Za neuzavíráním manželství v ČR stojí i exekuce

26. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

K dnešnímu článku https://blisty.cz/art/102954-cr-mezera-v-pravnim-systemu-ponechava-zeny-zijici-v-neregistrovanych-partnerskych-svazcich-naprosto-bez-ochrany.html

S ženou máme 4 děti a v oficiálním svazku také nejsme. Náš byt je psaný na ženu mimochodem. Pro mě je to má žena, po ni jsem její muž, pro úřady jsme společná domácnost. V předchozích letech jsem měl exekuce, z nichž jsem se již dostal, ale právě ony byly důvodem proč jsme se nevzali. Protože v ČR je exekucí postihován i majetek, účet a mzda manželky. A jsou v naší minulosti roky, kdy jsme celá rodina žili jenom z mateřské mé ženy. Úředníci k nám byli arogantní a byli jsme pro ně póvl. Pomoc žádná.

 
Dnes už vydělávám, exekuce jsou historií, máme se dobře, ale zůstal ve mě odpor ke státní správě a lidem tam pracujícím. A dokud nebude v ČR možné uzavřít manželství přes datovou schránku bez osobního kontaktu s českým úředníkem, ani se vzít nedokážeme. Je pro nás oba, po našich zkušenostech s úřady, zcela nepřijatelné, aby nám někdo státní cokoliv povídal na naší svatbě a do církve se nám vstupovat nechce. Byť některé církve umožňují obřad i nevěřícím, možná tuto cestu zvážíme.

Tedy chci k článku zmínit i situace, kdy žena není obětí asociálního muže, nýbrž oba byli obětí asociálních českých úřadů/soudů a ten pocit v nich jednoduše zůstal i po pominutí krize. Z exekucí jsem se dostal tím, že jsem se nevzdal a po asi osmi letech nakonec jeden soud řekl, že jsem vlastně měl celou dobu pravdu a velká část vymožených peněz mi byla zaslána zpět.

Čeští úředníci, soudci, exekutoři i politici by si měli uvědomovat, že lidské interakce jsou hrou s nenulovým součtem. A že tedy ukončením např. jedné exekuce nekončí hra jako taková. Lidé si z toho nesou následky a ty se negativně projeví v následných interakcích se státem.

Mimochodem, pamatuji si, že ve Švédsku stačí s člověkem žít půl roku a je to bráno obdobně jako manželství.

Pokud by jste odpověď publikoval, prosím neuvádějte mé jméno, v práci by mi to mohlo uškodit. Přeci jen jsme stále v poměrně zlém, pavlačovém Česku.

Přeji hezký den.

 

0
Vytisknout
7470

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2021