Ukrajina: Proč je bezletová zóna v režii NATO skutečně špatný nápad

10. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Tracy Wilkinson v Los Angeles Times píše o vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou, kterou navrhuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, a o tom, že ji Pentagon rezolutně odmítá. Volání po bezletové zóně mezi některými členy Kongresu a americké občanské společnosti však vykazuje pozoruhodnou amnézii, a to možná zčásti proto, že výraz "bezletová zóna" je nesprávné označení, píše Juan Cole.

Připomeňme si, co se stalo v Libyi. V průběhu arabského jara v únoru 2011 vypukly v Benghází demonstrace proti režimu diktátora Muammara Kaddáfího. Dne 17. února mládež aktivní na internetu koordinovala celonárodní Den hněvu. Do 23. února ztratil Kaddáfí ve prospěch mladých revolucionářů Benghází na východě a Misratu na západě. 10. března Kaddáfí nařídil bombardovat město Brega v severní části země a zaměřit se na povstalce. Do 18. března postoupila krvežíznivá režimní vojska na předměstí Benghází.

Rada pro spolupráci zemí Perského zálivu (Saúdská Arábie, Katar, Spojené arabské emiráty atd.) vyzvala k vyhlášení bezletové zóny pro Libyi. Generální tajemník Ligy arabských států Amr Moussa pak 12. března oznámil, že tato organizace žádá Radu bezpečnosti OSN o zavedení bezletové zóny za účelem ochrany civilistů. Tato organizace s 22 členy sdružuje celý arabský svět, přibližně 400 milionů lidí, a chtěla vyhlásit bezletovou zónu nad jedním ze svých členských států – a také zjevně chtěla, aby ji zajistil někdo jiný.

Rada bezpečnosti OSN schválila 17. března rezoluci 1973, která povolila bezletovou zónu na ochranu nebojujících osob a zbrojní embargo na Kaddáfího režim. Čína a Rusko se zdržely hlasování, ale nevyužily svého práva veta.

Podle Charty OSN existují dva legitimní důvody pro válku. Jedním z nich je sebeobrana. Druhým důvodem je, pokud Rada bezpečnosti OSN označí určitou vládu za destabilizující sílu pro světový pořádek. Rada bezpečnosti předala Muammara Kaddáfího a jeho syna Saifa Mezinárodnímu trestnímu soudu ke stíhání jako válečné zločince za to, že ze vzduchu útočili na vlastní civilisty. Rada bezpečnosti OSN nemá vlastní ozbrojené síly. Může pouze jednat jako šerif na starém Západě, který pověřuje obyvatele města, aby šli se zbraněmi proti psancům terorizujícím město.

Dne 19. března zasáhly francouzské stíhačky Kaddáfího vojáky a obrněnce, kteří útočili na Benghází.

Od 19. března také prezident Barack Obama nařídil americkému letectvu zničit všechny Kaddáfího protiletadlové baterie a „uzemnit“ jeho vrtulníky a stíhačky. To zahrnovalo masivní nálety po celé zemi.

Jak vidíte, je třeba zavést bezletovou zónu a dohlížet na její dodržování. Nad zónou musí létat stíhačky, abyste se ujistili, že nikdo neútočí na nebojující osoby. Ale není bezpečné létat se stíhačkami nad územím, kde jsou protiletadlová stanoviště. Musíte je tedy zničit. Není bezpečné létat se svými stíhačkami ve sporném vzdušném prostoru, kde by se vás nepřítel mohl pokusit sestřelit.

Předpokladem pro vznik bezletové zóny je totální válka.

Když Liga arabských států a jejich občané viděli dva dny chaosu, kdy americké rakety a střely srovnávaly se zemí klíčová vojenská zařízení v Libyi, měli najednou výčitky svědomí. Generální tajemník Amr Moussa vystoupil a řekl: „Ne, ne, takhle jsme si tu bezletovou zónu nepředstavovali. Moussa zuřil: "To, co se děje v Libyi, se liší od cílů bezletové zóny. A to, co chceme, je ochrana civilistů, a ne ostřelování dalších civilistů."

Ale takhle se přece bezletová zóna dělá - aby se mohla bezpečně hlídat a následně chránit civilisté. Byl jsem zastáncem bezletové zóny nad Libyí a stále si myslím, že zachránila statisíce životů. Ale Kaddáfího režim neměl jaderné zbraně a Rusko a Čína se rozhodly, že se do toho nebudou plést.

Nyní v případě Ukrajiny by se vykonavatelé bezletové zóny, jako jsou Spojené státy, nemuseli obávat ukrajinských protiletadlových zařízení ani svých stíhaček či vrtulníků.

Spojené státy by však musely zasáhnout všechny protiletadlové systémy, které by si Rusové přivezli s sebou, včetně všech ruských jednotek, které by mohly mít přenosné systémy protivzdušné obrany (MANPADS), jako je 9K333 Verba, a musely by vyklidit vzdušný prostor ruských migů.

Jinými slovy, předpokladem pro bezletovou zónu nad Ukrajinou by nyní byl masivní americký útok na ruskou armádu.

Rusko je jaderný stát s 4 477 jadernými hlavicemi, z nichž mnohé jsou na mezilehlých balistických raketách, které mohou zasáhnout území Spojených států.

Jako dítě studené války si dovolím všem mladým vzkázat, že si opravdu, ale opravdu nemůžete hrát s Vladimirem Putinem na „jaderné kuře“.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
6926

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2022