Maďarsko: Vláda nepotvrdila ani nevyvrátila zprávy o použití spywaru Pegasus

21. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Maďarská vláda naoko hovoří o ochotě spolupracovat na vyšetřování skandálu kolem spywaru Pegasus, kterým mělo být odposloucháváno 300 maďarských telefonních čísel. 
  • V praxi však vyšetřování zablokovala. 

I když kritici žádají vysvětlení co nejdřív, Orbánova vláda je i není ochotna spolupracovat na kauze spywaru Pegasus. Ministryně spravedlnosti Judith Vargová prohlásila, že Maďarsko se řídí rozhodnutími Národněbezpečnostního výboru, a ministr vnitra Sándor Pintér tvrdí, že je ochoten promluvit na uzavřeném jednání výboru, napsal Tamás Vaski.

Ale když šéf výboru vyzval ke svolání schůzky k danému tématu, vládní strana Fidesz vyšetřování zablokovala oznámením, že její členové se jej nezúčastní, protože téma je "neodůvodněné" a založené na předpojatosti levicových médií.

Zdá se, že snaha lépe pochopit maďarskou účast na skandálu Pegasus narazila do zdi. I když vláda hovoří o ochotě věnovat se tomuto tématu, praktické kroky blokuje.

Maďarsko je na seznamu zemí používajících pokročilý špionážní software k odposlouchávání telefonů svých občanů. Projekt Pegasus zastřešuje společné vyšetřování 17 médií a zjistil, že cílem odposlechu se stalo 300 maďarských telefonních čísel.

Software známý jako Pegasus může proniknout do kteréhokoliv telefonu s operačním systémem Android nebo iOS. Útočníkovi umožňuje plný přístup a nevyžaduje zapojení uživatele. Fotografie, videa, historie vyhledávání, zprávy a další jsou zcela zpřístupněné, včetně schopnosti útočníka nahrávat hovory a zapínat kameru i mikrofon.

Stopy vedou přímo k maďarskému státu, protože výrobce, izraelská soukromá společnost NSO Group, může poskytovat produkt pouze národním vládám a vládním agenturám, s povolením izraelského ministerstva obrany. Ačkoliv je software určen proti podezřelým z terorismu a zločincům, projekt Pegasus zjistil, že mnozí klienti se zaměřili na novináře, opoziční politiky, aktivisty a podnikatele.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4611

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021