Teroristický útok ve Vídni: Pachatelé se údajně zaměřili na náboženské objekty

27. 11. 2020

čas čtení 3 minuty
Prohlásil to ve čtvrtek na tiskové konferenci ministr vnitra Karl Nehammer z lidové strany. Státní zastupitelství o zjištění zatím neví a čeká na zprávu policie, informují Gabriele Scherndlová a Fabian Schmid.


Ve sdělení ministra vnitra se objevilo něco jiného než dříve. Když došlo na teroristický útok z 2. listopadu, ministr byl vždy první, kdo poskytoval informace o nových zjištěních při vyšetřování. Na tiskové konferenci svolané na čtvrteční ráno se ale držel v ústraní.

Tentokrát ministr vnitra varoval před napodobováním a uvedl, že atentátník se snažil hledat konkrétně oběti v náboženských objektech. Když se ho však zeptali na podrobnější zjištění z vyšetřování, odvolal se na státní zastupitelství. To má "výlučné právo", pokud jde o sdělování nových poznatků z vyšetřování, uvedl Nehammer.

Problém je však v tom, že zastupitelství nemá k dispozici žádné nové vyšetřovací nálezy. Nedošlo k přijetí žádné policejní zprávy, která by se zabývala otázkou cíleného útoku na náboženské objekty, sdělil listu Der Standard vídeňský státní zástupce. Ministerstvo vnitra pouze uvedlo, že existují "průběžné zprávy na cestě". Státní zastupitelství nechtělo sdělit nová zjištění - a podle Nehammera je jich mnoho - s odkazem na probíhající řízení.

Posílení ochrany církví

Náboženské instituce by nyní měly být v každém případě chráněny, uvedl Nehammer na tiskové konferenci. Spolková vláda spolupracuje s náboženskými komunitami. Nehammer také představil koncepci "týmu rychlé reakce" pracovní skupiny Cobra, který má nyní sloužit k ochraně náboženských a dalších institucí. „Nenecháme se rozdělit,“ řekl ministr vnitra.

Síť pachatelů

Čtyři týdny po teroristickém útoku, při němž zahynuly čtyři oběti a pachatel, je mnoho podrobností stále nejasných. Poměrně rychle se zjistilo, že atentátník K. F. měl dobré konexe. Vyšetřovatelé mají za to, že k plánování útoku mohlo sloužit například setkání se známými německými nebo švýcarskými džihádisty. V zatykači se uvádí, že obviněný na schůzce "projednával provedení trestného činu a vyrobil plány na výběr místa činu". To obhájci důrazně popírají.

V Rakousku také existovala hustá síť džihádistů, v noci po útoku došlo k zatčení dvanácti lidí a vyšetřováno je jich nejméně dvacet.

Není jasné, odkud pocházejí zbraně

Je však známo, jaké zbraně pachatel použil. Srbská replika kalašnikova, pistole Tokarev a mačeta. Měl také imitaci pásu s výbušninami. Avšak není jasné, odkud zbraně vzal. Pokud jde o pachatelovu cestu v létě 2020 na Slovensko s clem získat munici, ve zprávě, kterou má Standard k dispozici, se uvádí: "Dosud nebylo objasněno, zda F. munici skutečně koupil, nebo se o to pouze pokusil."

Hlavní otevřenou otázkou zůstává, jak se pachatel dopravil do centra Vídně. Jeden z řidičů Uberu tvrdí, že ho vezl, ale policie se touto stopou příliš nezabývá.

Je také jasné, že při vyšetřování došlo k několika hrubým omylům. Úřady pachatele znaly a přehlédly důležité varovné signály. Například po pokusu o nákup munice mohly být podniknuty další kroky - ale protože byl zvolen jiný postup, poměrně složitý, připravené kroky nebyly podniknuty.

Za účelem objasnění těchto nejasností byla zřízena vyšetřovací komise. Podle státního zastupitelství není v této souvislosti vedeno žádné vyšetřování kvůli podezření z nedbalosti nebo úmyslného ohrožení komunity.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
10406

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2020