Tři důvody, proč Biden získal nazpět americký Středozápad

11. 11. 2020

čas čtení 3 minuty
Jistě není předčasné prozkoumat některé z klíčových výsledků na místech, která před čtyřmi lety Demokraté ztratili - a která jsou nyní připravena udělat Bidena 46. prezidentem Spojených států, napsal Tim Alberta.


Před čtyřmi roky získal Trump prezidentský úřad těsným vítězstvím ve třech státech - Michiganu, Wisconsinu a Pennsylvánii - celkovou převahou 77 744 hlasů. Řečeno pokerovou terminologií, šlo o "inside stright" - karty, které zřejmě vyšly spíše díky štěstí než dovednosti.

Ale v příběhu nejde o to, že Trumpovo štěstí se zřejmě unavilo. Vypráví o tom, že Biden ho porazil přesně stejnými kartami.

Ve Wisconsinu Biden zvítězil o zhruba 20 500 hlasů - takřka zrcadlový obraz prohry Hillary Clintonové o 22 748 hlasů.

V Michiganu v době vzniku článku vede Biden zhruba o 145 000 hlasů. Zvítězí zde zhruba o 2,5 procentního bodu, zatímco před čtyřmi lety Trump získal Michigan o pouhých 10 704 hlasů.

V Pennsylvánii zabralo sčítání hlasů nejvíce času. V pátek ráno Biden předehnal Trumpa, v sobotu byl Biden prohlášen za vítěze. O kolik nakonec Biden vyhrál je nejasné, ale nemusí to být o mnoho více, než někdejší Trumpovo vítězství o 44 292 hlasů. (10. listopadu statistiky uvádějí vítězství o necelých 48 000 hlasů - BL.)

Jak sr povedlo Bidenovi dosáhnout těchto výsledků? Zde jsou tři důvody, proč se Demokratům podařilo získat zpět tři státy Středozápadu a s nimi i Bílý dům.

1) Biden zabránil Trumpovi v získání většího počtu hlasů bílých dělníků. Žádné místo nezískalo letos více politické pozornosti než Scranton v Pennsylvánii. Jde o Bidenovo rodiště, město integrální s jeho značkou ošuntělého, průměrného středostavovského muže, který jezdí vlakem. Jde také o dávnou pevnost Demokratů obklopenou okresem Lackawanna, který představuje ztělesnění staré voličské koalice Demokratické strany zakotvené v odborovém hnutí. Proto Trump i Biden v této oblasti pravidelně zastavovali a přitahovali pozornost zdejších voličů, saturovali místní mediální trh reklamami a plnili média.

2) Biden připravil Trumpa o podporu na konzervativních předměstích. Předměstí na okrajích wisconsinského města Milwaukee představují nejkonzervativnější metropolitní oblast v zemi. Kždé z nich - Waukesha, Ozaukee a Washington - volilo Republikány v každých prezidentských volbách od roku 1968, a to s dvoucifernou převahou. Tyto okresy jsou bohaté, mimořádně vzdělané a více jak z 90 % bílé.

V roce 2020 získal Trump Washington s převahou 38 bodů, Waukeshu o 21 a Ozaukee o 12 bodů. Bidenův podíl v Ozaukee činil 43 %.

Bez kontextu tato čísla nemusejí vypadat významná. Ale vzato dohromady představují obrázek středozápadních předměstí, která znamenají rozdíl mezi prezidentem Trumpem a prezidentem Bidenem.

Podle dosud nepotvrzených výsledků z Wisconsinu Biden získal stát o pouhých 20 000 hlasů.

3) Biden přivedl k volbám ve velkých počtech černé voliče. Některé věci v politice jsou velmi jednoduché. Toto je jedna z nich: Clintonová prohrála s Trumpem, protože nemobilizovala černé voliče.

To platilo pro celou volební mapu. Ale zejména to byla pravda ve třech rozhodujících státech Středozápadu, kvůli podstatné porci černého obyvatelstva ve městech Wisconsinu, Michiganu a Pennsylvánie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5881

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2020