Rusové infikovaní novým kmenem chřipky naznačují nebezpečí další pandemie

26. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
Dva čínští virologové v článku pro časopis Science doporučují zavést bezpečnostní opatření poté, co se sedm ruských zemědělských dělníků vloni nakazilo novým virem ptačí chřipky. Wej-feng Š' a George Kao tvrdí, že události naznačující opakování vzniku smrtícího chřipkového kmene H5N8 hrozí novou pandemií.

Nový kmen chřipkového viru byl poprvé objeven u kachen v Číně v roce 2010. V roce 2014 došlo k šíření této nákazy v Japonsku a Jižní Koreji, a to jak u domácích, tak divokých ptáků. A v roce 2016 byl virus zjištěn u ptáků v Indii, Rusku, Mongolsku, USA a některých částech Evropy. K roku 2020 byl zaznamenán v celkem 46 státech.

Autoři upozorňují, že historie virových epidemií indikuje, že se virus dokáže velice rapidně šířit. Ještě znepokojivější se jeví zpráva o infekci sedmi ruských zemědělských dělníků v prosinci. Infikované osoby nevykazovaly žádné symptomy a neexistují důkazy o přenosnosti viru mezi lidmi. Avšak jakmile dojde k přenosu na člověka, obecně viru netrvá příliš dlouho, než se adaptuje na nové hostitele. Navíc se ukázalo, že konkrétně tento virus mutuje velice rychle a je velice smrtící. Zmínění Rusové byli z bezpečnostních důvodů testováni poté, co uhynulo 101 000 kuřat.

Avšak podle virologů ještě není pozdě na prevenci. Je třeba velice pozorně sledovat drůbežárny, trhy s domácím zvířectvem a divokými ptáky a zavést standardní opatření na kontrolu infekce, která mohou zpomalit šíření viru. Tím farmaceutické společnosti získají čas na vývoj vakcíny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7014

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021