Vyvěste zástěru z okna, vyzývají přetížené distanční matky

30. 4. 2021

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva
 

V sobotu 1. května se bude na prostranství Palackého náměstí v Praze od 15 hodin konat happening skupiny aktivních matek na protest dlouhodobého přetížení (nejen) matek v době pandemie. Akce se nazývá Svátek neviditelné práce, a jak samotný název napovídá, akcentuje skutečnost, že zvláště pracující matky jsou v době distanční výuky krajně přetíženy. Musí se totiž kromě práce starat navíc o rodinu, zastávat role učitelek, kuchařek a zvládat k tomu všemu domácnost.

Pandemie v mnohých rodinách ukázala, že péče o děti a domácnost se stále považuje za doménu žen, ačkoli i ony pracují.

Jedná se o dlouhodobé vypětí, jehož destruktivní dopady reflektují už i lékaři a psychiatři. Tuto skutečnost přehlíží společnost i vláda. Nakládá na matky další povinnosti a dokonce jejich přínos ani nijak neoceňuje. Pořadatelky happeningu apelují zejména na vládu a zákonodárce, aby se začali aktuální situací přetížených matek konstruktivně zabývat. Na akci je zván každý, kdo by rád svou účastí proti stávající skutečnosti protestoval. Je možné se připojit i distančně – každý může symbolicky vyvěsit z okna kuchyňskou zástěru, odvěký symbol ženské role v domácnosti. 


„Rozhodly jsme se tímto happeningem připomenout veškerou neviditelnou práci spojenou s péčí o domácnost, děti a další členy rodiny, která nyní v době pandemie mnohem výrazněji dopadá na ženy, vysvětlují pořadatelky happeningu, Tereza Vohryzková a Taťána Janatová, a dodávají: „Současná situace nejenže způsobuje ženám extrémní psychické a fyzické vypětí, ale ohrožuje je také ekonomicky, protože ovlivňuje jejich pracovní možnosti. Chceme, aby politická reprezentace začala přijímat taková opatření, která ženám alespoň částečně ulehčí. Zároveň ale chceme, aby si celá společnost uvědomila, že současné nastavení je nespravedlivé a otevřela diskuzi o jiné podobě dělbě práce mezi muži a ženami.“ 

K happeningu byla vytvořena Facebooková událost Svátek neviditelné práce. Impulsem zrodu celého nápadu se stal článek novinářky Silvie Lauder nesoucí název Oběti i hrdinky pandemie. Co prožívají pracující matky?, který vyšel letos 22. března v Týdeníku Respekt a v němž novinářka mj. píše: 

„Během posledního roku se potvrzuje, že v Česku (ale nejen zde) leží péče o děti a domácnost především na ženách. Muži samoživitelé zápasí s nastalou situací také a v řadě manželství a partnerství se snaží o férovější dělbu povinností a větší zapojení otců, celkově si však více z koláče povinností ukrajují ženy. V Česku tento poměr výstižně ukazuje statistika České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) za rok 2020, podle níž v 75 procentech případů čerpaly od státu tzv. ošetřovné ženy (viz graf). Poměr mezi ženami a muži je sice podobný jako v předchozích letech, kvůli pandemii se však dramaticky zvýšil objem podpory v absolutních číslech: zatímco třeba v roce 2018 stát proplatil celkem 3 919 000 dní ošetřovného, loni to bylo více než 22 milionů dní.“ 

„Text pomohl nám všem nahlédnout na svou každodenní situaci s odstupem a zformulovat si, co právě prožíváme. Rozhodly jsme se, že už nebudeme jen nečinně přihlížet a začneme jednat,“ doplňují pořadatelky. 
 
https://www.facebook.com/groups/767803347458780 
https://www.facebook.com/events/563216437992416 


2
Vytisknout
5818

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021