Británie: Politická krize končí, poslanec Paterson rezignoval

5. 11. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Boris Johnson po hněvivých reakcích na jeho kamarádíčkování s obviněným poslancem otočil a ten pak bez podpory Downing Street 10 rezignoval. 

Poslanec Owen Paterson obviněný z nepřípustného lobbování rezignoval na své křeslo poté, co jeho chování vyvolalo ostrý obrat v postoji vlády, upozorňuje Jennifer Scottová.

Vyšlo najevo, že konzervativní poslanec porušil pravidla lobbování a čelil odvolání - dokud poslanci jeho strany proces nezablokovali vyvoláním reformy dozorující instituce.

Konzervativní poslanci původně měli podporu premiéra Johnsona, ale ten po rozzlobených reakcích otočil.

Paterson prohlásil, že chce žít "mimo krutý svět politiky".

Pětašedesátiletý politik zastupující od roku 1997 obvod North Shropshire ve svém prohlášení dále uvedl, že poslední dva roky pro něj a jeho rodinu byly "noční můrou", přičemž je "zcela nevinný".

Lídr labouristické opozice Keir Starmer vyzval premiéra, aby se celé zemi omluvil za "chaotických" posledních 24 hodin a "ušmudlaný pokus zakrýt delikt svého přítele".

Kontrolní orgán sněmovny Commons Standards Committee minulý týden došel k závěru, že Paterson zneužil postavení poslance ve prospěch dvou firem, pro něž pracoval, poté co komisařka Kathryn Stoneová předložila zprávu odsuzující Patersonovo chování.

Komise doporučila přerušit Patersonovo členství ve sněmovně na 30 dní, což mohlo také vést k petici za jeho odvolání mezi voliči a možnosti vypsání doplňujících voleb.

Taková doporučení jsou obyčejně přijímána bez větších diskusí.

Avšak ve středu vláda nařídila ministrům, aby hlasovali pro dodatek zastavující řízení s Patersonem a zahajující přepsání stávajících pravidel parlamentního systému.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4714

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2021