Úterní americké volby mohou ohrozit zákonnost i demokracii v USA, a tím i celý svět

7. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

'Je to 'boj o samotnou duši Ameriky', jak ve středu varoval Joe Biden, "a o boj o základní práva lidí."

Až se američtí voliči v úterý vydají k volebním urnám, budou hlasovat  v něčem, co bude vypadat jako dvoje samostatné volby. . V době krize životních nákladů asi nepřekvapí, že 92 % republikánů považuje ekonomiku za velmi důležitou, přičemž v závěsu za ní jsou předvídatelné otázky kriminality a imigrace.

 

Mezi demokraty však považuje ekonomiku za velmi důležitou pouze 65 % - zatímco 80 % uvádí budoucnost demokracie, 79 % zdravotní péči a 75 % potraty. To je druhá a velmi odlišná soutěž. Je to "boj o samotnou duši Ameriky", jak ve středu varoval Biden, a boj o základní práva lidí - na kontrolu vlastního těla a na svobodné a spravedlivé volby. Kontextem je útok extremistů na Kapitol dne  6. ledna 2021; krutý útok na manžela Nancy Pelosiové a zrušení rozsudku Nejvyššího soudu ve věci potratů. . Poslední jmenované vedlo k prudkému nárůstu registrací a více než polovina registrovaných voličů stále tvrdí, že potrat bude velmi důležitý při rozhodování o jejich volbě, míní redakční komentář listu Guardian.

Otázkou je, jak velkou půdu pod nohama ztratí demokraté. Průzkumy naznačují, že republikáni téměř jistě ovládnou Sněmovnu reprezentantů a jsou favority na zisk Senátu. Pro výsledek, který pomůže rozhodnout o všem od podpory USA Ukrajině až po prezidentské volby v roce 2024, je rozhodující, zda se  průzkumuyukáží jako přesnější než v posledních letech. Triumf republikánů bude znamenat ochromení americké vlády , která bude čelit legislativní stagnaci, nepřátelským parlamentním výborům a dojde k likvidaci zákonnosti a demokracie. Pokud republikáni zruší nebo omezi vojenskou pomoc Ukrajině, bude ohrožen celý svět.

V důsledku lží  Donalda Trumpa, umocňovaných tvrdě pravicovými médii, jako je Fox News, se řadoví republikáni zcela mylně domnívají, že volby v roce 2020 byly nespravedlivé nebo přímo ukradené

Americký volební systém je nově ohrožen otevřenými popírači voleb, kteří zpochybňují nebo odmítají Trumpovu porážku a sami se nehodlají zavázat k tomu, že by porážku přijali. 

Samotný akt odevzdání hlasu v polovině volebního období tak může pomoci zachovat, nebo ohrozit demokracii. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
5503

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2022