ICC: Stížnost tvrdí, že Izrael systematicky útočí na palestinské novináře

4. 11. 2021

čas čtení 1 minuta

Izrael systematicky útočí na novináře, aby zabránil informování o porušování lidských práv, tvrdí právníci ve stížnosti podané ve středu u Mezinárodního trestního soudu (ICC).

Právníci vystoupili se jmény čtyř palestinských novinářů - Ahmeda Abu Husseina, Jasera Murtaja, Muatha Armaneha a Nedala Eshtayeha - kteří byli zabiti nebo zmrzačeni izraelskými odstřelovači, když referovali o demonstracích v Gaze, uvádí web middleeasteye.org

Tři z novinářů byli zastřeleni během protestů v letech 2018 a 2019, Eshtayeh byl zastřelen v květnu 2015.

Ve chvíli, kdy byli usmrceni, měli na sobě vesty s nápisem PRESS. Tito žurnalisté patří mezi 46 palestinských novinářů, kteří byli v Izraeli/Palestině zabiti od roku 2000, aniž by za to někdo nesl jakoukoli odpovědnost, uvedl jejich právní tým.

"Izrael se systematicky zaměřuje na novináře, útočí na ně, mrzačí je a zabíjí, aby zabránil vyvození odpovědnosti za porušování lidských práv," uvedl Tayab Ali, partner londýnské advokátní kanceláře Bindmans, která je jednou ze zapojených právních firem. "Nelze dopustit, aby to pokračovalo."

Ali uvedl, že stížnost byla podána "s cílem konečně ukončit izraelskou beztrestnost a umožnit svobodnému tisku, aby řádně a bezpečně hnal izraelské orgány k odpovědnosti".

Stížnost tvrdí, že Izrael vedle systematických útoků na novináře pracující v Palestině nevyšetřuje ani jejich vraždy.

Zpráva se rovněž odvolává na bombardování několika věží, v nichž sídlily kanceláře médií, včetně kanceláří deníků Alam News, Al Hayat Newspapers, Mayadeen Media a Al Bawaba 24, ve městě Gaza letos v květnu.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5246

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2021