Průběžné zpravodajství

Bílý dům nařídil zdravotníkům, aby netestovali osoby, které přišly do styku s koronavirem, ale nemají příznaky

27. 8. 2020

čas čtení 5 minut
Británie zavedla čtrnáctidenní karanténu pro cestující přijíždějící z České republiky.

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  28. 8.  bylo v ČR registrováno  23 169 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 221 případů.   V nemocnici je nyní  130 osob a  celkem zemřelo 418 osob. Počet nákaz a umírajících v ČR začíná být alarmující. Přitom Babiš zrušil užívání roušek.  Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  Postižené okresy jsou Plzeň-sever, Plzeň město, Příbram, Písek, České Budějovice, Hlavní město Praha, Kolín, Mladá Boleslav, Pardubice, Chrudim, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Jihlava, Žďár na Sázavou, Třebíč, Brno-město, Vyškov, Hodonín, Uherské Hradiště, Olomouc, Opava, Nový Jičín a Frýdek-Místek:



Zajímavé, že do Británie se vracející turisté z Chorvatska musejí nyní na čtrnáct dní do karantény. Británie má nyní denní nárůst 1000 infekcí, Česko 400. Británie má šestkrát více obyvatel než ČR, 6x400=2400. Možná má ČR dva a půlkrát vic denních infekcí, protože nemá vůči Chorvatsku karanténu:



Aktualizace: Tak ve čtvrtek 27.8. v podvečer bylo oznámeno, že počet nákaz v Británii stoupl za posledních den ze včerejších 1000 nákaz denně na dnešních 1500 nových nákaz. Británie zavedla čtrnáctidenní karanténu na cestující přijíždějící z České republiky.

- Bílý dům nařídil americkým Centrům pro zvládání nemocí (CNC), aby neprováděla testy na koronavirus u osob, které sice přišly do styku s nakaženými lidmi, ale nemají  příznaky. ZDE 

- Infekce se nyní v  Evropě šíří mezi mladými lidmi. S přicházejícím zimním obdobím přijdou tito mladí lidé častěji do styku se staršími občany, což povede zřejmě k nárůstu hospitalizací a úmrtí, varuje regionální ředitel Světové zdravotnické organizace Kluge.

- Francie zavádí v Paříži  povinné nošení roušek, číslo R ve Francii stouplo na 1,3. Premiér Jean Castex ve čtvrtek varoval, že by se pandemie mohla vymknout z rukou, pokud se nepodniknou rychlé akce.

- Myanmar ve čtvrtek uzavřel v celé zemi školy. Začátkem minulého týdne registroval Myanmar více než 200 nákaz po měsíci bez jakýchkoliv domácích nákaz.

- Německo nedovolí fanouškům přístup na stadiony nejméně do konce roku 2020. Merkelová jedná s šéfy 16 německých spolkových států o oficiálním celostátním protikoronavirovém balíku opatření. Denní infekce v Německu rekordně stoupají do čísel, jaká postihovala Německo letos v dubnu.

- Polsko uprostřed rostoucího počtu případů zkrátí karanténu ze 14 na 10 dnů. Polsko registruje 64 689 nákaz a 2010 úmrtí.

- Až třicet britských teenagerů, kteří jeli na dovolenou na řecký ostrov Zante, se zřejmě nakazilo koronavirem. Nejméně 11 mladých lidí ve věku 18 a 19 let v jihoanglickém městě Plymouth bylo po návratu z Řecka testováno pozitivně na koronavirus. Někteří z nich byli v městě Plymouth večer po návratu po nočních klubech za zábavou. Místní hygienici se nyní intenzivně snaží vystopovat všechny, s nimiž se tito mladí lidé setkali. Většina z nich má jen minimální příznaky, jako bolest v krku, nebo nemá příznaky žádné, takže se chovají, jako by nakaženi nebyli, a nákazu šíří. ZDE

- Uzamčení pásma Gazy bylo prodlouženo o dalších 72 hodin, protože se infekce dále šíří. Gaza registrovala dvě úmrtí a 29 případů nákazy. Nákaza tam začala před dvěma dny, kdy byli objeveni čtyři nakažení lidé.

 - Německo registruje více než 1500 nových případů nákazy. Počet mrtvých stoupl o 5 na 9285.

- Indie zaznamenala více než 60 000 úmrtí na koronavirus. Nárůst infekcí v Indii překročil denně 75 000.

- Jižní Korea ve čtvrtek registrovala nejvyšší počet infekcí od 5. března, 441. Z nich bylo místních 434.

- Phil Hogan, obchodní komisař EU, odstoupil ze své funkce, poté, co se ve své rodné zemi účastnil golfové recepce a porušil tím karanténní předpisy.

- Francie zaznamenala za posledních 24 hodin 5429 nových nákaz, je to rekord po zrušení uzamčení země letos na jaře.  

- Itálie zaznamenala nejvyšší denní počet nákaz, dalších 1367 infekcí za posledních 24 hodin, od doby, kdy byla země uzamčena letos v květnu.

- Chorvatsko informuje o nejvyšším denním počtu nákaz uprostřed letní turistické sezóny. Počet nákaz rostl v Chorvatsku v srpnu každý den o více než 200 a ve středu dosáhl rekordního počtu 358.

- Kouř z pálení amazonského pralesa v Brazílii loni způsobil, že v nemocnici skončilo více než 2000 lidí, konstatují vědci. Podobné vypalování amazonského dešťového pralesa bude pokračovat i letos a zdravotní systém prý "zřejmě zkolabuje", protože mezi občany postiženými kouřem budou i občané nakažení koronavirem. Vystavování lidí znečištěnému ovzduší vede k vážnějšímu průběhu koronavirové infekce. Letos bylo v Amazonii odlesněno více než 4500 čtverečních kilometrů pralesa.

- Brazílie dosud zaznamenala 3 717 156 nákaz a oficiálně registrovaný počet mrtvých je 117 666.

- Brazílie požádala čínské úřady, aby poskytly výsledky laboratorních testů, které zjistily stopy koronaviru na kuřecích křídlech dovezených do Číny z Brazílie.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6944

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2020