Koronavirus: Jak účinné jsou vakcíny proti mutaci Delta?

16. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Británie odkládá zrušení lockdownu z 21. června možná až na 19. červenec, kvůli obavám z výrazné vlny hospitalizací vyvolané mutací Delta, informuje Nicola Davisová.

Účinnost vakcíny se vztahuje k tomu, jak dobře funguje v reálném světě. Údaje se týkají konkrétních dopadů jako je infekce, symptomatické onemocnění, přijetí do nemocnice nebo úmrtí.

Pokud vakcína vykazuje "90 % účinnost" proti symptomatické chorobě, znamená to, že očkovaní lidé mají o 90 % nižší riziko vzniku nemoci než ti, kdo očkováni nebyli. To znamená, že na každých 100 neočkovaných, kteří onemocní symptomatickým COVIDem, připadá jen 10 nemocných, kteří byli očkováni.

Nicméně je třeba dodat, že údaje o účinnosti vakcíny představují odhady, které se týkají rozsahu možných hodnot.

Mutace Delta poprvé zaznamenaná v Indii, která nyní představuje více než 90 % nových případů v Británii, vyvolává obavy, protože se zdá, že je poněkud odolnější než varianta Alfa poprvé detekovaná v Kentu, která v minulosti v Británii dominovala.

Obecně řečeno vakcíny jsou nejúčinnější, pokud jde o nejvážnější dopady, jako je úmrtí, a méně účinné vůči méně vážným, jako je asymptomatická infekce.

Podle údajů organizace Public Health Scotland zveřejněných časopisem Lancet nejméně dva týdny po druhém očkování úroveň ochrany proti infekci spadla z 92 % pro variantu Alfa na 79 % pro Deltu u vakcíny Pfizer, zatímco u vakcíny AstraZeneca byl zaznamenán pokles z 73 % na 60 %.

Podle posledních údajů organizace Public Health England čtyři týdny po prvním očkování kterákoliv vakcína poskytuje takřka 50 % ochranu před variantou Alfa. Nicméně u Delty je tato ochrana nižší, přičemž jedna dávka Pfizeru chrání před symptomatickým onemocněním zhruba s účinností 36 %. Jedna dávka AstryZenecy pak chrání s účinností asi 30 %.

Dva týdny po druhé dávce rozdíly v účinnosti vakcín jsou už mírnější. Pfizer nabízí 88 % účinnost oproti 94 % u varianty Alfa. AstraZeneca pak u Delty chrání s účinností 67 %, zatímco proti Alfě chránila s účinností 74 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8992

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2021