Columbine v Kazani, čili "amerikanizace" Ruské federace

26. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
Po tragické střelbě ve škole v Kazani ze dne 11. května začínají ruské reakce připomínat ty, na něž jsme zvyklí od Spojených států. Nejprve se objevily požadavky na zpřísnění kontroly držení zbraní, hned na to ale námitky, že taková kontrola "nebude fungovat" a začalo zakládání střeleckých organizací, které jakékoliv omezování odmítají.

Výsledek bude také zřejmě velice podobný: Děs a znepokojení rychle ustoupí a kosmetické změny zákonů upravujících držení zbraní nezabrání dalšímu nárůstu nákupů ze strany těch, kdo se obávají, že by v budoucnu už na zbraně dosáhnout nemuseli.

Podle oficiálních odhadů je v Rusku v soukromých rukou nejméně 25 milionů kusů střelných zbraní. Dva dny po střelbě v kazaňské škole Vladimir Putin vyzval k přijetí nových přísnějších zákonů, které by zabránily tomu, aby se zbraně dostaly do špatných rukou.

Poslanci vyzvali občany, aby dobrovolně odevzdali své zbraně, což má zabránit v tom, aby padly do špatných rukou. Ihned také začali psát nový zákon o zbraních. Avšak když v něm navrhli, aby věk potřebný pro získání zbraně byl zvýšen z 18 na 21 let, ihned se objevily námitky, že je tedy také namístě zvýšit věk pro nástup povinné vojenské služby.

Návrh na zřízení celostátního registru střelných zbraní se u poslanců nesetkal s podporou a psychiatrické testy uchazečů o nákup zbraně byly označeny za "nepraktické".

Ruská pravoslavná církev mezitím sama navrhla zákaz rekreačního lovu a Putinova národní garda (Rosgvardia) zopakovala výzvu k zavedení přísnější kontroly, která už v minulosti vyzněla do ztracena.

Podrobnosti v ruštině: ZDE ZDE ZDE ZDE

1
Vytisknout
5172

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021