REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

22. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

Není zrovna překvapivé, že hlavním tématem dnešního vydání Britských listů je znovu klimatická krize. Bohumil Kartous mluví v Rozhovoru Britských listů se Zlatou Maděričovou ze zničené Moravské Nové Vsi, která dosud nemá, měsíc po tornádu, ve svém domě elektřinu z rozvodné sítě. Paní Maděričová je vděčná za solidaritu, kterou postiženým Jihomoravanům prokázali tak mnozí, jenže, konstatuje, že někteří ji neprokázali, někteří se dokonce pokoušeli o podvody a systém žádostí o vládní pomoc je dost přebyrokratizovaný. Lidé ze zničených domů těžko mohou předložit požadovanou dokumentaci.

Navzdory drastické situaci v jihomoravských vesnicích vyvázlo Česko zatím ještě docela dobře. Totéž se nedá říci o čínském městě  Zhengzhou, kde za tři dny spadlo tolik vody jako normálně za rok. Přinášíme neuvěřitelné záběry toho, jak bylo zaplaveno za plného provozu tamější metro. Co kdyby se něco takového stalo v Praze? Pražské metro už jednou zaplaveno bylo.

Přestože je v Británii proočkováno oběma dávkami 54,3 procenta Britů, třetí vlna nákaz se šíří. Velký problém dělá koronavirus v USA, kde je mnoho lidí obětí lží o škodlivosti očkování, a 99 procent lidí, kteří tam umírají na covid, jsou neočkování. Lži o očkování se zcela nekontrolovatelně šíří na Facebooku."Facebook zabíjí," řekl Joe Biden.

I v Česku je hlučná protiočkovací opozice pošuků. Jak je to možné, ptá se Miloš Dokulil. Nejsme schopni se poučit z historie? Povinné očkování bylo v Čechách založeno už roku 1812! Proč jsou někteří o tolik blbější než naši předci?

Slovensko je však v pohodě, protože se nábožensky založení Slováci chtějí v září setkat s papežem Františkem, a to bude možné jen po plné vakcinaci.

Jak je možné, že Češi tak vzdorně odmítají jakoukoliv akci proti globálnímu oteplování, i když už je doslova oheň na střeše, ptá se Barbora Atomová.

Po kolosálním selhání českého státu za poslední rok ekonom Filip Pertold naivně očekával, že klíčovým tématem nadcházejících voleb bude otázka, jak stát a státní správu učinit funkční. Netuší nikdo, že do funkčního státu je třeba investovat znalosti a finance? Koronavirová pandemie naprosto zviditelnila, že je Česko ve vážném průšvihu.

O utlačovaném Kurdistánu píše Kateřina Paříková.

Argentina záslužně uznala péči žen o domácnost za zaměstnání, které vede k nároku na starobní důchod.

Pandemie neskončí, dokud nebudou očkováni lidé všude. Dokud k tomu nedojde, všichni jsme ohroženi mutacemi, které se moho vyhnout vakcínám. Svět se však při sdílení vakcín s třetím světem i nadále chová hrozně. Ohrožuje tak sám sebe.

-1
Vytisknout
3862

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2021