Vodní katastrofa v Íránu

21. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
V průběhu padesáti let, kdy Aralské jezero ve Střední Asii vysychalo a nyní je na pokraji zániku, mezinárodní společenství pochopilo, že tento vývoj ovlivnil nejen pobřežní státy, ale celý region a dokonce i další země za jeho hranicemi.

Nyní se však objevuje podobná krize, i když dosud nevzbudila velkou pozornost: Blížící se smrt jezera Urmia. Nyní už má méně než 10 % původní plochy a mnohem méně, pokud jde o objem, než tomu bylo před několika desítkami let. Protože je však slané a celé se nachází za hranicemi Íránu, jen málo mezinárodních pozorovatelů mu věnovalo větší pozornost.

To se nyní pravděpodobně změní nejen proto, že začíná být zřejmé, že zánik jezera, které se nachází mezi íránskými provinciemi východní a západní Ázerbájdžánu, bude mít velký dopad nejen na íránskou politiku, ale i na Blízký východ směrem na jih a západ - a na Kavkaz na severu.

Isa Kalanteri, bývalý šéf íránské agentury pro ochranu životního prostředí, říká, že pokud jezero Urmia úplně zmizí, "úřady se setkají s vážnými bezpečnostními problémy", v důsledku kterých "se nebude moci udržet žádná íránská vláda".

Je to proto, že solné bouře z bývalého dna jezera se rozšíří na velkou část země a donutí obyvatele, aby se vystěhovali, protože zemědělství bude zničeno a další lidské osídlení nebude možné. Vláda na to byla dlouho upozorňována, ale nepodnikla potřebné kroky.

Podle jednoho íránského představitele v regionu pokud jezero zmizí, "přibližně 14 milionů lidí" se bude muset přestěhovat nebo přesunout. To je projekt, který podle něj bude stát bilion amerických dolarů - více než dvojnásobek ročního HDP Íránu.

Vysychání jezera Urmia je však pouze špičkou ledovce íránských problémů s vodou. Nyní přibližně 28 milionů lidí trpí nedostatkem pitné vody a/nebo vody na zavlažování, nedostatkem, který již vyvolal politické protesty, které budou dále sílit.

Nepokoje přitom budou mít pravděpodobně dopad na sousední země, protože částí Íránu, která nejvíce trpí vysycháním jezera Urmia a nedostatkem vody, je sever, který je obydlený etnickými Ázerbájdžánci a někdy bývá označován jako "jižní Ázerbájdžán".

Pokud tito lidé vyjdou do ulic, bude pro Baku těžké stát stranou, což ještě více zkomplikuje již tak napjatý vztah mezi oběma zeměmi.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6350

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2022