Jak reagovat na čínskou strategii vojensko-civilní fúze?

28. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
Během prezidentování Donalda Trumpa se začalo používat termínu "vojensko-civilní fúze" (military-civil fusion, MCF) k charakterizaci obav ohledně Číny. I když snahy integrovat civilní a vojenskou ekonomiku v ČLR existují po dekády, současný prezident z MCF udělal prioritu a rozšířil, zintenzívnil a urychlil snahy napříč mnoha doménami, včetně soustředění se na integrovanější vývoj vznikajících technologií. Tato strategie je považována za kriticky důležitou z hlediska schopnosti Číny uspět ve střetu systémů, napsala Elsa Kaniová.

Během Trumpova prezidentství američtí představitelé vyjadřovali znepokojení ohledně možné hrozby v důsledku transferu technologií dvojího užití a dlouhodobé výzvy, pokud se čínská iniciativa ukáže úspěšná při zlepšování synergie v rámci čínského inovačního ekosystému. Již v současnosti rapidní pokrok čínské vojenské modernizace pohání úsilí zrychlit americké obranné inovace s cílem navýšit investice, prozkoumat nové mechanismy rapidní akvizice a zlepšit kapacitu Pentagonu využít komerčních technologií.

Když Bidenova administrativa přezkoumává postoj Trumpovy administrativy k Číně, politické reakce na MCF se zřejmě dočkají přezkoumání. Měly by USA pokračovat ve stávajícím přístupu, nebo se dočká přehodnocení? Jak mohou USA zvýšit své schopnosti chápat a vyhodnocovat MCF? Potřebují nové nástroje k reakci na tuto výzvu? Jak se má Pentagon k věci nejlépe postavit s ohledem na fakt, že Čína je jeho dlouhodobým hlavním vojenským rivalem a technologickým soupeřem?

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4983

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021