  zcela nehorázné, když se informační zdroje, které samy sebe označují za "seriózní", dopouštějí něčeho tak podlého a komplementárně posilují prokremelské dezinformační teze. 

Je žel smutnou skutečností, že takové zdroje (Parlamentní listy a Echo, které patří stejné firmě, jejíž majitelé otevřeně podporují české populisty) pracují s tímto schématem zcela systematicky. 

Korunu všemu nasazuje Nadační fond nezávislé žurnalistiky, který na základě omezených parametrů hodnocení poskytuje těmto zdrojům uspokojivý nebo dokonce excelentní rating.

Dezinformační zdroje v Česku začaly okamžitě šířit nepodloženou propagandu Kremlu o tom, že za teroristickým útokem v Krasnogorsku u Moskvy stojí Ukrajina. 

Toto zcela nedůvěryhodné a s nejvyšší pravděpodobností lživé tvrzení (nepotvrzené žádným důvěryhodným zdrojem) pochází z ruské strany. 

Stojí zcela proti prokazatelnému faktu, že USA varovaly Rusko před možným teroristickým útokem (americká ambasáda v Moskvě vydala varování před možným útokem extrémistů v místech shromažďování lidí). 

Nedává žádný smysl, že by to byla akce organizovaná nebo jen podporovaná Ukrajinou, protože by to znamenalo obrovský zásah do úsilí získat potřebnou podporu USA a západní Evropy. 

Spojenci by se v takovém případě dostali pod ještě větší vnitřní tlak opozice, která by mohla argumentovat naprosto nepřijatelným způsobem boje.

Ruští federální agenti uřízli jednomu zadrženému ucho a nutili ho, aby ho snědl

23. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

V posledních hodinách se objevují různé a dosti chmurné zprávy o tom, že jeden podezřelý byl dopaden ruskými federálními agenty, kteří mu následně uřízli jedno ucho a nutili ho, aby ho snědl, o čemž nyní informovala i agentura AFP.

To video je nesmírně deprimující a vypovídá o současné atmosféře v Rusku. Také je to další důkaz, že nemůžeme brát vážně žádná "přiznání" atentátníků




 19995

Putin: všichni čtyři útočníci byli zadrženi, když po útoku mířili na Ukrajinu

23. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu k národu potvrdil, že Rusko věří, že zadrželo všechny čtyři muže, kteří přímo zinscenovali útok na radnici v Moskvě. Uvedl, že všichni byli zadrženi údajně při cestě na Ukrajinu.

* * *

- Džihádistická skupina Islámský stát (IS) v sobotu oznámila, že čtyři její bojovníci provedli útok na koncertní sál na předměstí Moskvy, při kterém podle ruských úřadů zahynulo nejméně 133 lidí, a mezi zbraněmi použili zápalné bomby, informovala agentura AFP. IS to uvedl na jednom ze svých kanálů Telegram:

"Útok provedli čtyři bojovníci IS vyzbrojení samopaly, pistolí, noži a zápalnými bombami."

Militantní skupina uvedla, že její bojovníci zabili "desítky křesťanů" v rámci své "zuřivé války" se zeměmi, které podle ní bojují proti islámu.

Džihádisté již v pátek večer uvedli, že útok provedli, a tvrdili, že se jejich bojovníci "bezpečně vrátili na základnu".

To je v rozporu s tvrzením Vladimira Putina. Kreml, který na tvrzení militantní skupiny nereagoval, uvedl, že bylo zatčeno 11 osob "včetně čtyř teroristů" zapojených do útoku.

Rusko bojuje proti IS v Sýrii a džihádistická skupina byla přítomna také v ruských republikách Ingušsko, Dagestán a Čečensko, kde žijí převážně muslimové.

Skupina v Rusku prováděla útoky, ale nikdy předtím se nepřihlásila k tomu, že by stála za tak velkým zvěrstvem.

Ruské bezpečnostní služby zřejmě spojují útok s Ukrajinou, přestože se k němu přihlásil Islámský stát

23. 3. 2024

čas čtení 7 minut



Ruské bezpečnostní služby oznámily, že zatkly čtyři ozbrojence odpovědné za střelbu, při níž v koncertní hale na předměstí Moskvy zahynulo nejméně 115 lidí, což je jeden z nejhorších teroristických útoků v historii země.

Ředitel ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) informoval Vladimira Putina, že v souvislosti s pátečním teroristickým útokem v Crocus City Hall u Moskvy bylo zatčeno 11 osob, včetně čtyř podezřelých z účasti na střelbě.

Smrtící útok Islámského státu v Moskvě poukazuje na jeho fixaci na Rusko

23. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Regionální odnož ISKP má útočiště v Afghánistánu a nedávno provedla bombové útoky v Íránu, což naznačuje, že má kapacitu na velká zvěrstva, píše  Andrew Roth.

Spekulace o tom, kdo provedl střelbu na moskevské radnici Crocus, rychle naznačily, že teroristický útok bude mít v Rusku i v zahraničí nadstandardní politické důsledky.

Objevilo se tvrzení, že útok provedla provincie Islámský stát Chorásán (ISKP), regionální pobočka teroristické organizace IS. IS je zapleten do některých největších teroristických útoků v Rusku v poslední době, včetně bombového útoku v petrohradském metru v roce 2017, při němž zahynulo 15 lidí a 45 bylo zraněno.

 

 16951

BBC: Dívka z Gazy prosila záchranáře, aby nejprve zachránili bratra. Celá její rodina byla zabita

22. 3. 2024

čas čtení 10 minut

 

"Přeji si smrt" - 12letá holčička,  sirotek v Gaze


Na videu, které natočil palestinský záchranář, se zpod hromady rozbitého betonu ozývá volání.

"Já jsem Alma."

"Nejdřív mi nepomáhejte. Pomozte mé mámě a tátovi. A prosím, pomozte mému bratrovi Tarazanovi. Je to osmnáctiměsíční dítě."

Je ráno 2. prosince 2023 a dvanáctiletá Alma Jaroor je už více než tři hodiny pohřbena pod troskami pětipatrové budovy v centru města Gaza.

"Chci vidět své bratry a sestru," křičí. "Chybí mi."

Záchranář se však k Almě dostane jako první a ona se - bez pomoci - vyškrábe ven mezi rozeklanými betonovými deskami a pokroucenými kovovými mřížemi.

 17553

Krize na Blízkém východě: Šéf OSN během návštěvy Rafahu vyzval k okamžitému příměří a k "zaplavení Gazy pomocí"

23. 3. 2024

čas čtení 10 minut

 

Generální tajemník OSN vyzval k ukončení "nepřetržité noční můry" v Gaze


Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že svět už viděl dost hrůz v Gaze, a vyzval k příměří, které by umožnilo přísun další pomoci.

Promluvil na přechodu v Rafáhu na egyptské straně, kam se uchýlila většina obyvatel Gazy, ale Izrael navzdory obavám Guterrese a dalších světových představitelů slibuje vyslat proti bojovníkům Hamásu pozemní jednotky.

"Palestinci v Gaze - děti, ženy, muži - zůstávají uvězněni v nepřetržité noční můře," řekl Guterres. "Nesu hlasy drtivé většiny světa, která už toho viděla dost".

Podle agentury AFP Guterres v sobotu v Rafáhu také řekl, že "jakýkoli další nápor situaci ještě zhorší".

Studie zjistila, že pijáci kávy mají mnohem nižší riziko recidivy rakoviny střev

23. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Vědci konstatují, že u lidí, kteří onemocněli rakovinou střev, kteří pijí dva až čtyři šálky kávy denně, je menší pravděpodobnost, že se jim nemoc vrátí


Výzkum ukázal, že u lidí s rakovinou střev, kteří pijí dva až čtyři šálky kávy denně, je mnohem menší pravděpodobnost, že se jim nemoc vrátí.

Studie ukázala, že lidé s touto nemocí, kteří konzumují toto množství kávy, mají také mnohem menší pravděpodobnost úmrtí z jakýchkoli příčin, což naznačuje, že káva pomáhá lidem s diagnózou druhého největšího zabijáka rakoviny ve Velké Británii.

Odborníci označili tato zjištění za "slibná" a vyslovili domněnku, že pokud i další studie prokáží stejný účinek, může být 43 000 Britů, kterým je ročně diagnostikována rakovina střev, povzbuzeno k pití kávy. Toto onemocnění si ročně vyžádá v Británii přibližně 16 500 životů - 45 denně.

Studie nizozemských a britských vědců provedená v Nizozemsku na 1 719 pacientech s rakovinou střev zjistila, že ti, kteří vypili alespoň dva šálky kávy, měli nižší riziko opakování onemocnění. Účinek byl závislý na dávce - u těch, kteří pili nejvíce, se riziko snížilo nejvíce.

 22872

Rusko a Čína vetovaly rezoluci USA vyzývající k okamžitému příměří v Gaze

22. 3. 2024

čas čtení 18 minut

 

Rusko a Čína v pátek vetovaly rezoluci OSN, kterou podpořily USA a která vyzývá k "okamžitému a trvalému příměří" ve válce mezi Izraelem a Hamásem v Gaze, aby bylo chráněno civilní obyvatelstvo a umožněna humanitární pomoc více než dvěma milionům hladovějících Palestinců.


Podle agentury Associated Press (AP) hlasovalo v patnáctičlenné Radě bezpečnosti 11 členů pro, tři proti a jeden se zdržel hlasování.

Ruský velvyslanec v OSN Vasilij Nebenzia před hlasováním prohlásil, že Moskva podporuje okamžité příměří, zpochybnil však formulaci rezoluce a obvinil amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena a americkou velvyslankyni Lindu Thomas-Greenfieldovou, že "uvádějí mezinárodní společenství v omyl" ze "zpolitizovaných" důvodů, uvádí AP.

 16951

Jestli Ukrajina prohraje, budeme zápolit nejen s triumfálním Putinem, ale i s agresivními diktátory v Africe a s Čínou

22. 3. 2024

čas čtení 7 minut

Moderátorka, pořad PM rozhlasu BBC, pátek 22. března 2023, 17 hodin: Miliony lidí na Ukrajině v pátek  zůstaly bez proudu poté, co ruské rakety zamířily na energetickou infrastrukturu a začalo nové bombardování.  Ukrajinský ministr energetiky German Galašenko obvinil Rusko, že se snaží vyprovokovat rozsáhlé selhání energetického systému země tím, že se zaměřuje na elektrárny a energetické vedení, prezident Zelenskyj v pátek uvedl, že poslední vlna útoků ukazuje, že západní spojenci musí Ukrajině poskytnout větší vojenskou pomoc, včetně dalších systémů protivzdušné obrany. O tom hovoříme se Sarah Rainsfordovou, naší východoevropskou zpravodajkou. Když už mluvíme o útocích na infrastrukturu, Sarah, můžete nám říct, co přesně bylo cílem a jak účinně?

 22874

Slováci jdou k prezidentským volbám v obavách z ovládnutí státu

22. 3. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut

Foto : Bývalý premiér Peter Pellegrini spolu se Slováky v lidovém kroji.
 

Slováci 23. března hlasují v prvním kole prezidentských voleb, které podle všeobecného očekávání povedou ke druhému kolu mezi bývalým premiérem Peterem Pellegrinim, předsedou Slovenské národní rady (parlamentu), a bývalým ministrem zahraničí a diplomatem Ivanem Korčokem.

Pellegrini, spojenec populistického premiéra Roberta Fica a předseda středolevé strany Hlas, je podporován Ficovou levicovou nacionalistickou stranou Smer a očekává se, že v druhém kole o dva týdny později bude sbírat hlasy i od nacionalistických kandidátů, což mu dává rozhodující výhodu před Korčokem.

 18211

Proč americký návrh na příměří v Gaze v Radě bezpečnosti OSN neuspěl

22. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Rusko a Čína právě vetovaly Bidenův návrh rezoluce o Gaze v Radě bezpečnosti OSN. Proti hlasovalo také Alžírsko, které reprezentuje arabský svět. Ačkoli rezoluce neobsahovala jasný požadavek na příměří, Moskva a Peking přesto umožnily Bidenovi přenést vinu za nečinnost Rady na Rusko - třebaže právě Biden byl v posledních šesti měsících hlavní překážkou pokroku v Radě bezpečnosti.

Ačkoli se velká část debaty bude týkat ruského a čínského veta, analýza textu rezoluce odhaluje jak změny v Bidenově pozici, tak i to, proč jeho posun zůstává v mnoha ohledech nedostatečný, soudí na webu Responsible Statecraft Trita Parsi.

 22870

EU a USA zvyšují tlak na příměří v Gaze

22. 3. 2024

čas čtení 8 minut

 
Vedoucí představitelé EU vyzývají k "okamžité humanitární přestávce", USA se chystají neprodleně předložit rezoluci OSN vyzývající k příměří

Vedoucí představitelé EU překonali své rozpory a vyzvali k "okamžité humanitární přestávce vedoucí k trvalému příměří" v Gaze, několik hodin předtím, než se očekává, že USA předloží k hlasování v OSN rezoluci vyzývající k neprodlenému uzavření příměří a dohody o rukojmích tváří v tvář hrozícímu hladomoru.

Prohlášení EU, které bylo přijato na summitu v Bruselu ve čtvrtek pozdě večer, bylo prvním prohlášením evropských lídrů o Blízkém východě od října. Návrh rezoluce Spojených států, o kterém se bude v pátek ráno hlasovat v Radě bezpečnosti OSN, rovněž odráží větší naléhavost postoje Washingtonu. Je to poprvé, co Bidenova administrativa předložila formulaci vyzývající k "okamžitému příměří", ačkoli příměří nadále spojuje s dohodou o rukojmích.

30647

Firmy na krizi a inflaci vydělaly loni téměř 150 miliard korun

22. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Myslím, že se stále jasněji ukazuje, že vysoká inflace, kterou jsme v České republice museli přetrpět, byla z velké části zisková. Nyní na to přesvědčivě poukazuje čerstvý článek na Novinkách. V prvé řadě bych zdůraznil, že není možné říci, že každá firma využila inflace k tomu, aby zbohatla.

Nicméně když uvažujeme v součtu, pak firmy na inflaci vydělaly téměř 150 miliard korun: „Kdyby podíl firem na bohatství vytvořeném ekonomikou zůstal na předkrizových úrovních, byly by loni chudší zhruba o 146 miliard korun, než jsme pozorovali.“ Reálné mzdy přitom klesly za poslední dva roky o 11 procent.

 22868

Pochod solidarity s Gazou, neděle 13:00, Praha-Klárov

22. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


Třetí celostátní pochod solidarity s Gazou – ke studentstvu se přidávají umělci

TZ Ne naším jménem!

Na neděli 24. března svolávají občanské iniciativy další velký Pochod solidarity s Palestinou v Praze, který začne v 13:00 na Klárově na Malé Straně. Pochod projde městem přes Mánesův most, Náměstí Jana Palacha, Staroměstským náměstím a bude ukončen na Náměstí Republiky. Velké lednové a únorové protesty pokořily hranici tisíc účastníků a poukazují na narůstající vlnu solidarity české společnosti s palestinským lidem, zejména s obyvateli pásma Gazy, kde lidé čelí brutální, bezprecedentní a neomluvitelné agresi ze strany státu Izrael. Počet civilních obětí v Pásmu Gazy už překročil 31 700 lidí, z toho více než 14 000 jsou děti.

 18158

Jak jedna německá vesnice ilustruje riziko rakoviny způsobené spalováním dřeva

22. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Podle vědců může vytápění domácností dřevem nebo uhlím vést k významnému znečištění ovzduší, a to i ve venkovských obcích

"Povědomí veřejnosti o škodlivosti spalování dřeva v domácnostech je stále příliš nízké. Prvním krokem by mělo být upozornění spotřebitelů na tyto škody. Například zavedením zdravotních varování jak na kamnech, tak na tuhých palivech, jako je dřevo, uhlí a alternativní paliva, podobně jako je tomu u způsobů, které se používají při informování veřejnosti o škodlivosti kouření."

Na podzim roku 2018 dorazil do centra malé německé vesnice Melpitz přepravní kontejner plný zařízení na měření znečištění ovzduší.

Dr. Dominik van Pinxteren z Leibnizova institutu pro výzkum troposféry vysvětlil důvod jejich zkoumání: "Obávali jsme se, že spalování dřeva by mohlo být významným zdrojem znečištění částicemi v malých vesnicích, ale tyto oblasti nejsou dostatečně pokryty oficiálními sítěmi monitorování kvality ovzduší."

V obci Melpitz, která se nachází v Sasku a je obklopena zemědělskou půdou a pastvinami, žije přibližně 200 obyvatel. Žijí v 63 domech, které jsou většinou vytápěny ústředním topením na olej nebo dřevo, v malém počtu domů se topí uhlím.

Gaza: Znovu prudké boje ohrožující civilisty v nemocnici al Šifa, Izrael blokuje dodávky pomoci

22. 3. 2024

čas čtení 8 minut

 

Reportér, Channel 4 News, čtvrtek 21. března 2024, 19 hodin: Ve městě Gaza v nemocnici Al Shifa a v ulicích kolem ní se lidé opět ocitli v oku této válečné bouře. Hamás zveřejnil tyto záběry bojů ve čtvrti kolem nemocnice. Je těžké přesně zachytit, co se tam za posledních 24 hodin odehrálo, ale je to násilné a krvavé. Zatím víme toto.

 Al-Džazíra odvysílala tyto záběry, o nichž se předpokládá, že byly natočeny včera. Je na něm vidět jedna z hlavních nemocničních budov a mezi střelbou je slyšet něco, o čem se předpokládá, že je to hlášení IDF. Přes hlasité reproduktory jsou lidé uvnitř nemocnice oslovováni následovně: "Pokud opustíte budovu, vojáci na vás budou střílet." Následně reproduktor pokračuje: "Nezahrávejte si s námi. Jakmile dostaneme rukojmí, dovolíme vám odejít."

Channel 4 News: Řadoví Izraelci vůbec nevědí, co se děje v Gaze (skoro jako Češi)

22. 3. 2024

čas čtení 7 minut

"Obrovské trauma, kterým Palestinci v Gaze v důsledku izraelského útoku denně trpí, většina lidí v Izraeli prostě nevidí. Dívali jsme se na zpravodajství o válce v izraelské televizi a analyzovali jsme hlavní večerní zpravodajské relace z minulého týdne na všech nejpopulárnějších kanálech. Během pěti dnů, které jsme zkoumali, se neobjevil jediný klip, v němž by Palestinec v Gaze popisoval, čím prochází."

 


Reportér Channel 4 News, Jeruzalém: Před branami izraelské vojenské věznice čekají dva hrdí rodiče na propuštění své dcery.

"Pojďte. Pojďte. Už jde."

Reportér: Osmnáctileté Sophii právě skončil dvacetidenní trest vězení.

 22864

Kdo v Evropě si ničí zdraví neustálým sezením? Holanďané, Dánové a Češi

22. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Grafika výše: Která země v Evropě nejvíc sedí?

Mistři Evropy v sezení: i sportovní Nizozemci se stávají obětí přemíry sezení

Dlouhé hodiny strávené u psacích stolů a pohovek vedou v Nizozemsku k 21 000 úmrtím ročně na kardiovaskulární choroby, cukrovku a rakovinu

 

Nizozemci jsou vnímáni jako národ zdravých obrů, kteří pořád jezdí  na kole. Podle nového výzkumu jsou však ve skutečnosti "sedícími mistry Evropy", jejichž sedavý způsob života je příčinou tisíců předčasných úmrtí.

Zdravotničtí odborníci vyzývají k naléhavým opatřením, která by zastavila šíření "nemoci sezení" v západních zemích. Zpráva výzkumné organizace TNO, která byla zveřejněna minulý pátek, uvádí, že příliš mnoho sezení stojí Nizozemsko ročně 1,2 miliardy eur a vede k 21 000 předčasným úmrtím ročně na kardiovaskulární onemocnění, cukrovku 2. typu a rakovinu. Vědci zjistili, že rizikovější je být právníkem než řidičem nákladního automobilu.

 20679

Hitler na koni hospodářské krize

22. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

 

Pokračuji v četbě Hitlerova životopisu od Volkera Ullricha.

Ještě v květnu 1928 utrpěl Hitler ve volbách debakl (2,6 %, sociální demokracie 29,8 %) a měl potíže překonat šířící se zklamání v řadách svých příznivců. Odtud také velký důraz na náboženskou víru v to, že přes těžká protivenství se všechno v dobré obrátí. Už na přelomu let 1928-1929 se ale německá ekonomika horší a preference nacistů začínají růst na nějakých 5-8 procent, zejména na venkově. Když přišla na začátku roku 1930 do Německa světová hospodářská krize, zasáhla zemi zvláště tvrdě. Hitler byl nadšený a předpověděl, že do tří let bude u moci. Vyšlo mu to.

Televizní zpravodajství na Slovensku je pod tlakem ze všech stran, v datech však k tomu lze stěží najít oporu

22. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

  • Výzkumná společnost Media Tenor přichází s obsahovou analýzou zpravodajských relací hlavních slovenských televizí za období od 4. 12. 2023 do 17. 3. 2024

  • Z analýzy vyplývá, že ve vztahu k politickým stranám na Slovensku poskytují zpravodajské relace otevřené fórum pro názory koalice i opozice

  • Míra negativních informací o vládních stranách je srovnatelná napříč jednotlivými zpravodajskými relacemi a osciluje kolem 18 procent ve Správách RTVS, Televíznych novinách TV Markíza a Novinách TV JOJ.

Vládní návrh na reformu veřejnoprávní RTVS, protesty v ulicích nebo i napjatá atmosféra uvnitř TV Markíza. To jsou jen některé z hybatelů aktuálního dění v médiích na Slovensku, kde zaznívají pochybnosti nad kvalitou a nestranností zpravodajství hlavních televizních stanic. Z dat výzkumné společnosti Media Tenor přitom vyplývá, že většinu negativní medializace politických stran si způsobují političtí oponenti navzájem, přičemž adekvátní prostor dostávají strany koalice i opozice.


Celá tisková zpráva ZDE

 21259

USA konečně podpořily příměří, ale nuance v jejich rezoluci pro OSN ukazují, jak těžké je pro ně zaujmout vůči Gaze konkrétní postoj

22. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 
Návrh rezoluce rozvolňuje vazbu mezi příměřím v Gaze a propuštěním rukojmích, čímž se USA snaží získat zpět vedoucí postavení v této otázce v OSN

Návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN o Gaze, který předložil Washington, znamená změnu postoje USA, ale je to změna nuancovaná, neboť zachovává vazbu mezi příměřím a propuštěním rukojmích a zároveň tuto vazbu uvolňuje a zdůrazňuje, že prioritou je okamžité ukončení bojů, míní analýza deníku Guardian.

Hlavní pozornost se nyní soustředí na jednání o rukojmích, která probíhají v Kataru a která se opět rozbíhají, přičemž se očekává, že v pátek přiletí do Dauhá šéfové CIA a Mossadu, William Burns a David Barnea.

Americký návrh rezoluce má těmto jednáním dodat pocit naléhavosti. Představuje také pokus Bidenovy administrativy udržet tlak na Hamás a zároveň se snaží získat zpět určitou mezinárodní důvěryhodnost a napravit vztahy se spojenci po třech vetováních rezolucí OSN o příměří.

 21077

NYT: S pokračující válkou na Ukrajině vytváří Kreml na internetu stále složitější výmysly, aby zdiskreditoval Zelenského a podkopal pomoc Ukrajině

22. 3. 2024

čas čtení 9 minut


V srpnu se  objevil na videu na YouTube mladý muž, který si říká Mohamed al-Alaw. Popisoval se jako investigativní novinář z Egypta, který má velkého sólokapra: Tchýně ukrajinského prezidenta si koupila vilu nedaleko domu Angeliny Jolie v El Gouně, letovisku u Rudého moře.

Ukázalo se, že zpráva není pravdivá. Ukrajina ji popřela a majitel vily ji vyvrátil. Alawi také není novinář.

Přesto jeho "zpráva" obletěl sociální média a zpravodajské servery od Egypta po Nigérii a nakonec i Rusko, kde podle výzkumníků celý příběh začal.

Hospodaření OSBL za únor 2024

20. 3. 2024

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně.  Děkujeme všem!!

V únoru 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 127 408,44 Kč.

Výdaje byly 102 860,89(s doplatky honorářů za předchozí měsíce).


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20699

Vedoucí představitelé EU vyzývají k "okamžité humanitární přestávce vedoucí k trvalému příměří" v Gaze

22. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

 
Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že evropští lídři se dohodli na jednotném prohlášení k Blízkému východu

"EU vyzývá k okamžité humanitární přestávce vedoucí k udržitelnému příměří. Plný a bezpečný přístup humanitární pomoci do Gazy je nezbytný pro poskytnutí životně důležité pomoci civilnímu obyvatelstvu v katastrofální situaci v Gaze," uvedl Michel.

V textu, na němž se dohodlo 27 hlav států a předsedů vlád EU, vedoucí představitelé prohlašují:

 21434

Britský ministr zahraničí obvinil Izrael ze záměrné blokace přechodu do Gazy pro humanitární pomoc

22. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


Bývalý britský premiér a nynější britský ministr zahraničí David Cameron obvinil Izrael, že požaduje uzavření klíčového přechodu pro humanitární pomoc do Gazy, a dostal se tak do konfliktu s izraelským mluvčím, který údajně vyústil v jeho odvolání.

V ostrém dopise britský ministr zahraničí uvedl, že pomoc se do Gazy nedostává kvůli "svévolnému odmítání ze strany izraelské vlády a zdlouhavým odbavovacím procedurám, včetně několikanásobných kontrol a omezeného otevírání přechodu  v denních hodinách".

 22209

O jaderné eskalaci

22. 3. 2024

čas čtení 6 minut

Pro většinu lidí je to, zda vládce nebo země "použije" jaderné zbraně, jednoduchou volbou mezi jejich svržením na nepřítele nebo nesvržením. Pro "experty" je to však mnohem složitější, upozorňuje Martin van Creveld.

3330

Zelený hospodářský zázrak a realita úmyslné deindustrializace a drahých energií

22. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Štěpán Major argumentuje, že Česká republika si bez jaderných elektráren nedokáže zajistit dostatečné množství energetických zdrojů. Polemizuje s varováním a závěry Edvarda Sequense z hnutí Calla, nejnověji vyjádřenými v tomto Rozhovoru Britských listů.

Úvodem Štěpán Major píše:

Pravda o energetice založené na OZE aneb reakce na příspěvky hnutí Calla.

Vážený pane Čulíku, velmi se vám omlouvám, ale že s Vašimi postoji a názory na energetiku nesouhlasím, realita jasně ukazuje, že nestabilní zdroje OZE, nejsou vůbec vhodné pro zásobování průmyslového státu energií. Problémem je, že pokud vůbec něčemu experti Zelených, Cally, Duhy atd. rozumí, tak se pouze jedná o zajištění energie pro chaty, domky a v tom nejlepším případě farmy pomocí fotovoltaiky, ale například zásobovat jednu hliníkárnu je něco zcela jiného, například z důvodu drahé energie krachnuvší Trimmet Aluminium v Hamburku má sám pro své pece spotřebu jako miliónové město, a tak je to i u dalších podniků. Problémem evropské energetiky, nejen té české je to, že se zde už více než 30 let jaderné energetika sabotuje a promarněný čas nelze nahradit.

Jak si představujete Vy a další čtenáři Blistů třeba druhotnou výrobu oceli pomocí obloukových pecí (jen tak mimochodem, právě Francie produkuje ocel v elektrických pecích s minimálními emisemi CO2, protože má JE). Ono prostě s OZE těžký průmysl neutáhnete a stát nebo společenství států, které se tohoto vzdá ztratí zásadní technologické schopnosti…Ano deindustrializace zásadně ovlivňuje i geopolitiku! Nejsem vyznavačem neomezeného růstu nade všechny meze, ale vy si potřebujete uchovat výrobní základnu! Osobně jsem pane Čulíku přesvědčen, že ti kteří mají průmysl zatočí s těmi, co se zbavili výrobní základny jako s Indiány či Aboriginci!

Zároveň, se Vás chci zeptat jaký pozitivní efekt na klima má přesun této výroby z Evropy do Číny, když globální oteplování nezná hranice? Vyháněním výroby z Evropy a jejím přesunem do Číny či dalších států, převážně ze skupiny BRICS jen Evropa ztrácí svůj význam a svou sílu, jež je už minulostí a neuvěřitelně posiluje Čínu jejíž průmysl stojí na fosilních palivech a jež prohlásila, že až do roku 2060 pojede na uhlí.

To jsem Vám chtěl říci úvodem a nyní se podíváme do Německa, co se děje s Německým průmyslem pod vedením Roberta Habecka, jenž jakožto Zelený spoluvytvářel zcela šílenou energetickou koncepci, jejíž výsledky si ukážeme v praxi a jejíž efekt ostře kontrastuje s názory a prohlášeními prezentovanými na Blistech. Zde je třeba navíc dodat, že před tím, jak Zelení zavírají JE a zvyšují podíl OZE na místo emisí CO2 varuje Dr. Hansen jenž začal ještě na přelomu 70 a 800 let zkoumat oteplování. Dále Německou vládu odrazovali nositelé Nobelovy ceny za Fyziku jako Steven CHu, i toto jsem zařadil do textu. Technické problémy se dále pokusím vysvětlovat co nejjednodušším didaktickým stylem, mluvím především o problematice „redispatchingu“, který může být někdy na škodu přesnosti.

Štěpán Major vypracoval tři polemické dokumenty s rozsáhlou obrazovou dokumentací. Jsou ZDE, ZDE a ZDE.

 16525

Emise spojené s předními ropnými a plynárenskými společnostmi mohou do roku 2100 způsobit miliony úmrtí v důsledku horka, varuje studie

21. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 

Analýza Global witness naznačuje, že spalování fosilních paliv do roku 2050 by mohlo způsobit  11,5 milionu úmrtí

 
Podle nové analýzy by emise ze spalování ropy a zemního plynu produkované předními světovými společnostmi vyrábějícími fosilní paliva mohly do konce století způsobit miliony úmrtí v důsledku nadměrného tepla.

Studie organizace Global Witness zjistila, že kombinované emise z fosilních paliv produkovaných společnostmi Shell, BP, TotalEnergies, ExxonMobil a Chevron a spalovaných do roku 2050 by mohly způsobit 11,5 milionu nadměrných úmrtí v důsledku tepla do roku 2100.

 22847

Tristan Harris o peklu umělé inteligence a sociálních sítí

21. 3. 2024

čas čtení 12 minut

Tristan Harris. (Foto Stephen McCarthy/Collision via Sportsfile)

Moderátor, BBC Radio Four Today Programme, středa 20. 3. 2024: Před více než deseti lety pracoval Tristan Harris ve společnosti Google jako etik designu. Napsal článek se 141 slajdy s názvem "A call to minimise distraction and respect users' attention (Výzva k minimalizaci rozptylování a respektování pozornosti uživatelů)". Jednoduše se obával, že náš vztah k technologiím se vyvíjí  špatně. Místo aby nás osvobodila a soustředila se na to, co činí bytí člověkem výjimečným a cenným, podkopává naši autonomii, soustředila příliš mnoho moci v příliš málo rukou a poškodila posvátná pouta, která dávají našemu životu smysl. Založil Centrum pro humánní technologie, které nyní věnuje spoustu času varování světa nejen před nebezpečím sociálních médií a chytrých telefonů, ale i umělé inteligence. Přicestoval ze Států a právě teď přichází do studia pořadu Today. A dobré ráno.
 

 22796

Američtí a britští lékaři ve Washingtonu budou svědčit o "otřesných zvěrstvech" izraelské armády v Gaze

21. 3. 2024

čas čtení 8 minut

 

Lékaři, kteří se vrátili z dobrovolnické práce v obléhaných nemocnicích v Gaze, chtějí americkým činitelům sdělit, že bez příměří nemá pomoc smysl

"Byli jsme svědky otřesných zvěrstev v Gaze a zoufale si přejeme, aby se o tom lidé dozvěděli. Byl jsem svědkem nevybíravého zabíjení obrovského množství nevinných civilistů. Strávil jsem dva týdny v nepřetržitém provozu. Operoval jsem mnohem více žen než mužů. Ta představa, že se zaměřují na bojovníky Hamásu - viděl jsem nejstrašnější zranění u dětí. Strašlivé popáleniny, traumatické amputace u dětí."

Delegace amerických a britských lékařů je ve Washingtonu, aby Bidenově administrativě sdělila, že izraelská armáda systematicky ničí zdravotnickou infrastrukturu v Gaze a cílem vyhnat  Palestince z jejich domovů.

Očekává se, že lékaři, kteří se nedávno vrátili z dobrovolnické práce v obléhaných nemocnicích v Gaze, se tento týden setkají s představiteli Bílého domu a vysokými členy Kongresu, aby je varovali, že přísliby zvýšené pomoci bombardovaným Palestincům jsou do značné míry bezvýznamné bez okamžitého příměří, které by umožnilo bezpečnou distribuci potravin a obnovení zdravotnických služeb.

Profesor Nick Maynard, bývalý ředitel onkologického oddělení Oxfordské univerzity, který na začátku roku pracoval v nemocnici al-Aksá v centru Gazy, obvinil Izraelské obranné síly (IDF) z "děsivých zvěrstev".

"IDF systematicky útočí na zdravotnická zařízení, zdravotnický personál a  likvidují celý systém zdravotní péče," řekl.

 21014

USA v návrhu rezoluce OSN vyzývají k okamžitému příměří v Gaze a dohodě o rukojmích

21. 3. 2024

čas čtení 5 minut

formulace naznačuje výrazný posun v postoji USA,. tlak na Izrael, aby zastavil válku, se zvyšuje

 
USA vypracovaly návrh nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která vyzývá k "okamžitému příměří" a dohodě o rukojmích v Gaze, a to v situaci, kdy roste tlak na Izrael, aby zastavil svou vojenskou kampaň a umožnil dodávky značného množství humanitární pomoci na palestinské území

Ministr zahraničí  Antony Blinken představil rezoluci jako výzvu k "okamžitému příměří spojenému s propuštěním rukojmích".

 22848

Bývalý britský ministr zahraničí: Hladomor v Gaze je otřesný

21. 3. 2024

čas čtení 7 minut

Foto: David Miliband 

Moderátorka, BBC World at One, středa 20. března 2024, 13 hodin:  Varování před hladomorem začínají být stále drsnější. Spojené státy uvedly, že poprvé je celá populace, tedy 2 miliony lidí v Gaze, klasifikována jako země s vážnou mírou akutního nedostatku potravin. S varováními se zvyšuje tlak na Izrael, aby vpustil do Gazyvíce pomoci. Mezinárodní záchranný výbor předpovídá hrozící hladomor a označil to za hluboké selhání lidstva. David Miliband je jeho prezidentem a výkonným ředitelem. V letech 2007 až 2010 byl ministrem zahraničních věcí Spojeného království.  Zeptala jsem se ho, čí je to selhání, kdo nese odpovědnost za nedostatek pomoci pro Gazu.

 22582

Alarmující nedostatek podrobností v projektu americké "humanitární pomoci" Gaze

21. 3. 2024

čas čtení 6 minut

Není možné, aby výstavba plovoucího mola, které chce americká armáda vybudovat u pobřeží v Gaze, nevyžadovala vojenský personál - říkají odborníci - což staví další zásadní otazník nad projektem, jehož realizaci Bidenova vláda oznámila minulý týden.

V posledních dnech se objevily podrobnosti o tom, že Pentagon plánuje vybudovat plovoucí hráz ve stylu "trojzubce" z modulárních dílů, které jsou v tuto chvíli na cestě z Fort Eustis ve Virginii na Kypr, informuje Kelly Beaucar Vlahos na webu Responsible Statecraft (RS).

30777

"Sirény houkají": Světová meteorologická organizace (WMO) tvrdí, že rok 2023 narušil klíčové klimatické ukazatele

21. 3. 2024

čas čtení 6 minut

Loňský rok překonal rekordy v několika klíčových klimatických ukazatelích, včetně povrchových teplot, tepla oceánů, vzestupu mořské hladiny a úbytku antarktického mořského ledu, konstatuje Světová meteorologická organizace ve své zprávě o stavu globálního klimatu v roce 2023, která byla zveřejněna v úterý.

Agentura potvrdila, že rok 2023 byl nejteplejším rokem v historii, a dodala, že loňský rok poskytl zlověstný nový význam slovnímu spojení “mimo tabulky”, píše Olivia Rosane.

 22185

Izrael chce zřízením nárazníkové zóny uloupit 16% území Gazy

21. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Izraelský plán na vytvoření "nárazníkové zóny" uvnitř Gazy podél hranice s Izraelem zabere 16% území pásma, uvedl deník The Wall Street Journal s odvoláním na analýzu operace, kterou vypracoval profesor geografie na Hebrejské univerzitě Adi Ben Nun. Izrael zahájil proces výstavby zóny, zahrnující demolici palestinských domů a zemědělské půdy, které stojí v cestě. Nárazníková zóna bude široká asi jeden kilometr, informuje Dave DeCamp.

 18207

Když Strakovka táhne do boje

21. 3. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

V poslední době se masochisticky týrám sledováním nepříčetných debat v České televizi, kde teprve nedávno v panické hrůze zjistili, že ukrajinská armáda trpí nedostatkem munice a situace na bojišti nevypadá pro Kyjiv nadějně, třebaže tuto neblahou dynamiku už loni na jaře předpověděly americké tajné služby. Vládní politikové a jim naklonění mainstreamoví novináři se nyní předhánějí v tom, kdo to verbálně Kremlu více vytmaví, a nadto se prsí tuzemskými ambicemi zajistit pro Ukrajinu statisíce kusů munice, a to v bláhové naději oddálit nevyhnutelný restart diplomatických jednání. Nicméně každý, kdo o této k nezdaru odsouzené iniciativě pochybuje, je zjevným bezpečnostním rizikem pro Českou republiku.

31952

Zeptejte se politiků, proč místo zanedbatelných sociálních dávek neřeší obrovské ztráty způsobené životním stylem

Masový zabiják, se kterým denně sedáváte

21. 3. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Máte pocit, že největší ohrožení vašeho života a zdraví číhá venku? Válka, zločin, virus, nehoda? Omyl. Největší zabiják je stále s vámi a pracuje na vás, když sedíte. Mezi Čechy se mu nadprůměrně daří. A ročně způsobí škodu za 500 miliard korun.

 19995

S Vladimirem Putinem na věčné časy

21. 3. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Na prezidentských volbách, které v Rusku proběhly o víkendu, je asi nejzajímavější, že se vůbec konaly. Ukazuje to, že navzdory všemu, co ruské oficiální zdroje poslední dekádu chrlí o dekadenci Západu, jsou parlamentarismus a demokracie stále tamní diktaturou považovány za důležitou, dost možná i nezbytnou formu, kterou na sebe výkon moci brát musí. Nejspíš je to jedna z mála věcí, která zbyla z druhého „zlatého věku demokracie“. Prvním zlatým věkem bylo poválečné třicetiletí, kdy se demokracie prosadila v Evropě, druhým devadesátá léta, kdy se liberální demokracie zdála finální formou vlády, k níž nevyhnutelně směřuje celý svět.

 22846

Rozhovor: s Muriel Blaive (nejen) o tom, proč je důležité umět se správně ptát

20. 3. 2024 / Muriel Blaive, Ondřej Krátký

čas čtení 37 minut

V bouřlivých dobách je dosažení míru a klidu často spojeno s identifikací „pravdy“. Jistě mohou existovat autoritativní narativy nebo kanonické diskurzy, které v mnoha případech představují nějaké „oficiální“ nebo „obecně přijímané“ pravdy – otázkou však zůstává, do jaké míry se takové coby „ideální“ interpretace skutečně hodí každému. Na druhé straně má každý z nás ale i svůj vlastní příběh – svou jedinečnou zprávu o našem vlastním vnímání světa, stejně jako o všech okolnostech, které pomáhaly tvořit náš život.

Jsem proto velmi rád, že se nám v následujícím rozhovoru s největší pravděpodobností podařilo skloubit obojí: jak zprávu o vlastní zkušenosti s českým prostředím z pohledu socioložky francouzského původu, tak i její názory (nejen) na naši, československou minulost – jež se jí podařilo zformulovat díky talentu naslouchat příběhům lidí a které osobně považuji za vyvážené, opravdové a plné pochopení.

Nechme nyní tedy Muriel Blaive, aby nám na následujících řádcích sama podrobněji vysvětlila, proč považuje mimo jiné schopnost identifikovat, formulovat a klást správné otázky za jeden ze základních předpokladů úspěšného – tedy poctivého a vědecky rigorózního – výzkumu; a tedy i cestu k pochopení samotného „předmětu“ výzkumu.

Ondřej Krátký, Rebuildsyria.cz

Rozhovor původně vyšel ZDE


 20461

Ukrajina samozřejmě prohrává, ale...

21. 3. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Na rozdíl od Daniela Veselého si nemyslím, že iniciativa české vlády získat pro Ukrajinu munici je chybná, Daniel Veselý má ovšem pravdu, že to nestačí. Uvažujme nad touto, velmi pochmurnou analýzou listu Washington Post. Varuji zároveň před přesvědčením Daniela Veselého, že s Putinem a jeho režimem je možno vyjednávat, protože ve vedení ruského státu jsou vrazi, lháři, kriminálníci a podvodníci a NIKDY nedodržují žádné vyjednané smlouvy.

Souhlasím s mezinárodními komentátory, že jediným řešením války na Ukrajině je porazit Rusko na hlavu, což by mělo prospěch i pro Rusko samotné - jak v nedávném Rozhovoru Britských listů upozornil rusista Andrej Rogačevskij, v Rusku dochází k změně režimu vždy po prohraných válkách.


 22837

Dvě Josefíny

20. 3. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut

Obrázek: Schránka


Dvě Josefíny a obě nejen stejného křestního jména, ale i příjmení, jenže každá narozená v jiném století. Z té, jenž se narodila v roce 1754, se stala uznávaná operní pěvkyně a blízká přítelkyně W. A. Mozarta. Určitě již tušíte, že mám na mysli Josefínu Duškovou, která i přesto, že díky svému pěveckému talentu procestovala značnou část Evropy, zůstala věrná Praze, kde žila až do své smrti v roce 1824. A z té, jenž se narodila v roce 1981 se po absolvování Akademie  výtvarných umění v Praze stala uznávaná sochařka, malířka, fotografka a řezbářka. Milovníci výtvarného umění již  určitě tuší, že mám na mysli jednu z členek spolku Umělecká beseda, taktéž Josefínu Duškovou.

Staletími a Návraty

25596

Krize na Blízkém východě: Izrael je odhodlán dobýt Rafah, i když to „povede ke konfliktu s USA“, říká izraelský činitel

21. 3. 2024

čas čtení 16 minut

 „Budeme bojovat, dokud válku nevyhrajeme,“ řekl ministr strategických záležitostí Ron Dermer a charakterizoval město Rafah jako baštu Hamásu.

Izrael je odhodlaný dobýt Rafah, i když způsobí roztržku s USA, řekl ve čtvrtek vysoký izraelský představitel a popsal toto město plné uprchlíků jako konečnou baštu Hamásu, která ukrývá čtvrtinu bojovníků této organizace, uvádí agentura Reuters.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se zavázal zajistit evakuaci civilistů a humanitární pomoc – opatření, o kterých mají nejvyšší izraelští spolupracovníci jednat v nadcházejících dnech v Bílém domě na příkaz amerického prezidenta Joe Bidena. „Jsme si docela jisti, že to dokážeme udělat způsobem, který by byl účinný – nejen vojensky, ale také po humanitární stránce. Oni si nemyslí,  že to dokážeme,“ řekl jeden z těchto izraelských vyslanců, ministr strategických záležitostí Ron Dermer, v podcastu Call Me Back with Dan Senor.

Podle agentury Reuters Dermer, který je bývalým velvyslancem v USA, řekl, že Izrael vyslechne americké návrhy ohledně Rafahu, ale město na hranici Gazy s Egyptem bude obsazeno, ať už spojenci dosáhnou dohody, či nikoli: "Stane se tak, i když bude Izrael nucen bojovat sám. I když se celý svět obrátí proti Izraeli, včetně USA, budeme bojovat, dokud válku nevyhrajeme… a proto je odhodlání odstranit je [Hamas] tak silné, i když to povede k potenciálnímu konfliktu s USA." Dermer uvedl, že v Rafahu jsou prý čtyři neporušené prapory Hamasu, posílené bojovníky, kteří ustoupili z jiných částí Gazy, což představuje 25 % předválečné síly této skupiny. "Nenecháme čtvrtinu z nich na místě," řekl. "Jedeme do Rafahu, protože musíme... A myslím, že lidé nechápou, že 7. říjen je pro Izrael existenčním okamžikem."


 22767

OSN varuje, že izraelská omezení potravinové pomoci v Gaze mohou představovat válečný zločin

20. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 
Vysoký komisař pro lidská práva upozorňuje, že tento hladomor byl způsobený lidmi, zatímco hladová krize se zhoršuje


Izraelská omezení přísunu  humanitární pomoci do Gazy mohou představovat válečný zločin záměrného vyhladovění, uvedla OSN, zatímco Bílý dům vyzval k neomezenému přístupu pomoci do tohoto pobřežního pásma.

V souvislosti s rostoucím a katastrofálním hladem v některých částech Gazy a oficiálními údaji OSN o míře hladu, která je nejhorší v rámci současného klasifikačního systému, Bidenova administrativa dodala, že je "hluboce znepokojena" na základě zprávy o možném hladomoru.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Turk uvedl, že izraelská omezení vstupu pomoci se mohou rovnat "hladomoru jako metodě války".

 22843

Washington Post: Záběry z dronu vyvolávají otázky ohledně důvodu pro izraelský smrtící útok na novináře v Gaze

20. 3. 2024

čas čtení 16 minut

Foto: Videonovinář Mustafa Thuraya, nesmyslně a bezdůvodně zabitý izraelskou armádou

7. ledna izraelská armáda provedla cílený raketový útok na auto se čtyřmi palestinskými novináři u Chán Júnisu na jihu Gazy.

Dva členové štábu Al-Džazíry - 27letý Hamza Dahdouh a 30letý operátor dronu Mustafa Thuraya - byli spolu s řidičem zabiti. Dva nezávislí novináři byli vážně zraněni.


Vraceli se z místa dřívějšího izraelského útoku na budovu, kde pomocí dronu zachytili jeho následky.

Izraelské obranné síly následující den ve svém prohlášení uvedly, že "identifikovaly a zasáhly teroristu, který provozoval letoun, jenž představoval hrozbu pro jednotky IDF". O dva dny později armáda oznámila, že odhalila důkazy o příslušnosti obou mužů k militantním skupinám - Thuraya k Hamásu a Dahdouh k palestinskému Islámskému džihádu, jeho menšímu rivalovi v Gaze - a že útok byl reakcí na "bezprostřední" hrozbu.

Deník Washington Post získal a prověřil záběry z Thurayova dronu, které byly uloženy na paměťové kartě nalezené na místě činu a zaslány palestinské produkční společnosti do Turecka. Na záběrech pořízených toho dne - které The Post zveřejňuje v plném znění - nejsou vidět žádní izraelští vojáci, letadla ani jiná vojenská technika, což vyvolává kritické otázky, proč se novináři stali terčem útoku. Kolegové reportéři uvedli, že o pohybu vojsk v oblasti nevěděli.

 20965

Investigativní reportáž Al Džazíry: Co se loni 7.října ve skutečnosti odehrálo v Izraeli?

21. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Ozbrojený vpád Hamásu do Izraele 7. října 2023 změnil politickou mapu Blízkého východu. Investigativní jednotka Al-Džazíry (I-Unit) provedla forenzní analýzu událostí toho dne - prozkoumala sedm hodin záznamů z průmyslových kamer, autokamer, osobních telefonů a kamer na hlavě mrtvých militantů z Hamásu a sestavila obsáhlý seznam obětí. 

I-Unit odhaluje rozsáhlé porušování lidských práv ze strany Hamásu a dalších osob pocházejících z Gazy, které je následovaly na izraelské území.  

Vyšetřování však také zjistilo, že mnohé z nejhorších zpráv, které se ve světových médiích objevily ve dnech následujících po útoku, byly nepravdivé. Týkalo se to zejména zvěrstev, jimiž politici v Izraeli a na Západě opakovaně ospravedlňovali krutost bombardování pásma Gazy, jako například masové zabíjení kojenců a obvinění z rozsáhlého a systematického znásilňování.  

I-Unit kupříkladu odhalila, že tvrzení izraelských obranných sil (IDF), že v jednom domě v kibucu Be'eri našly těla osmi upálených kojenců, byla zcela nepravdivá. V domě žádné děti nebyly a 12 civilistů uvnitř zabila izraelská armáda poté, co vtrhla do domu.  

Jednalo se o jeden z řady incidentů, kdy policie a armáda zřejmě usmrtily  izraelské občany.  

Sedmý říjen je hlubokým ponorem do událostí, které vedly ke smrti desítek tisíc lidí a jejichž význam bude doznívat po celá desetiletí.

 

Celá reportáž ke zhlédnutí v anglickém jazyce ZDE

 

 22842

Jared Kushner: "Pozemky na pobřeží Gazy by mohly být velmi cenné"

20. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Zeť Donalda Trumpa také říká, že Izrael by měl buldozerem srovnat se zemí oblast Negevské pouště a přestěhovat tam Palestince


Jared Kushner pochválil "velmi cenný" potenciál "pobřežních pozemků" v Gaze a navrhl, aby Izrael odstranil civilisty, zatímco bude pásmo "čistit".

Bývalý obchodník s nemovitostmi, který je manželem dcery Donalda Trumpa Ivanky, se takto vyjádřil v rozhovoru na Harvardově univerzitě 8. března.

 
Kushner byl za Trumpova prezidentství vrchním poradcem pro zahraniční politiku a byl pověřen přípravou mírového plánu pro Blízký východ. Kritici tohoto plánu, který zahrnoval uzavření normalizačních dohod Izraele se státy Perského zálivu, tvrdili, že obchází otázky týkající se budoucnosti Palestinců.

 22360

Dokumenty odhalují vzorec izraelského týrání pracovníků humanitární organizace UNRWA na Západním břehu Jordánu

20. 3. 2024

čas čtení 9 minut

 

Dokumenty OSN uvádějí stovky incidentů, včetně svědectví, že pracovníkům jsou zavazovány oči a jsou biti

Podle interních dokumentů OSN, které získal deník Guardian, jsou  zaměstnanci OSN pracující s Palestinci na okupovaném Západním břehu Jordánu vystavování od začátku konfliktu v Gaze před pěti měsíci systematické kampani obstrukcí a týrání ze strany izraelské armády a úřadů .

Dokumenty zaznamenávají stovky incidentů, od údajného zavazování očí a bití pracovníků OSN na kontrolních stanovištích až po využívání objektů OSN izraelskými jednotkami jako palebných postavení při útocích  na uprchlické tábory, při nichž jsou zabíjeni Palestinci.

 21226

Vlivný americký senátor chce přinutit více ukrajinských mužů k odvodu do armády

21. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Podle prezidenta Volodymyra Zelenského padlo od invaze do Ruska více než 31 000 ukrajinských vojáků. Je jedno, jestli je to skutečné číslo, nebo ne. Pro amerického senátora Lindseyho Grahama je to málo. Přestože na obzoru nejsou žádné důkazy o vítězství, republikánský senátor naléhá na ukrajinské zákonodárce, aby schválili mobilizační zákon, který by přinutil více ukrajinských občanů k odvodu do armády. V současné době jsou muži mladší 27 let od této povinnosti osvobozeni. S tím má však Graham problém, soudí Jack Hunter.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
32439