Tisíce lidí oslavilo První máj demonstracemi ve Francii, ve Španělsku, v Německu i v Británii

2. 5. 2021

čas čtení 2 minuty


Policie v Paříži použila slzného plynu proti demonstrantům kteří v odboráři organizovaném průvodu rozbíjeli výkladní skříně bank

Tisíce lidí se v Londýně účastnilo dosud největších protestů proti plánovanému novému zákonu omezujícímu demonstrace, který má dá pravomoc policii, aby demonstraci zrušila, pokud by jí byl někdo "znepokojen". Nový zákon Johnsonovy ministryně vnitra Priti Patel také zakazuje, aby demonstranti dělali v ulicích hluk a například používali megafony. Levicový komentátor Paul Mason se vyjádřil, že "na Prvního máje demonstrují lidé po celém světě". Policie proti demonstraci nezasáhla. ZDE 



Tisíce lidí se účastnilo na Prvního máje demonstrací ve Francii a ve Španělsku uprostřed koronavirové pandemie. Francouzská policie informovala, že demonstranti z ultralevicového "černého bloku" se pokusili zastavit odborovou demonstraci v Paříži. 34 lidí bylo zatčeno. Někteří demonstranti rozbíjeli výkladní skříně bank, zapalovali popelnice a házeli předměty na policii. Ta použila slzného plynu a štiplavých granátů. V Paříži bylo použito 5000 policistů.

Odborový svaz CGT konstatoval, že ve Francii bylo plánovánio 300 demonstrací. Těch se účastnilo celkem 170 000 lidí, v Paříži 25 000. Demonstranti nesli transparenty s různými požadavky, od požadavků na zrušení zákazu nočního vycházení až po zrušení reforem ohledně nezaměstnanosti, které mají být zavedeny v červenci. "Demonstrujeme proti zdravotnické a sociální situaci a všeobecnému zchudnutí společnosti," řekl jeden demonstrant.

Tisíce lidí také protestovaly ve více než 70 městech ve Španělsku. V Madridu se demonstrací účastnili i někteří ministři, včetně ministryně práce Yolandy Diazové i představitelé tří levicových stran, které se tam účastní v úterý regionálních voleb. "Krize nás přiměla, abychom odstranili zastaralý pracovní model, založený na krátkodobé práci, sezónním zaměstnávání a na nerovnosti, a to přesně na ministerstvu práce řešíme," řekla ministryně práce.

V Berlíně demonstrovalo asi 5000 lidí na výzvu levicových a ultralevicových organizací. Demonstrovalo se tam proti rostoucím činžím, proti německé imigrační politice a proti koronavirovým opatřením.

V Belgii policie použila vodních děl a slzného plynu proti davu několika stovek lidí protestujícím proti lockdownu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5455

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021