Cílem údajné ukrajinské "ofenzívy" na jihu "bylo oklamat Rusko"

11. 9. 2022

čas čtení 5 minut
 

Ruské jednotky byly zaskočeny útokem v Charkovské oblasti poté, co se připravovaly na ofenzivu na jihu země


 
Tolik propagovaná jižní ofenziva Ukrajiny byla dezinformační kampaní, která měla odvést pozornost Ruska od skutečné ofenzivy připravované v Charkovské oblasti, uvedly ukrajinské speciální jednotky.

Ukrajinské síly pokračují v nečekaně rychlém postupu na severovýchodě země a během tří dnů znovu dobyly více než třetinu okupované Charkovské oblasti. Velkou část ukrajinských územních zisků v sobotu potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

"[Byla to] velká speciální dezinformační operace," řekl Taras Berezovec, bývalý poradce pro národní bezpečnost, který se stal tiskovým mluvčím brigády Bohun ukrajinských speciálních sil.



 
 


"[Rusko] si myslelo, že ofenzíva bude na jihu, a přesunulo tam své vybavení. Pak ale místo na jihu došlo k ofenzivě tam, kde to nejméně čekali, a to způsobilo, že zpanikařili a utekli."

Dne 29. srpna velení ukrajinského jihu oznámilo, že dlouho očekávaná ofenziva v Chersonské oblasti začala. Vojáci na chersonské frontové linii však tehdy uvedli, že nevidí žádné důkazy o zmíněné ofenzivě nebo že probíhající aktivní boje jsou snad reakcí na pokus o ruskou ofenzivu o několik dní dříve.

Za poslední dva týdny ukrajinské síly na jihu obsadily několik vesnic - což vzhledem k údajné síle ruských pozic nebyl malý úspěch, vedl nicméně ke zraněním.

Tyto zisky se však nijak výrazně nelišily od stálého, ale omezeného pokroku, kterého ukrajinské síly dosahovaly v Chersonské oblasti v průběhu července a srpna.

A přesto se dobytí těchto malých chersonských vesnic s několika tisíci obyvateli náhle stalo velkou mezinárodní zprávou.

Natalia Humeniuková, mluvčí ukrajinského jižního velení, trvala na "režimu mlčení" a dočasně zakázala novinářům navštěvovat frontu v Chersonu.

Berezovec však uvedl, že mediální rozruch kolem jižní ofenzívy byl koordinovanou dezinformační kampaní Ukrajiny zaměřenou na ruské síly, která se budovala několik měsíců.

Podařilo se jí vyprovokovat Rusko k přesunu techniky a personálu na jižní frontu, částečně i z Charkovské oblasti, uvedl Berezovec.
 
"Mezitím [naši] hoši v Charkově dostali nejlepší západní zbraně, většinou americké," řekl.

Součástí speciální operace bylo vykořenění informátorů v částech Charkova kontrolovaných Ukrajinou, aby se zabránilo jejich předávání informací  Rusům o přípravách Ukrajiny, uvedl vojenský zdroj obeznámený s operací.

"Ti [informátoři] byli téměř úplně vyčištěni. Většinou se skládali z normálních ukrajinských civilistů, ale bylo mezi nimi i několik ruských agentů v přestrojení za ukrajinské civilisty," uvedl zdroj. "Rusové neměli tušení, co se děje."

Ruské ministerstvo obrany ústup potvrdilo a označilo ho za přeskupení. Uvádí, že se stáhlo z Izjumu a města Balaklija, aby "posílilo úsilí" na doněcké frontě.

"Byla provedena třídenní operace stažení a organizovaný přesun izjumsko-balaklijské skupiny vojsk na území Doněcké lidové republiky," uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ruská státní média a blogeři potvrdili, že ruští vojáci byli nuceni k rozsáhlému ústupu z Charkova.

Ukrajinské jednotky v minulých dnech vytlačily ruské jednotky z řady sídel v regionu, který Moskva okupovala od prvních dnů své invaze.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v pátečním pozdním videopřenosu uvedl, že ukrajinské síly osvobodily více než 30 osad v Charkovské oblasti.

Místní obyvatel Izjumu, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že ukrajinské jednotky vstoupily do města. Předtím se "ruské okupační síly rychle stahovaly a zanechávaly za sebou munici a vybavení".

Znovudobytí Izjumu je zřejmě  nejvýznamnějším úspěchem Ukrajiny při zatlačování Rusů od začátku invaze.

Dobytím nedalekého města Kupjansk se ukrajinským silám podařilo odříznout zásobovací linie pro ruské formace, které kontrolují oblast Izjumu," uvedl Serhij Kuzan, vojenský expert z Ukrajinského centra pro bezpečnost a spolupráci.

Kuzan uvedl, že ruské formace ovládající jihovýchodní oblast Charkova, vojenskými experty označovanou jako oblast Izjum, jsou profesionální ruští vojáci, nikoli žoldáci nebo odvedenci z Ruskem okupovaného Donbasu.

Ofenzíva probíhala bleskovou rychlostí, přičemž třetinu okupovaného Charkova získaly ukrajinské síly během několika dní, uvedl.

Britské ministerstvo obrany sděilo, že ukrajinská protiofenzíva ruské síly zaskočila, a dodalo, že kyjevské jednotky postoupily na úzké frontové linii o 50 km a znovu dobyly nebo obklíčily několik měst.

Vzhledem k tomu, že ukrajinské operace pokračují také v Chersonu, je ruská obranná fronta pod tlakem jak na severním, tak na jižním křídle," dodalo.

"Jsme skutečně překvapeni, jak chabě Rusové ustoupili," řekl Kuzan. 

"Byli si tak jistí, že si nepřipravili obranu," dodal. "To ukázalo, že jedinou jejich výhodou je počet dělostřeleckých zbraní a těžké techniky. Takže nám stačí stejné množství."

Po velkých územních ziscích, kterých Ukrajina tento týden dosáhla, posílá Moskva podle zpráv ruských médií do Charkovské oblasti kolony vojenských posil.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6185

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2022