Boris Johnson čelí vzbouření ohledně "nesnesitelného" hladu a chudoby v kdysi bohatých jihoanglických městech

2. 8. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Brexitérský poslanec Steve Baker z jihoanglického města Wycombe naléhá na ministry Johnsonovy vlády, aby neignorovali krizi chudoby způsobenou pandemií v kdysi bohatých volebních okrscích, jako je jeho. Přidávají se k němu i další konzervativní poslanci.

Podle Bakera se lidé v jeho volebním okrsku v důsledku pandemie "dostali do opravdu vážných potíží". Studie z Sheffield University identifikovala Bakerovo město Wycombe jako město, které má největší "potravinovou nejistotu" v Británii. Přibližně 14 procent jeho obyvatel letos v lednu hladovělo, protože vůbec neměli na jídlo, a asi třetina obyvatel tohoto města měla vážné problémy dovolit si nákup potravin.

 
Poslance Bakera toto zjištění studie nepřekvapuje. Mnoho jeho voličů zápolilo s nízkým platem, vysokými náklady na bydlení a zadlužeností už před koronavirem, ale epidemie je prostě finančně svrhla do propasti. "Je naprosto nepřijatelné, aby lidé v Británii hladověli," zdůraznil Baker.

Wycombe je normálně bohatá směsice městské zástavby a polovenkovských vesnic. Na indexu sociální deprivace je na 281 místě z 317. Avšak v důsledku koronavirové krize závisejí tisíce místních lidí na finanční podpoře od státu. Nejsou schopni uhradit vysoké náklady na bydlení a platit za potraviny.

Během pandemie zaznamenala potravinová banka ve Wycombu nárůst poptávky po balíčcích potravin o 350 procent.

Khalil Ahmed, bývalý labouristický kandidát ve Wycombe, obvinil Bakera, že dělá příliš málo a příliš pozdě ohledně problémů chudoby a hladovění, který existuje už léta. "Steve Baker byl součástí problému a nyní se prezentuje jako součást řešení," konstatoval.

Místní lidi hlasují pro konzervativce.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

1
Vytisknout
6611

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2021