Nová úroveň eskalace: Rusko vyhrožuje válkou

13. 12. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
  • Kombinace absurdních nesplnitelných požadavků a otevřeného vyhrožování svědčí o tom, že Moskva podle všeho směřuje k válce a pracuje jen na výrobě použitelné záminky. 

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes podle agentury RIA Novosti prohlásil, že pokud Západ nesplní ruské ultimátum, bude následovat "vojenská odpověď".


Připomenu, že Kreml požaduje přerušení veškeré západní spolupráce s Ukrajinou a zrušení závěrů bukurešťského summitu NATO z roku 2008 (?!?).

Připomenu, že když - podle Putina - "historické Rusko" čili SSSR v roce 1939 chystalo válku proti Finsku, také předložilo požadavky, o nichž muselo předem vědět, že nebudou splněny (mj. odevzdání oblastí, kde se nacházelo zhruba 70 % finského průmyslu).

Země, která na jaře zapsala ČR na svůj seznam nepřátelských států, evidentně hledá záminku k rozpoutání války v Evropě.

Český prezident velmi dobře známý spojením s cizí nepřátelskou mocností v době, kdy její ministr zahraničí zrušil plánovanou cestu na Blízký východ a věnuje se na plný úvazek přípravě vojenského vpádu do sousední země, vyvolal ústavní krizi a odmítá jmenovat ministra zahraničí v souladu s premiérovým návrhem.

Nedokážu si představit, za jakých jiných, "krizovějších" okolností už by mělo dojít ke spuštění procedury odvolání ústavního činitele...

Debaty o tom, že "přece Zemanovi vyjdeme vstříc", nebo prohlášení osob, jejichž víra v Rusko je tak veliká, že jim postačuje 1 % veřejně dostupných faktických informací, aby si byli jisty, že "z Ruska nám nic nehrozí", opravdu nyní nejsou na pořadu dne.

1
Vytisknout
9107

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2021