Studie zjistila, že v oblastech Británie, které hlasovaly pro brexit, je nejvyšší úmrtnost na covid-19

14. 12. 2021

čas čtení 3 minuty
 

Výzkum Ludovica Phalippoua z Oxfordské univerzity a Betty H. T. Wu z Glasgowské univerzity informuje, že tito vědci zjistili přímou souvislost mezi britskými regiony, které hlasovaly pro brexit, a těmi, které mají nejvyšší míru úmrtí na covid-19.

 
Ukázalo se, že například okresy Boston, Great Yarmouth, South Holland a Hartlepool mají čtvrtý nejvyšší počet úmrtí na tento virus ve Spojeném království a největší podíl na hlasování pro brexit, přičemž všechny čtyři okresy hlasovaly v roce 2016 z více než 75 % pro odchod Británie z EU. Naopak všech 20 volebních okrsků s nejnižší úmrtností hlasovalo ve velké míře pro setrvání Británie v EU.

Podle autorů naznačují tyto výsledky, že stejní lidé, kteří se nechali zviklat argumenty ve prospěch brexitu - který byl definován nedůvěrou k politickým a finančním elitám a populistickou rétorikou sdílenou prostřednictvím sociálních sítí - jsou také ti, kteří se brání očkování proti covidu a stavějí se nepřátelsky  vůči karanténním opatřením a nošení roušek.

"V populaci je skupina lidí, která prostě odmítá jakékoli oficiální doporučení, jakékoliv doporučení odborníků. Pro výzkumníky pak vyvstává otázka, jak tyto lidi přesvědčit? Jak získat zástupce těchto lidí? Ve kterých oblastech je těchto lidí více?"

Nedávná práce ve Spojených státech například zjistila podobné vazby mezi voliči Donalda Trumpa a úmrtími na covid-19.

Východní Evropa

Například v Bostonu a ve Skegness, kde v roce 2016 hlasovalo pro setrvání pouze 18,9 % obyvatel, je míra úmrtnosti na tisíc obyvatel 3,1, což je dvakrát více než v obvodech hlasujících pro setrvání v EU.

Matt Warman, konzervativní poslanec za Boston a Skegness uvedl, že vysoký počet úmrtí v jeho obvodě je pravděpodobně způsoben řadou faktorů, včetně relativně početné starší populace - která je obecně k viru náchylnější.

Pokud jde o souvislost mezi oblastmi, které hlasovaly pro brexit, a počtem úmrtí, naznačil, že by to mohlo mít jiný důvod.

"Oblasti, které v roce 2016 hlasovaly pro brexit, mají tendenci mít velký počet lidí, kteří se narodili ve východní Evropě, a my víme, že v rámci východoevropské komunity ve Spojeném království existují problémy s mírou proočkovanosti," řekl Warman.

Tento problém podle něj zhoršují dezinformace šířené online na sociálních sítích, které často pocházejí z domovských zemí těchto osob, kde je míra proočkovanosti mnohem nižší než v Británii a kde jsou protivaxikologické nálady mnohem rozšířenější.

"Společnosti působící v oblasti sociálních médií se dostatečně nezaměřují na dezinformace v jiných jazycích ve Spojeném království," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

-1
Vytisknout
6821

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2021