Čína zaznamenala první nákazu omikronem

14. 12. 2021

čas čtení 5 minut

V pondělí 13. prosince prosince zaznamenala Česká republika 11 896 denních nákaz.   Hospitalizováno je 5908 osob.  Celkem zemřelo v ČR 34  697 lidí. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 1865 na 100 000, 817 na 100 000 za poslední týden.  ZDE  


- Nová protivirální pilulka firmy Pfizer je účinná téměř z 90 procent pro vysoce rizikové pacienty, konstatuje firma. Pilulka u vysoce rizikových pacientů brání v 90 procentech případů hospitalizace a úmrtí a je účinná i proti omikronu. Pilulky firmy Pfizer se berou spolu se starší protivirovou pilulkou ritonavir po dobu pěti dní každých dvanáct hodin. Pokud bude nová pilulka schválena, bude se prodávat pod názvem Paxlovid.

- Dr Paul Burton, hlavní zdravotník farmaceutické firmy Moderna, varoval v britské Dolní sněmovně před představami, že omikron způsobuje lehčáí onemocnění. Omikron podle něho bude skutečný problém, vážná choroba, která bude koexistovat s variantou delta a bude infikovat lidi, kteří jsou už pod tlakem varianty delta. Vznikne také situace, kdy lidé budou nakaženi zároveň oběma variantami, což dává viru možnost se dále rozvíjet a mutovat. Je to velmi znepokojující a varovná situace. V Jihoafrické republice je na jipkách asi 15 procent pacientů s variantou omikron, je to úplně stejná situace jako v době první vlny delty, jejímž začátkem bylo na jipkách 15 procent pacientů nakažených deltou. Omikron je velmi schopný virus a je velmi vážný.

- Dánsko a Norsko zavedly přísnější proticovidová opatření, protože v obou zemích rychle stoupá počet nákaz. Šíří se rychle omikron a zřejmě se stane dominantní variantou v řadě evropských zemí do několika týdnů nebo jen dnů.

- Británie zaznamenala dalších 59 610 denních nákaz, je to nejvyšší počet od ledna 2021, a 150 denních úmrtí.

- Rakousko se chystá doporučit třetí, posilovací vakcínu pro děti starší 12 let čtyři měsíce po očkování druhou dávkou.

 

- Afrika letos zaznamenala nejrychlejší nárůst nákaz koronavirem. Ve srovnání s minulým týdnem došlo k nárůstu o 83 procent, i když počet mrtvých zůstává nízký. Nárůst je v důsledku šíření variant delta a omikron. V Africe se počet nákaz nyní zdvojnásobuje každých pět dní. Do pondělka proočkovalo jen 20 afrických zemí 10 procent svého obyvatelstva.  

- Do 11. prosince tvořil omikron 2,9 procent nákaz v USA. Předchozí týdn, do 4.12., tvořil 0,4 procent nákaz v USA.


Informace o omikronu z Jihoafrické republiky (z prezentace tamější soukromé zdravotní pojišťovny) :


- Omikron je zřejmě o 29 procent mírnější (raná data založená na vysoce seroprevalentní populaci podporovaná náhodnými klinickými informacemi)

. Nejdůležitější obranou proti vážnému průběhu covidu je stále očkování. Dvojí dávka vakcíny Pfizer/BioNTech snížuje riziko hospitalizace o 70 procent.

- Účinnost vakcín na omikron je snížena. I u vysoké míry očkovaných osob dochází k infekcím.

- Ochranný dopad předchozích nákaz během času poklesl a omikron snížil ochranu předchozí infekcí dále. U osob, které už prodělaly covid, je zaznamenávána vysoká míra nové nákazy.

- Přestože je omikron mírnější, zdravotnictví přesto hrozí naprosté zahlcení v důsledku rychlého šíření nákazy komunitou.

- Děti mají velmi malou míru nákazy covidem a malé množství dětí je hospitalizováno, avšak omikron způsobuje dvacetiprocentní nárůst hospitalizace dětí.

 

- Francie potvrdila 130 nákaz omikronem.

- Americké letectvo propustilo 27 svých vojáků, protože se odmítli nechat očkovat proti covidu.

- Britské restaurace a hostince se obávají poklesu příjmů až o 40 procent v důsledku nových karanténních opatření kvůli omikronu.

- Německo zaznamenalo 30 823 denních nákaz a 473 denních úmrtí.


- Jižní Korea registrovala dalších 5567 nákaz a 94 úmrtí.

- Spojené státy překročily hranici 50 milionů nakažených občanů. To je 15 procent amerického obyvatelstva.

- Čína zaznamenala první nákazu omikronem v městě Tianjin na severu země u občana navrátivšího se ze zahraničí . Provincie Zhejiang na východě země zápolí s nárůstem infekcí varianty delta.

- V důsledku nových omezení kvůli omikronu se vyprázdnil Londýn. Lidé většinou znovu pracují z domova.

- Brazílie v pondělí zaregistrovala 2082 denních infekcí a 48 denních úmrtí. Je to pokles, v průměru je v Brazílii registrovánio denně 7133 denních nákaz. Celkem zaznamenala Brazílie 22 188 197 nákaz a 616 744 osob na covid v Brazílii zemřelo.

- Kalifornie zavádí povinné nošení roušek ve všech veřejných místnostech pod střechou. Do soboty dostalo v Kalifornii asi 7,4 milionů občanů z tamějších 40 milionů Kaliforňanů třetí, posilovací vakcínu.

- Britské zdravotnictví zápolí s nutností očkovat třetí dávkou milion lidí denně. Tento plán oznámil v neděli večer v televizi Boris Johnson, avšak zdravotníky o něm předem neinformoval.

- Norsko kvůli omikronu zakazuje prodej alkoholu v restauracích. Lidé mají pokud možno pracovat z domova, povinné nošení roušek bude rozšířeno a přístup do plováren a fitek bude omezen.  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
5201

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2021