Ve Franciii protestovaly tisíce lidí proti policejnímu násilí a novému bezpečnostnímu zákonu

5. 12. 2020

čas čtení 2 minuty


Snaha francouzské vlády uklidnit rostoucí zuřivost veřejnosti nad novým návrhem zákona, který mnozí považují za nebezpečí občanským svobodám, se nesetkává s úspěchem: v soboto došlo po celé Francii k nové vlně protestů.

Většinou pokojná demonstrace proti kontroverznímu zákonu o globální bezpečnosti a policejnímu násilí, která se konala v Paříži, se proměnila v konflikt s policií, poté, co mladí vandalové demonstraci narušili už druhý víkend. Skupiny mladíků v kapucách zapalovaly vozidla, rozbíjely výkladní skříně a házely kamením a Molotovovými koktejly na policii, která reagovala vodními děly a slzným plynem.



 

V sobotu se ve Francii konalo asi 90 demonstrací, většina z nich bez incidentů.

Francie čelí celé řadě explozivních faktorů - ostře kritizovanému zákonu, debatě ohledně policejního násilí, obavám z terorismu po stětí učitele a trvající koronavirové krizi. Podle jednoho komentátora to jsou "dřevo, benzín a sirky", které hrozí celou zemi podpálit.

"Demonstrace za svobodu" spojené s výročním odborovým dnem protestů proti "nezaměstnanosti a prekarizaci", který se koná o prvním prosincovém víkendu, odrážejí sílící zuřivou opozici proti článku 24 nového bezpečnostního zákona. Ten kriminalizuje zveřejňování fotografií či videí policistů s "cílem" způsobit psychické či fyzické škody. Kritikové to považují za otevřený útok proti svobodě projevu.

Vláda přislíbila, že článek 24 zcela přepíše, avšak zpráva expertů z OSN vyjádřila minulý týden znepokojení nad jinými částmi tohoto zákona, které už schválil francouzský parlament a které OSN charakterizuje jako "neslučitelné" s mezinárodními zákony o lidským právech. Analýza OSN je především znepokojena pravomocemi pro policii, aby filmovala demonstranty drony a aby je identifikovala automatickým rozpoznáváním tváří.

Macron, znepokojený kritikou francouzského i mezinárodního tisku, který ho obviňuje, že podlézá ultrapravicovým voličům Marine Le Penové, strávil více než dvě hodiny odpověďmi na otázky na na serveru Brut, což je videoserver populární u mladých lidí.

Macron je také kritizován za jeho zákon o "separatismu", který má posílit sekularistickou tradici Francie a bojovat proti islamistickému extremismu, avšak je považován za zákon, který diskriminuje širší muslimskou komunitu. Proto přislíbil, že vytvoří internetový server, kde si lidé budou moci stěžovat na diskriminaci.

Macronův fundamentalisticky pravicový ministr vnitra Gérald Darmanin mezitím neustoupil a zákon o policii chce prosadit, stejně jako vládní zásahy proti 76 mešitám v zemi podezřívaným ze "separatismu" a z "potenciálních ohnisek terorismu". Toto rozhodnutí kritizuje Amnesty International.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
5246

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2020