Český a slovenský Telegram: Konspirační a extremistická bažina

16. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
Josef Šlerka   zmapoval domácí konspirační scénu na Telegramu, včetně domácí QAnon scéy. Je to prostředí, kam se v poslední době česká konspirační scéna významně přesunuje. Zůstává bez veřejného zájmu, píše Bohumil Kartous.

Jen bych asi ty lidi, kteří se na těchto konspiračních teoriích podílejí, neoznačoval za "osobnosti", dodává Jan Čulík.


Když začátkem června Facebook zablokoval stránku politika Lubomíra Volného, poslanec oznámil, že přesouvá své aktivity na platformu Telegram. Dnes má jeho kanál na této síti již skoro 7 000 odběratelů a zřejmě patří k nejúspěšnějším českým a slovenským kanálům. Volného účet se zkrátka rychle stal jedním z nejvíce sdílených ve víceméně vzájemně propojené sítí, v níž figurují stovky konspiračních kanálu a chatů.

Radikální politik se tak přidal k celé řadě dalších osobností, které se začaly přesouvat na tuto platformu poté, co se velcí internetoví hráči rozhodli proti jejich obsahu v sociálních sítích aktivně zasahovat. Původně jen komunikační platforma Telegram totiž nabízí nejen možnost soukromé komunikace, ale také zakládání veřejných kanálů a veřejných skupinových chatů. Telegram se proto i u nás postupně stává novou platformou pro různé extremistické či konspirační uskupení. Zároveň ale zůstává mimo hlavní zájem médií. V tomto textu se zaměříme na kanály a skupinové chaty Telegramu v českém a slovenském jazykovém prostoru a zejména na zastoupení různých extremistů.


Pokračování textu ZDE

0
Vytisknout
8384

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021