Odhaleno: Autoritářské vlády zneužívají malwaru izraelské firmy k špehování mobilů nezávislých osobností

19. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
Maďarská ultrapravicová vláda je jednou z autoritářských vlád, která hackersky pronikla do mobilů investigativních novinářů v rámci svého útoku na tisk v Madarsku

 

Lidskoprávní aktivisté, novináři a právníci po celém světě jsou sledováni autoritářskými vládami prostřednictvím hackerského softwaru, který prodává izraelská firma NSO Group, specializující se na kybernetické sledování osob. Zjistila to investigace deníku Guardian a dalších šestnácti světových médií. Vyšetřování zdokladovalo široké a trvalé zneužívání spyware vyráběného firmou NSO, Pegasus, které podle výrobní firmy má být používáno jen proti krimiálníkům a teroristům.

Pegasus je malware, které pronikne do IPhonů a do mobilů Android a umnožní správcům tohoto malware získávat zprávym, fotografie a emaily, nahrávat telefonní rozhovory a tajně aktivovat mikrofony.

Novináři identifikovalio seznam více než 50 000 telefonních čísel, jejichž majitelé byli identifikovány jako osoby, o něž klienti firmy NSO "mají zájem",

Guardian a jeho mediální partneři budou postupně zveřejňovat totožnost osob na tomto seznamu. Jsou na něm stovky podnikatelů, náboženských osobností, akademiků, zaměstnanců nevládních organizací, odborářů, vládních činitelů, včetně ministrů, prezidentů a premiérů.

Software Pegasus zneužívá i maďarská ultrapravicová vláda Viktora Orbána ve snaze zlikvidovat tamější nezávislá média. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6482

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2021