Brazílie: Armádní důstojník odpovědný za domorodce z Amazonie se vyjádřil, že izolované indiány vypálí

24. 7. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Křesťanský fundamentalistický autokrat brazilský prezident Jair Bolsonaro jmenoval vojáky  do vedení dříve respektované organizace FUNAI, vládní instituce, která se po celá desetiletí stará o původní národy Amazonie. Dříve ji řídili antropologové a odborníci na indiánské kmeny, nyní ji řídí armádní důstojníci. Vyšla najevo nahrávka z 23. června, na níž koordinátor FUNAI pro oblast Vale do Javali, poručík  Henry Charlles,  jasně varuje, že podpoří tajnou akci uprostřed džungle, kdy  „my ty izolované indiány vypálíme“.


Mluví o 107 kmenech ukrytých v amazonském deštném pralese, které nikdy nebyly v kontaktu s neindiány. Předpokládá se, že nejméně 37 těchto kmenů vůbec neví, že existují jiné rasy. Žijí tisíce let bez kontaktu s jinými etniky. Tyto kmeny mají každý asi 30 až 50 lidí, což je celkem asi 4 tisíce osob.

Poté, co pentekontalistické evangelikálské skupiny dostaly od Bolsonara zelenou, aby se pokusily tyto indiány  kontaktovat, aby jim „přinesly Krista“, tři z těchto skupin izolovaných indiánů, pravděpodobně pod vlivem skutečnosti, že zjistily, že existují i jiné druhy lidských bytostí, se odvážily mimo své  území a zvědavě zkoumaly některé urbanizované kmeny, což vyvolalo strach v důsledku  jejich hrubého a invazivního chování. Byly jim ukradeny některé osobní věci a jedna žena byla odvezena asi 1 km do džungle a připoutána ke stromu jako trest za to, že křičela. Poručík tvrdí, že reagoval proti těmto nájezdům.

Na nahrávce říká Charlles říká, že tyto kmeny najde prostřednictvím nové satelitní technologie používané k pozorováni požárů v Amazonii a že „snadným řešením je zapálit prales a nechat tyhle primitivy shořet spolu se stromy“.

Jaká byla Bolsonarova reakce? Pochválil poručíka jako „vlastence a dobrého křesťana“ a varoval, že izolovaní indiáni jsou fetišem levice. Důstojník nebyl oodvolán ze své funkce.

Bolsonarova plánovaná genocida indiánů je v plném proudu. Dokonce i poté, co Nejvyšší soud nařídil ozbrojeným silám chránit kmen, který byl napaden bombami zlatokopů, i jiný kmen, kde byly unášeny a znásilňovány malé holčičky nelegálními dřevorubci, armáda to prostě ignorovala. Armáda  otevřeně chrání nelegální dřevorubce a zlatokopy, útočí na indiány, kteří se snaží blokovat říční cesty, a nechává zločince používat k přepravě věcí ukradených od indiánů vojenskou infrastrukturu.

1
Vytisknout
7371

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2021