Pět dětí zemřelo, když Rusko obnovilo bombardování v severozápadní Sýrii

1. 8. 2022

čas čtení 5 minut
Napětí eskalovalo na frontě v Idlíbu v návaznosti na jednání v Astaně a v Teheránu, když ruské nálety zabily několik dětí, upozorňuje Khaled al-Chateb.

Rusko obnovilo těžké nálety na oblasti v syrské provincii Idlíb na severozápadě Sýrie.

Ráno 22. července zasáhla ruská válečná letadla dům na okraji obce ad-Džadída v blízkosti města Džisr aš-Šugúr, zabila sedm lidí včetně pěti dětí a zranila více než 12 dalších, většinou žen a dětí.

Syrská civilní obrana, známá také jako Bílé přilby, twítovala 22. července: "Bylo zabito sedm civilistů, včetně čtyř dětí z jedné rodiny, a 12 dalších, včetně osmi dětí, bylo zraněno. Ruská armáda zasáhla drůbeží farmu obývanou vysídlenými osobami na okraji vesnice ad-Džadída a civilní domy na okraji vesnice ad-Džanúdíja v západním Idlíbu.

Bílé přilby a místní záchranné sítě zveřejnily fotografie a videa ukazující zkázu způsobenou nedávnými ruskými údery, stejně jako snahy vyprostit osoby uvězněné pod troskami.

Útoky vyvolaly rozsáhlé odsouzení ze strany mezinárodních organizací na ochranu lidských práv. Zástupkyně UNICEF pro MENA Adele Khodr ve svém prohlášení z 22. července uvedla: "Při útoku dnes brzy ráno bylo na západě Idlíbu na severozápadě Sýrie zabito nejméně pět dětí a devět zraněno."

Save the Children také odsoudila smrt pěti dětí. Tamer Kirolos, ředitel organizace Save the Children v Sýrii, v prohlášení uvedl: "Tato krutá válka proti dětem musí skončit."

Poslední ruský útok se shodoval s dělostřeleckým a raketovým ostřelováním syrských vládních sil na vesnici am-Mazráa na jihu Idlíbu, která utrpěla materiální škody, ale žádné ztráty na životech.

Několik hodin po útoku z 22. července Tureckem podporovaná Národní fronta pro osvobození a islamistická Haját Tahrír aš-Šám odpověděly ostřelováním pozic držených silami prezidenta Bašára al-Asada.

Kapitán Nadží Mustafa ve svém projevu za Národní frontu osvobození, která je přidružena ke Svobodné syrské armádě (FSA), řekl Al-Monitoru: "Po ruské okupaci došlo k brutálnímu masakru v Džisr aš-Šugúru, dělostřelecké a raketové pluky Národní fronty osvobození okamžitě zareagovaly tím, že se zaměřila na pozice sil Asadova režimu a jejich příznivců na venkově provincií Latakíja, Hamá, Aleppo a Idlíb."

Pokračoval: "Poslali jsme zprávu režimu a jeho příznivcům, v níž jsme jim připomněli, že jsme vždy připraveni se bránit a budeme bránit lidi a chránit zemi."

Syrští aktivisté zorganizovali vigilie v řadě měst včetně Azazu, al-Bábu, Afrínu a Arihy. Demonstranti vyzvali vůdce opozičních frakcí, aby pomstili oběti ruského útoku, a zvedli transparenty odsuzující Astanský proces, jehož sponzoři Turecko, Rusko a Írán nedávno uspořádali summit v Teheránu.

Opoziční kruhy na severozápadě Sýrie se obávají, že eskalace může být předehrou k rozsáhlé vojenské operaci vládních sil.

19. července vyslala turecká armáda posily přes přechod Báb al-Hawa do Idlíbu. Konvoj zahrnoval tanky, obrněná transportní vozidla, zásobovací vozy a cisterny.

V Idlíbu v posledních dnech bojovníci podporovaní Íránem a Ruskem posílili své pozice v oblastech pod kontrolou vládních sil.

20. července ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho síly sestřelily dva bezpilotní letouny poblíž ruské letecké základny Chmejmím na venkově provincie Latakíja. Nebyly zaznamenány žádné oběti ani škody.

Ruská tisková agentura Sputnik citovala mluvčího ruských sil v Sýrii, který uvedl, že drony přiletěly ze severovýchodu, ze vzdálenosti dvou kilometrů.

Vůdce FSA plukovník Mustafa Bakúr řekl Al-Monitoru: "Masakr spáchaný ruskými letadly na venkově v Idlíbu je poselstvím Turecku po neúspěšném summitu v Teheránu. Myšlenka je taková, že Rusko je odhodláno dokončit to, co začalo v roce 2015 ve své snaze obsadit všechna území mimo Asadovu kontrolu. Jinými slovy, Rusko se bude i nadále zaměřovat na oblasti, kde jsou přítomny frakce, a konfrontovat turecké síly. Ruský masakr a eskalace na frontě v Idlibu po teheránském summitu jsou důkazem nedostatku konsensu mezi Ruskem, Íránem a Tureckem."

Muhammad as-Sukarí, výzkumník syrských záležitostí se sídlem v Gaziantepu, řekl Al-Monitoru: "Turecké rozmístění vojenských posil v Idlíbu je jasným znamením, že teheránský summit Ankaru neuspokojil. Ruské ostřelování opozičních oblastí a eskalace z obou stran jen potvrzují nedostatek konsensu. Mezitím jsou nadále posílána varování o hrozící turecké vojenské operaci proti Syrským demokratickým silám."

Sukarí dodal: "Nedávné přesuny režimních sil na frontě v Idlíbu a rozmístění sil íránského a syrského režimu jsou podporovány Moskvou. Jsou součástí nátlakové strategie praktikované Ruskem, režimem a Íránem na Turecko. Jsou to varovné zprávy pro Ankaru, které říkají, že jakákoli turecká vojenská operace v oblasti povede ke kolapsu dohody o příměří, které bylo dosaženo v Idlíbu v roce 2020."

Zdroj v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
6305

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2022