Čína odsoudila plán WHO vyšetřit původ koronaviru

23. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Světová zdravotnická organizace požaduje audit čínských laboratoří a vyšetřování trhů se zvířaty v okolí Wu-chanu.
  • Čína to odmítá a reaguje agresívně. 

Čína ve čtvrtek prohlásila, že návrh Světové zdravotnické organizace (WHO) auditovat čínské laboratoře v rámci vyšetřování vzniku nového koronaviru ukazuje "neúctu" a "aroganci vůči vědě".

Minulý týden zmíněný orgán OSN oznámil, že druhá fáze mezinárodního šetření by měla zahrnovat audity čínských laboratoří. Došlo k tomu po sílícím tlaku USA na vyšetřování biologické laboratoře ve Wu-chanu.

Návrh předložený šéfem WHO Tedrosem Adhanomem Ghebreyesiem zahrnuje "audit relevantních laboratoří a výzkumných institucí operujících v oblasti původních lidských případů identifikovaných v prosinci 2019" - tzn. v čínském městě Wu-chanu.

Verze, podle níž choroba unikla z laboratoře, byla dlouho vysmívána coby pravicová konspirační teorie, teď však nabírá na síle.

Peking opakovaně trvá na tom, že únik z laboratoře by byl "mimořádně nepravděpodobný" a odvolává se na závěry čínské mise WHO z ledna.

Současně s tím čínští představitelé a média prosazují alternativní teorii, podle níž virus mohl uniknout z americké vojenské výzkumné laboratoře ve Fort Detricku ve státě Maryland.

Nacionalistický tabloid Global Times tvrdí, že sebral pět milionů podpisů pod petici požadující vyšetřování v americké laboratoři.

Přední čínští představitelé také posilují teorie, podle nichž virus mohl pocházet z importovaného mraženého jídla.

Klíčovou částí teorie o úniku viru z laboratoře je rozhodnutí wu-chanského institutu stáhnout z webu databáze genových sekvencí a vzorků, k němuž došlo v roce 2019.

WHO v nedávné době kritizovala Čínu, že neposkytla nezbytná data během první fáze vyšetřování, přičemž Tedros vyzval Peking k "transparentnosti, otevřenosti a spolupráci" ve druhé fázi. V pátek šéf WHO vyzval k dalším studiím trhů se zvířaty v okolí Wu-chanu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6022

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2021