Jak tabáková lobby zneužila pandemie k propagaci nikotinu

4. 6. 2021

čas čtení 2 minuty
Články tvrdící, že kuřáci méně často onemocní COVIDem, jsou spojeny s tabákovým průmyslem, odhalilo vyšetřování časopisu British Medical Journal.

Novináři Stéphane Horel a Ties Keyzer informují o dosud nezjištěných finančních vazbách mezi některými vědeckými autory a tabákovým průmyslem.

V dubnu 2020 dvě francouzské studie (sdílené jako preprinty před formálním peer review) tvrdily, že by nikotin mohl chránit proti chorobě COVID-19. Toto tvrzení je označováno jako "nikotinová hypotéza".

Články se dostaly do titulků novin a vedly k obavám, že by dekády trvající úsilí ohledně kontroly zneužívání tabáku mohlo být podkopáno.

Mezitím bylo jasně vyloučeno, že by kouření chránilo před koronavirem - a několik studií ukazuje, že kouření, když se zohlední vliv věku a pohlaví, je spojeno se zvýšenou šancí úmrtí na COVID.

Horel a Keyzer poukazují na fakt, že autor jedné ze zmíněných studií, profesor Jean-Pierre Changeux, má za sebou historii přijímání plateb od organizace Council for Tobacco Research, jejímž účelem je zpochybňovat nebezpečnost kouření a zaměřovat se na "pozitivní" efekty nikotinu.

Dokumenty dokazují, že mezi lety 1995-1998 Changeuxova laboratoř získala od tabákového průmyslu 180 000 eur.

Koncem dubna 2020 byl prvním kdo publikoval "nikotinovou hypotézu" řecký vědec Konstantinos Farsalinos. V editorialu časopisu Toxicology Reports byl jako spoluautor uveden šéfredaktor Aristidos Tzatzakis, ale stejně tak i poradce společnosti Philip Morris International A. Wallace Hayes, který v minulosti pro firmu pracoval jako placený konzultant.

Dalším spoluautorem je Konstantinos Pulas, šéf Laboratoře molekulární biologie a imunologie při univerzitě v Patrasu, kde působí i Farsalinos.

Laboratoř získala peníze od hlavního řeckého výrobce e-cigaret, firmy Nobacco.

Přitom "Vědecký park Patras" v roce 2017 získal dva granty od Nadace pro svět bez kouře - neziskové organizace zřízené firmou Philip Morris International. Podle daňových dokladů zmíněných 83 000 eur šlo do univerzitního start-upového inkubátoru řízeného Pulasem, který nabízí "organický" kuřácký produkt.

V květnu časopis European Respiratory Journal stáhl článek, jehož spoluautory byli Pulas a Farsalinos, poté co oba utajili svůj střet zájmů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6323

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2021