Země hikikomori, aneb Popel ve sněhu

13. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Zdroj: Facebook.

"Dohodu slovenského premiéra s parlamentní opozicí včera znemožnil japonský předseda jedné politické strany", napsal v reakci na zrušení nouzového stavu psychiatr Radkin Honzák. - Nebylo by však férové ani bonmotem svalovat vinu za český svinčík a (prozatím) nejméně 17 000 mrtvých na Japonce. Může se snadno stát, že s nimi budeme mít brzo společného mnohem více, než se zdá. (Pozoruhodné, že Honzák má potřebu používat nacionalisticko-rasistická obvinění, pozn. red.)


Fenomén hikikomori ("stažení do sebe") se týká nejméně milionu Japonců, kteří se izolují od světa ve svém pokoji po dobu šesti měsíců a déle. Příznačné přitom je, že neexistuje zřejmá individuální fyzická či mentální příčina jejich "patologického" chování, kterou by lékaři mohli zřetelně uchopit. Tito lidé prostě nějakým způsobem ztratili důvěru ve společnost, ve které žijí. Možná, že čtou Hikikomori Šimbun, ale obecně se kontaktům s vnějším světem vyhýbají.

Je tak nepředstavitelné, že se fenomén na pozadí současného chaosu brzy rozšíří také v České republice?

U lidí, kteří pozorují naprostou organizační i komunikační neschopnost vlády a zástupy krajně bezohledných spoluobčanů bez roušek, kam se jen podíváte. Kteří už nevědí, kam by mohli ještě zajít, aby to za daných okolností bylo epidemiologicky bezpečné.

U lidí, kteří sledují politiky, jak se hašteří o koryta kolem přeplněných nemocnic a pod komíny zahlcených krematorií.

A hodlají v tom nerušeně pokračovat, až dokud je Tamaki Kunišiová nepřetáhne basovou kytarou po hlavě.

Země hikikomori.

Země lidí, jimž po blízkých, které nedokázali uchránit, zůstal leda popel ve sněhu.

0
Vytisknout
11251

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021