Britové popisují své příznaky "dlouhého covidu". Postiženo je prý až 600 000 osob

27. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
(Pozn. Barnard Castle v severní Anglii je místo, kam se na jaře protizákonně vydal v době lockdownu z Londýna na vzdálenost 400 km - kdy se nesmělo jezdit dál než 8 km od domova - Johnsonův hlavní poradce Dominic Cummings, Johnson ho za to navzdory skandálu odmítl vyhodit.)

Podle odhadů je prý v Británii vice než půl milionu osob, které trpí dlouhodobými příznaky covidu-19. Jedna taková dlouhodobá pacientka, zdravotní sestra Sophie Evansová, 28, popsala listu Daily Mirror její obtížné úsilí získat pro sebe zdravotní péči a konstatovala: "Divím se, že nejsem mrtvá."

Sophie strávila 10 dní v nemocnici a stále ještě je v nemocenské s "dlouhým covidem".

Až půl milionu Britů, včetně tisíců lidí ve věku mezi dvaceti až třiceti lety - trpí stále vážnými příznaky dlouhé měsíce po tom, co byli nakaženi.

 

Experti varují, že dlouhý covid by se mohl stát jedním z nejhorších dopadů této krize.

Avšak pacienti jako Sophie nemají přístup k žádné zdravotní infrastruktuře pro pacienty trpící dlouhým covidem, protože britská vláda takové kliniky ve své všeobecné indolenci dosud nevytvořila.

Epidemiolog profesor Tim Spector z King's College v Londýně odhaduje, že je v Británii asi 600 000 lidí trpících "dlouhým covidem". Z jeho analýzy dat z koronavirové aplikace King's College, kterou používá 3.6 milionů britských uživatelů, vyplývá, že 12 procent lidí nakažených koronavirem má příznaky trvající déle než 30 dní a každý dvoustý nakažený má přiznaky trvající déle než 90 dní.

Pacienti s dlouhým covidem trpí bolestmi a leží v posteli. Jsou trvale vyčerpaní a trpí "mozkovou mlhou", takže se nemohou na nic soustředit. Důsledkem je nezaměstnanost a izolace.

Polovina britských obvodních lékařů má mezi svými pacienty lidi trpící dlouhým covidem, informuje British Medical Association.

Profesor Anthony Costello, bývalý vysoký činitel Světové zdravotnické organizace, varuje, že dlouhý covid možná bude jedním z nejzávažnějších dopadů této pandemie.

List Daily Mirror podrobně popisuje situaci některých jednotlivých  pacientů s dlouhým covidem.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8041

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2020