Průběžné zpravodajství:

V ČR už zemřelo 19 999 osob, od včerejška je to rekordní nárůst o 317 mrtvých! Je absolutně nutné uzavřít montovny!

26. 2. 2021

čas čtení 7 minut
Kdy budou odbory v ČR stávkovat? Jde o porušování zákona o bezpečnosti práce a o ohrožení života.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 212 780 osob. Ve čtvrtek 25.2. bylo v ČR zaznamenáno dalších  14 457 nových denních nákaz.  Zemřelo 19 999 lidí, to je denní nárůst o 317 mrtvých.   V nemocnicích je 7176 lidí, to je nárůst od včerejška o  359 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE


Počet nákaz na milion obyvatel za posledních 7 dní:


Počet úmrtí na milion obyvatel za posledních sedm dní:


- Český premiér Andrej Babiš řekl ve čtvrtek, že je nutno nejméně v nadcházejících třech týdnech "radikálně" omezit pohyb lidí. Jeho vláda připravuje nová omezení ve snaze zabránit snad  globálně nejvážnějšímu šíření nákazy v České republice, píše ve čtvrtek v noci list Guardian. Babiš se bude snažit v pátek zajistit při parlamentním hlasování prodloužení nouzového stavu. Pokud to parlament odmítne, řekl Babiš, bude nutno nalézet jiná řešení. Ve středu se Babiš vyjádřil, že nadcházejí "děsivé dny" a nemocnice čelí "katastrofě", pokud se nebude jednat. Za poslední týden má ČR globálně nejvyšší míru nákaz per capita a druhou nejvyšší globální úmrtnost. Míra nákazy v ČR je za posledních čtrnáct dní devětkrát vyšší než v Německu.

Ve čtvrtek 25.2.  bylo v ČR očkováno 19 364 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 623 820 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 232 792 osob.  Ve čtvrtek bylo dokončeno očkování  jen u 4706 osob.    Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 18,7 milionů lidí, to je 28,3 procent obyvatelstva. (Skotsko proočkovalo první vakcínou už 33,7 procent obyvatelstva.) V USA uvádí Joe Bide, že bylo očkováno 50 milionů lidí. 


- Bývalý britský premiér Tony Blair se vyjádřil, že pandemii bývalo možno zkrátit o čtvrt roku, kdyby světoví politikové vzájemně spolupracovali ohledně vakcín, testování a léků. Blair, který byl v Británii premiérem v letech 1997-2007, naléhá na britskou vládu, aby se postavila do čela vytváření "nové zdravotnické bezpečnostní infrastruktury, která by zajistila, že země budou lépe koordinovat své úsilí při identifikaci nových hrozeb".

- Americký prezident Joe Biden přivítal skutečnost, že v USA bylo očkováno už 50 milionů lidí, ale varoval, že země nesmí polevit v ostražitosti. "Jsme na půl cestě: 50 milionů vakcín za 37 dní," řekl Bidem v souvislosti se svým příslibem, že chce očkovat 100 milionů Američanů během 100 prvních dní svého prezidentství. "Máme předstih týden."

- Francouzský premiér Jean Castex varoval, že vláda zavede od března nová karanténní opatření, včetně víkendových lockdownů v Paříži a v dalších 19 regionech, pokud bude i nadále docházet k zvyšování míry nákazy. Francie se také dohodla s Německem, že zaměstnanci dojíždějící přes hranici budou muset být testováni. 


- Jediná dávka vakcíny Pfizer snižuje asymptomatické nákazy o 75 procent. Očkování vakcínou Pfizer podstatnou měrou omezuje šíření nemoci. ZDE

- Nejefektivnější způsob jak očkovat lidi proti koronaviru je podle věku, rozhodli experti radící britské vládě. Není efektivní dávat přednost při očkování různým profesím.

- Školy v Berlíně dají žákům možnost opakovat rok.

- Nový Zéland zvítězil nad koronavirem svou vysoce inteligentní reklamní kampaní, která začala okamžitě, už před polovinou března 2020, používala jednoduché a pozitivní hesla a pobzvuzovala občany, aby se v boji proti koronaviru sjednotili a starali se o sebe. ZDE 

- Jižní Korea zahájila očkování.
 
- Čtyřiadevadesátiletá anglická královna Alžběta apelovala na lidi, kteří váhají nad očkováním, aby se nechali očkovat. Sama byla očkována první dávkou minulý měsíc "a vůbec to nebolelo". Lidi by se podle ní měli nechat očkovat, protože by měli "myslet víc na druhé lidi než na sebe".


- Počet mrtvých v Brazílii překročil čtvrt milionu. Celkem registrovala Brazílie 251 498 úmrtí. Za posledních 24 hodin zaznamenala dalších 1541 mrtvých. Ve čtvrtek registrovala Brazílie 65 998 nových nákaz. Celkem je v Brazílii registrováno 10 390 461 nákaz. Počet nákaz v Brazílii je třetí nejvyšší po USA a po Indii a zemřel tam druhý nejvyšší počet mrtvých. Brazílie čelí nové etapě pandemie s novými variantami viru, které jsou třikrát tak nakažlivější než ty původní. Brazílie už distribuovala 13-14 milionů vakcín a doufá, že polovinu z 210 milionů svých obyvatel proočkuje do léta.

- Ruští diplomaté museli v důsledku uzavření hranic odjet ze Severní Koreje na ručně poháněné drezíně ZDE

- Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl ve čtvrtek, že se rád nechá očkovat vakcínou z Oxfordu a od firmy AstraZeneca, až na ně ho přijde řada. "Efektivita vakcíny AstraZeneca byla nyní prokázána", řekl Macron reportérům. Před několika týdny Macron tvrdil bez důkazů, že vakcína AstraZeneca "není dost dobře účinná" pro lidi nad 65 let.

- Bosenská vláda ve čtvrtek kritizovala systém Covax, protože zatímco se tam pandemie zhoršuje, země nedostala dosud skoro žádné vakcíny. Bosna má 3,5 milionu obyvatel, zemřelo tam dosud 5000 lidí.

- Ve Španělsku se odmítla nechat očkovat jen dvě procenta osob. Mezi nimi jsou i ti, kteří vakcínu odmítli ze zdravotních důvodů. Asi 2,1 milionu Španělů bylo už očkováno, vakcínu odmítlo 45 611 lidí.

- Irsko proočkovalo zdravotníky a obyvatele pečovatelských domovů. Zaznamenává radikální počet nákaz a úmrtí.

- Osmdesát procent vakcín Oxfordské university a firmy AstraZeneca dodaných do EU nebylo dosud použito, protože, jak uvedla Angela Merkelová, Evropané tuto vakcínu "nechtějí přijmout".

- Dvě dávky vakcíny firem Pfizer/BioNTech jsou efektivní z 94 procent, ve všech věkových skupinách, zjistila recenzovaná studie 1,2 milionu očkovaných lidí v Izraeli, zveřejněná v New England Journal of Medicine.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
11917

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2021