Vládní poslanci smetli motivační příspěvek pro lidi v covidové karanténě. Piráti a Starostové předloží klíčový návrh znovu v legislativní nouzi

27. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva

Praha 26. února 2021 - Vládní poslanci v pátek odmítli příspěvek až 370 korun pro lidi v karanténě kvůli covidu, když nepodpořili senátní verzi zákona. Piráti a Starostové přitom dlouhodobě kabinet upozorňují, že je bezpodmínečně nutné občany pozitivně motivovat. Dnes se totiž řada z nich bojí chodit na testy nebo nahlašovat rizikové kontakty, protože jim i jejich blízkým hrozí bolestivý propad příjmů. „Je v zájmu celé země, aby lidé, kteří se necítí dobře, chodili na testy, hlásili kontakty, které mohli nakazit, a hlavně zůstávali doma v karanténě či izolaci. Jen tak se může dařit snižovat počty nakažených, což je v současné situaci, kdy jsou přeplněné nemocnice a máme tu agresivní mutaci koronaviru, naprosto klíčové. Vládní poslanci ale zcela nepochopitelně prosazovali k potřebnému zákonu ještě dva významné přílepky: evidenci veškerých dohod pod hrozbou pokuty až 1 milionu korun a povinnost hlásit volná místa na Úřad práce s pokutou nad 50 tisíc korun. O tyto přílepky očištěnou senátní verzi podpořit odmítli. Piráti a Starostové proto předloží senátní verzi zákona znovu ve zkráceném legislativním procesu,“ uvedla Olga Richterová, 1. místopředsedkyně Pirátů. 

 


Sněmovna dnes nejprve odmítla senátní vratku zákona ohledně tzv. „izolačky“, navzdory varováním, že nemusí projít nic. Následně poslanci hlasovali o tom, zda se schválí původní sněmovní verze obsahující oba neprodiskutované přílepky.  Tu zástupci vlády nakonec smetli kvůli své nejednotnosti.


„Je zcela logické, že se dnes řada lidí bojí chodit na testy, i když se necítí dobře, protože si prostě kvůli financím nemohou dovolit stonat. Za Piráty a Starosty je odmítáme za podobé jednání trestat, naopak jim chceme pomoci. Vyzýváme proto kabinet, aby okamžitě senátní verzi zákona předložil v legislativní nouzi na vládě. Pro jistotu tak učiníme i my sami, protože postup kabinetu je bohužel naprosto nepředvídatelný. To se ukázalo i u dnešního hlasování, kdy byl zákon smeten kvůli hlasům tří vládních poslanců. Vláda je nejednotná, a ani jedním hlasem nepodpořila senátní verzi, ačkoli byla upozorněna, že nemusí mít hlasy na svou variantu s přílepky. Takový přístup považuji za nevídaný,“ nastínila Richterová.


„Senát k zákonu přidal několik smysluplných pozměňovacích návrhů, zejména možnost prodloužení pobírání příspěvku z 10 na 14 dnů, což Piráti navrhovali i původně ve Sněmovně. Hlasovali jsme tak pro senátní vratku, protože by více pomohla lidem v současné krizi. Varovali jsme ale, že přílepky ve sněmovní verzi, které by ztížily život malým firmám i třeba SVJčkům (sdružením vlastníků jednotek spravujících bytové domy), podpořit nemůžeme. Stejně tak by návrh mohl vést k dalším potížím pro lidi v exekucích, kteří jsou nyní na dohodách často závislí. Celá věc je o to absurdnější, že vládě chyběl jeden jediný hlas, a zdrželi se tři přítomní poslanci za vládní hnutí ANO. V žádném případě se ale nevzdáme a budeme příspěvek dál tlačit, počty nakažených rekordně rostou, nemocnice téměř kolabují, musíme proto okamžitě zavést efektivní protiopatření. Pokud bude vláda chtít, může si verzi očištěnou o přílepky schválit na svém jednání klidně už dnes nebo v pondělí, a nám předložit hned v úterý,“ dodala Richterová.



0
Vytisknout
5432

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2021