Rusko je společností technicky vzdělanou, ale neosvícenou

29. 4. 2022

čas čtení 1 minuta
Vzdělání a osvícenost nejsou jedna a táž věc; a za poslední století se Rusko stalo technicky vzdělaným, ale ještě více neosvíceným, říká Vladimir Pastuchov. Výsledkem je, že nejen obyvatelé umírajících vesnic, ale i mnoho členů Akademie věd zastává názory, které zůstávají středověké.

Takoví lidé mohou úspěšně vyrábět rakety a být světovými lídry v baletu, ale pokud jde o humanitní otázky, zůstávají na úrovni pitekantropů, primitivní formy lidských předků.

Nesoulad mezi stále vzdělanější populací a populací, která si zachovává hodnoty "nezměněné od 13. století", byl ještě umocněn sovětským experimentem, který současně podporoval technické vzdělávání, ale také dělal vše, co mohl, aby zabránil humanitní osvětě.

V důsledku toho středověké hodnoty obyvatelstva nebyly odstraněny, ale ve skutečnosti mnohonásobně znásobeny vlivem vše pronikající komunistické propagandy. A to vedlo k dnešnímu Rusku, které se stále jeví jako technicky vyspělé, ale v tom, na čem záleží nejvíce, je zaostalejší, než by se mohlo zdát.

Osvícenství ve svém původním smyslu je úkolem, který Rusko ještě ani nezačalo plnit. A pokud se tak nestane, zdá se nepravděpodobné, že budou vyřešeny nějaké další problémy, kterým země čelí. Rusko dnes platí za staletí nevědomosti, často jako nyní životy druhých - ale brzy zase zaplatí vlastními.

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5824

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2022