Se "slovenskou stopou" vídeňského atentátníka si úřady naběhly

5. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Jak se nyní ukazuje, pondělní ozbrojený útok ve Vídni, k němuž se přihlásila organizace "islámský stát", neměl nic společného s "osamělým útočníkem, který se vyzbrojil na Slovensku". Teroristovi se u našich východních sousedů nepovedlo nakoupit ani munici, protože se po ní sháněl u oficiálního prodejce a neměl potřebná povolení. Kromě toho slovenské úřady varovaly Vídeň, že na jejich území tato osoba sháněla vojenský materiál. Ovšem bezvýsledně.


Je velmi dobře, že na nátlak opozice při rakouském ministerstvu vnitra vznikne nezávislá komise, která má kauzu samostatně prošetřit. Ve stávající verzi událostí je totiž vícero vážných děr, které nutně vyžadují zaplnění. Až dosud otázky přibývají, místo aby byly zodpovězeny.

Ministerstvo vnitra lidovce Karla Nehammera tvrdí, že útočník jednal samostatně a neměl žádné komplice. Tomu však docela neodpovídá fakt, že IS zveřejnil video s přísahou mladého Albánce. Zjevně došlo k pokusu vysvětlit záležitost "samoradikalizací" na internetu. Ta skutečně existuje. Jenže na internetu možná v šifrovaných kanálech a islamistických příručkách můžete najít návody, jak vyrobit podomácku bombu z běžně dostupných surovin - nepořídíte si tam však automatickou zbraň, se kterou vyjdete vraždit do ulic. A prodej zbraní a vojenského materiálu v Rakousku je velmi dobře regulován (nejméně stejně dobře jako na Slovensku).

Klíčová otázka, na niž ještě nikdo oficiálně neodpověděl, tedy zní: Kde vzal pachatel své zbraně (útočnou pušku a pistoli) - obě pocházející z území bývalé Jugoslávie?

Stále jde o jedinou stopu vedoucí k jeho případným kumpánům.

A za druhé: Jak je proboha možné, že se pachatel po odsouzení nejen dostal z deradikalizačního programu, ale nebyl do něj okamžitě vrácen v okamžiku, kdy přišlo slovenské varování?

Ve hře bude zřejmě buď naprosté selhání rakouských orgánů, nebo dokonce věci, o nichž mělo být "taktně" pomlčeno (Kujtim Fejzulai byl předčasně uvolněn z deradikalizačního programu proto, že se naoko nechal přesvědčit ke spolupráci s orgány vyšetřujícími činnost islamistů).

Každopádně se vyplatí sledovat další průběh vyšetřování. Zatímco americké prezidentské volby zřejmě nebudou mít kvůli sabotážím Republikánů jistý výsledek dříve než v pátek, rakouská kauza se nyní může vyvíjet dosti rychle.

2
Vytisknout
8209

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2020