Ruská agrese na Ukrajině: Sílí tlak na prohlášení Ruska za teroristický stát

29. 9. 2022

čas čtení 11 minut
Foto: Na Rudém náměsti v Moskvě se připravuje ceremonie ohledně anektování východní Ukrajiny

- Redakční komentář ve vlivném ruském listě dnes kritizuje "vysoké ruské činitele" že si zahrávacjí s jadernými zbraněmi. "Dovolit, v myšlenkách a slovech, možnost jaderného konfliktu, je jistý krok k tomu, aby se to skutečně stalo."



Rusko dosáhlo právní definice "teroristického státu" podle amerického práva, konstatují mezinárodní experti; Norsko zabezpečuje zařízení poté, co se stalo největším evropským dodavatelem zemního plynu

- Vjačeslav Volodin, od roku 2016 předseda ruské Státní dumy, na Telegramu zveřejnil připomínku, že lidé by neměli utíkat z Ruska, aby se vyhnuli mobilizaci, a uvedl:

"Občané, kteří jsou registrováni v armádě, mají od okamžiku vyhlášení mobilizace zakázáno opouštět místo svého bydliště bez povolení vojenských komisariátů.

    Taková norma zákona existuje a všichni povinní vojenskou službou by se jí měli řídit."

- Britské ministerstvo obrany zveřejnilo svou nejnovější analýzu týkající se Ukrajiny.

Zde jsou její klíčové body:

    Během sedmi dnů od chvíle, kdy prezident Putin vyhlásil "částečnou mobilizaci, došlo ke značnému odlivu Rusů, kteří se snaží vyhnout mobilizaci. Ačkoli přesné počty nejsou jasné, pravděpodobně převyšují velikost celkových invazních sil, které Rusko nasadilo v únoru 2022.

    Mezi těmi, kdo se snaží opustit Rusko, jsou nadměrně zastoupeni lépe situovaní a vzdělaní lidé.

    V kombinaci s těmi záložníky, kteří jsou mobilizováni, je pravděpodobné, že domácí ekonomický dopad snížené dostupnosti pracovních sil a zrychlení "odlivu mozků" bude stále výraznější.


- Na potrubí Nord Stream byl zjištěn čtvrtý únik, sděluje švédská pobřežní stráž

Švédská pobřežní stráž počátkem tohoto týdne objevila čtvrtý únik plynu na poškozeném potrubí plynovodu Nord Stream, uvedl mluvčí pobřežní stráže pro deník Svenska Dagbladet.

"Dva z těchto čtyř úniků se nacházejí ve výlučné ekonomické zóně Švédska," uvedla mluvčí pobřežní stráže Jenny Larssonová.

Další dva otvory jsou podle překladu zprávy zveřejněné agenturou Reuters ve výlučné ekonomické zóně Dánska.

 
- Spojené státy ve středu oznámily, že v rámci nového balíčku vojenské pomoci v hodnotě 1,1 miliardy dolarů zdvojnásobují počet smrtících raketových systémů Himars zasílaných na Ukrajinu
, informuje agentura AFP.

    Podle Pentagonu bude dalších 18 vícenásobných raketových systémů, které mají přesnost a které Ukrajina používá k ničení vysoce cenných ruských cílů, jako jsou velitelská stanoviště a muniční sklady, zasláno ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.

    Místo zbraní převzatých ze stávajících zásob bude tento balík sestávat z nově pořízených zbraní a vyslání Himarů by podle vysokého představitele Pentagonu mohlo "trvat několik let".

    Ukrajinci dosud nasadili 16 systémů Himar a raketovým systémům se připisuje klíčová role v nedávných protiútocích proti invazním Rusům.

    Nejnovější balík objednávek pro americké vojenské dodavatele zahrnuje podle prohlášení amerického ministerstva obrany také 150 obrněných vozidel, 150 taktických vozidel pro tažení zbraní, nákladních automobilů a přívěsů a systémy, které mají Ukrajině pomoci bránit se proti ruským bezpilotním letounům íránské výroby, které jsou stále častěji nasazovány na bojišti.

    Nový balík zvýšil celkovou vojenskou pomoc USA Ukrajině od invaze Rusů na konci února na 16,2 miliardy dolarů.


- Na moskevském Rudém náměstí byly rozmístěny obří videoplátna s billboardy hlásajícími "Doněck, Luhansk, Záporoží, Cherson - Rusko!".

Moskva je připravena formálně anektovat část Ukrajiny po takzvaných referendech, která Západ odsoudil.

Obyvatelé, kteří v posledních dnech uprchli do oblastí ovládaných Ukrajinou, vyprávěli o tom, jak byli lidé pod hrozbou použití zbraně nuceni potulnými úředníky označit hlasovací lístky na ulici.

Šéf horní komory ruského parlamentu uvedl, že by se parlament mohl zabývat připojením čtyř regionů 4. října, tři dny před 70. narozeninami ruského prezidenta Putina, informuje agentura Reuters.


- Ruští milbloggeři (vojenští pracovníci píšící blogy) ve středu se zvýšeným znepokojením diskutovali o ukrajinských vojenských ziscích v okolí Lymanu, což podle amerického Institutu pro studium války naznačuje, že ruským silám v této oblasti může hrozit bezprostřední porážka.

Ve svém nejnovějším briefingu uvádí::

"Několik ruských milblogerů a významných vojenských zpravodajů tvrdilo, že ukrajinské jednotky postoupily západně, severně a severovýchodně od Lymanu a pracují na dokončení obklíčení ruských jednotek v Lymanu a podél severního břehu řeky Siverskij Doněc v této oblasti.
    Ruští mibloggeři uvedli, že ukrajinské jednotky ohrožují ruské pozice a komunikační linie, které podporují uskupení Lyman. Zhroucení Lymanské kapsy bude mít pravděpodobně velké důsledky pro ruské uskupení v severní Doněcké a západní Luhanské oblasti a může umožnit ukrajinským jednotkám ohrozit ruské pozice podél západní hranice Luhanské oblasti a v oblasti Severodoněcka a Lysyčanska."

Dodává, že ruské ministerstvo obrany "se nezabývalo současnými ruskými ztrátami v okolí Lymanu a nepřipravilo se na kolaps tohoto sektoru fronty, což pravděpodobně ještě více sníží již tak nízkou morálku Rusů".

    Ruské vojenské orgány nestanovily dostatečné informační podmínky pro ruské ztráty po prvních fázích ukrajinských protiútoků v Charkovské oblasti, což zničilo morálku a vedlo k panice mezi ruskými jednotkami na celé východní ose. Následný hněv ruského nacionalistického informačního prostoru pravděpodobně sehrál roli v tom, že Kreml nařídil částečnou mobilizaci ve dnech následujících po počáteční rozsáhlé ukrajinské protiofenzívě v chaotickém pokusu Ruska posílit ruské linie.

    Budoucí ukrajinské zisky v okolí kritických oblastí v Doněcké a Luhanské oblasti mohou vrazit další klíny mezi ruské nacionalisty a ruské vojenské vedení a mezi ruské síly a jejich nadřízené.


- Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová navrhla nové kolo sankcí vůči Rusku, které mají "donutit Kreml zaplatit" za eskalaci konfliktu na Ukrajině.
Navrhovaný osmý balíček "tvrdých" sankcí zahrnuje omezení ceny ruské ropy a další omezení obchodu s hi-tech technologiemi.

- Politici napříč Evropou varovali, že podezření ze sabotáže dvou plynovodů Nord Stream by mohlo být předzvěstí nové fáze hybridní války
zaměřené na zranitelnou energetickou infrastrukturu s cílem podkopat podporu Ukrajiny. Norský premiér Jonas Gahr Støre uvedl, že jeho země posílí vojenskou přítomnost v norských zařízeních poté, co se tato země stala největším evropským dodavatelem zemního plynu.

-  Zpráva vypracovaná mezinárodní pracovní skupinou pro sankce dospěla k závěru, že Rusko by nyní mělo být prohlášeno za "stát sponzorující terorismus"
a dosáhlo právní definice teroristického státu podle amerického a kanadského práva. Vedoucí úřadu ukrajinského předsednictví Andrij Jermak vyzval ve světle této zprávy k rozsáhlým americkým a evropským sankcím poté, co Ukrajina obvinila Rusko ze sabotáže plynovodu Nord Stream.

-  Moskva je připravena formálně anektovat Ruskem okupované regiony po tzv. referendech, která Západ odsoudil. Ruskem dosazení představitelé Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti na Ukrajině formálně požádali prezidenta Vladimira Putina o připojení okupovaných území k Rusku.
Ruské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že brzy budou podniknuty kroky, které by vyšly vstříc "aspiracím" čtyř okupovaných ukrajinských regionů stát se součástí Ruska. Ruské vedení uvedlo, že po připojení bude útoky na oblasti kontrolované Ruskem považovat za přímý útok na Rusko.

-  Prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že Ukrajina bude "jednat na ochranu našich lidí" v Ruskem okupovaných regionech poté, co došlo k tomu, co označil za "imitaci referend".
Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Kyjev a jeho spojenci "odsuzují takové akce Ruska a považují je za neplatné a bezcenné".

- Ceny plynu vzrostly kvůli obavám, že by Rusko mohlo zastavit dodávky do Evropy přes Ukrajinu, což by přispělo k nepokojům způsobeným poškozením plynovodu Nord Stream.
Prohlášení přišlo po objevení netěsností na dvou plynovodech Nord Stream poblíž dánského ostrova Bornholm, které jsou podezřelé ze sabotáže.

- Kreml odmítl tvrzení, že za útokem na plynovody Nord Stream stojí Rusko, a označil je za "zcela předvídatelné a také předvídatelně hloupé".


-  Úřady v ruském regionu Severní Osetie, který hraničí s Gruzií, údajně zavádějí cestovní omezení, aby zabránily útěku lidí do Gruzie, kteří se chtějí vyhnout odvodům
. Zpráva deníku Moscow Times cituje šéfa regionu Sergeje Menajla, který uvedl, že jen za poslední dva dny vstoupilo do Gruzie přes tento úsek hranice více než 20 000 lidí.

- Americké velvyslanectví v Moskvě vydalo bezpečnostní varování a vyzvalo americké občany, aby okamžitě opustili Rusko. V prohlášení na svých internetových stránkách varovalo, že v rámci mobilizace ruské vlády mohou být povoláni občané Ruska a USA s dvojím občanstvím. Občané USA by neměli cestovat do Ruska a ti, kteří v zemi pobývají nebo cestují, by měli Rusko okamžitě opustit, dokud jsou zachovány omezené možnosti komerčního cestování, uvedlo velvyslanectví.

- Vlády Rumunska, Bulharska a Polska vyzývají všechny občany, kteří zůstávají v Ruské federaci, aby ji urychleně opustili. To může být v očekávání, že překročení hranic bude mnohem obtížnější, protože se uzavírají trasy ven a stále více lidí utíká před nucenou mobilizací v Rusku.

- Ruské úřady uvádějí, že na některých hranicích země zřizují kontrolní stanoviště, na nichž budou nuceně mobilizováni ruští muži, kteří se chtějí vyhnout mobilizaci útěkem ze země. Na záběrech ze sociálních médií je vidět, jak se vojenská vozidla pohybují směrem k hranicím, údajně za účelem zřízení kontrolního stanoviště mobilizace.

- Podle britského ministerstva obrany Rusko posiluje obranu více než dříve, protože Ukrajina se pokouší postupovat "nejméně po dvou východních osách". Těžké boje pokračovaly v Chersonské oblasti, kde ruské síly na pravém břehu Dněpru zůstávají zranitelné, uvedlo ve své poslední zpravodajské aktualizaci.

- Ukrajinské úřady uvedly, že identifikovaly pět ruských vojáků, kteří údajně v prvních dnech války stříleli na civilní auta v Kyjevské oblasti. Ruští vojáci jsou obviněni ze zabití pěti lidí a zranění dalších šesti, kteří se 25. února, den po ruské invazi, snažili uprchnout z Hostoměle.

1
Vytisknout
4871

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2022