Průběžné zpravodajství

Koronavirus: ČR znovu zavádí od 1. září povinné nošení roušek ve veřejné dopravě

17. 8. 2020

čas čtení 2 minuty
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  17. 8.  bylo v ČR registrováno  20012 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 121 případů. Postiženy jsou okresy Plzeň-sever, Klatovy, Praha, Havlíčkův Brod, Uherské Hradiště, Chrudim,  Frýdek-Místek a Opava.  V nemocnici je nyní  104 osob a  celkem zemřelo 397 osob.Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.


- Počet mrtvých v USA přesáhl 170 000, nakaženo bylo 5,4 milionů Američanů. Průměrný týdenní počet nových nákaz denně je 52 182.

- Americké školy nejsou schopny řádně otevřít, střediska pro kontrolu nemocí CDC identifikují rychlý nárůst infekce mezi školáky.  ZDE  

- Austrálie zaznamenala v pondělí dosud nejvíce mrtvých, a to 25 ve státě Victoria. Kromě tří úmrtí umírali lidé v pečovatelských domovech.

 

 
- V Indii v pondělí překonal počet mrtvých 50 000. Za posledních 24 hodin zemřelo 941 osob. Indie je na čtvrtém místě po USA, Brazílii a Mexiku co do počtu mrtvých a má třetí nejvyšší počet nákaz (za USA a Brazílií).

-Ryanair ruší v září a v říjnu pětinu svých letů. Za posledních 10 dní došlo k poklesu nákupu letenek. Státy v Evropě znovu zavádějí omezování cestování.

- Noční kluby ve Španělsku ve čtyřech dalších regionech byly uzavřeny, po hlučných protestech proti koronavirové karanténě, které se konaly v neděli v Madridu.

- ČR zavede od 1. září jako preventivní opatření povinné nošení roušek ve veřejné dopravě a v mnoha veřejných místnostech. ČR snížila karanténu po setkání s nakaženou osobou ze 14 na 10 dní.

- Typická situace: skeptik se odebere na přeplněné místo protestovat proto koronavirové karanténě: skeptik se nakazí koronavirem. Konzervativní pastor v Jižní Koreji, který systematicky ostře kritizoval jihokorejské úřady za koronavirovou karanténu, byl nakažen koronavirem. Nakaženo bylo také už 319 věřících v jeho kostele. Policie hledá ještě dalších 700 věřících.  ZDE 

- Japonsko zaznamenalop největší ekonomický propad v moderní dopě, od dubna do června jeho HDP poklesl o 7,8 procent, což by byl roční pokles 27,8 procent.

- Nový Zéland odložil všeobecné volby o měsíc, z 19. září na 17. října, protože ohnisko nákazy v Aucklandu se zvětšilo na 58 případů.

Podrobnosti v angličtině ZDE   

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5886

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2020