Firmy na krizi a inflaci vydělaly loni téměř 150 miliard korun

22. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Myslím, že se stále jasněji ukazuje, že vysoká inflace, kterou jsme v České republice museli přetrpět, byla z velké části zisková. Nyní na to přesvědčivě poukazuje čerstvý článek na Novinkách. V prvé řadě bych zdůraznil, že není možné říci, že každá firma využila inflace k tomu, aby zbohatla.

Nicméně když uvažujeme v součtu, pak firmy na inflaci vydělaly téměř 150 miliard korun: „Kdyby podíl firem na bohatství vytvořeném ekonomikou zůstal na předkrizových úrovních, byly by loni chudší zhruba o 146 miliard korun, než jsme pozorovali.“ Reálné mzdy přitom klesly za poslední dva roky o 11 procent.

O tom, že firmy během inflace velmi zbohatly, vypovídal už výběr korporátních daní, nad nímž se plný překvapení v létě kochal ministr financí. Víme také z médií, že třeba řetězci Albert vzrost zisk o téměř 90 procent nebo Třineckým železárnám o více než 80 procent. A to v době, kdy nejen že zaměstnanci ztrácejí kupní sílu (což se projevuje dokonce na nerůstu HDP), ale kdy také státní kasa trpí obrovským dluhem, který je neustále zneužíván jako argument pro šetření a škrtání dokonce i v tak klíčových oblastech, jako je školství.

Stále slyšíme od vlády, že na tohle a na to prostě nemáme. Na začátku krize vláda apelovala na obyvatelstvo, že se všichni – všichni! – musíme uskromnit. Pak s tím nějak přestala. Začalo se naopak mluvit o tom, že v ekonomice je peněz až příliš mnoho, že Češi sice nemají na základní potraviny, ale velkou rychlostí vykoupili všechny dovolené u moře. Ano, peněz je v ekonomice hodně, mají je ovšem ti, kdo zbohatli na chudobě druhých.

Kdyby vláda opravdu chtěla dělat rozumnou rozpočtovou a hospodářskou politiku, kdyby se vycházelo z toho, že pokud firmy nemají během krize strádat, ale prostě si jen udržet podíl, který měly na ekonomice před krizí, je téměř dalších 150 miliard korun ve státní kase. A co teprve, kdyby se opravdu vážně vzalo tvrzení, že všichni, tedy i firmy, by se měli podělit o ztráty a pokles příjmů, který krize přinesla.

K tomu připočtěte zhruba 100 miliard, které ve státní kase každý rok chybí kvůli snížení daní při rušení superhrubé mzdy koalicí ANO + ODS + SPD.

Novinky:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-firmy-bankrotum-odolaly-na-ucet-lidi-40464871

Zisk řetězce Albert:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-retezci-albert-vzrostl-zisk-o-87-procent-40453381

Zisk Třineckých železáren

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-trinecke-zelezarny-loni-skokove-navysily-zisk-40436180





2
Vytisknout
2514

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024