Porazit Rusko stojí USA jen pár drobných

23. 11. 2022

čas čtení 6 minut
Analýza nákladů a výnosů americké podpory Ukrajině je nezpochybnitelná. Přináší zisky téměř na všech úrovních, napsal Timothy Ash.

Bývalý prezident Trump a další v USA, včetně některých Demokratů a Republikánů, kritizovali pokračující podporu USA Ukrajině v její válce s Ruskem. Žádali, aby byla vojenská a finanční podpora Ukrajině snížena, nebo dokonce ukončena. Zlehčují riziko představované Ruskem a tvrdí, že peníze by se měly utrácet doma.

Z mnoha úhlů pohledu, když se na ně podíváme z pohledu vynaložených nákladů, je podpora ze strany USA a Západu Ukrajině neuvěřitelně nákladově efektivní investicí.

Bidenova administrativa celkem obdržela souhlas Kongresu s 40 miliardami dolarů na pomoc Ukrajině za rok 2022 a požádala o dalších 37,7 miliard dolarů na rok 2022. Více než polovina této pomoci byla vyčleněna na obranu.

Tyto částky jsou bezvýznamné, když je porovnáme s celkovým rozpočtem USA na obranu ve výši 715 miliard dolarů na rok 2022. Pomoc představuje 5,6 % celkových amerických výdajů na obranu. Ale Rusko je primárním protivníkem USA, rivalem nejvyšší úrovně nepříliš zaostávajícím za Čínou, strategickým vyzyvatelem číslo jedna. V chladných, geopolitických termínech tato válka poskytuje USA hlavní příležitost k nahlodání a degradaci konvenčních obranných schopností Ruska bez přímé účasti vojáků a s malým rizikem pro americké životy.

Ukrajinské ozbrojené síly již zabily nebo zranily více než 100 000 ruských vojáků, což je polovina původní bojové síly; bylo potvrzeno téměř 8 000 ztrát obrněných vozidel včetně tisíců tanků, tisíců obrněných transportérů, děl, stovek letadel a vrtulníků a četných námořních plavidel. Výdaje USA ve výši 5,6 % obranného rozpočtu na zničení téměř poloviny ruské konvenční vojenské kapacity se jeví jako naprosto neuvěřitelná investice. Pokud bychom rozdělili americký obranný rozpočet podle hrozeb, kterým čelí, Rusko by možná bylo v řádu 100 až 150 miliard dolarů ve výdajích na ohrožení. Takže utrácení pouhých 40 miliard dolarů ročně narušuje hodnotu hrozby v rozsahu 100–150 miliard dolarů, což je návratnost 2 až 3 krát.

Americká armáda by si mohla rozumně přát, aby Rusko pokračovalo v nasazování vojenských sil, které by Ukrajina zničila.

Mezitím výměna zničeného vybavení a udržení kroku s novými závody ve zbrojení se Západem, které válka vyvolala, jistě skončí bankrotem ruské ekonomiky; zejména ekonomiky vystavené agresivním západním sankcím. Jak může Rusko doufat, že vyhraje závody ve zbrojení, když celkový HDP Západu je 40 bilionů dolarů a jeho výdaje na obranu dosahující 2 % HDP v součtu výrazně převyšují 1 bilion dolarů, vezmeme-li v úvahu nepřiměřený příspěvek USA na obranu? Celkový HDP Ruska je pouze 1,8 bilionu dolarů. Vladimir Putin bude muset přesměrovat výdaje ze spotřeby na obranu, čímž bude ve střednědobém horizontu riskovat sociální a politické nepokoje - a skutečné a brzy přítomné nebezpečí pro jeho režim. Jen si představte, oč výhodnější západní vojenská pomoc bude, pokud nakonec přinese pozitivní změnu režimu v Rusku.

Za druhé, válka posloužila ke zničení mýtu, že ruská vojenská technologie je nějakým způsobem srovnatelná s technologií USA a Západu. Pamatujte, že Ukrajina používá pouze modernizovanou americkou technologii druhé generace, ale neustále poráží vše, co může ruská armáda nasadit. Války jsou výkladní skříně výrobců vojenského vybavení; každý kupující se zdravým rozumem bude chtít technologii vyrobenou vítězem. Putinův špatný úsudek pouze poskytl fantastickou marketingovou příležitost pro jeho západní konkurenty.

Všimněte si také, že válka tlačí partnery NATO k rychlému zvýšení výdajů na 2 % HDP a nad tento cíl. Vzhledem k technologické výhodě USA v oblasti obranného vybavení bude značná část těchto dodatečných vojenských výdajů vynaložena na americké vybavení.

Ukrajinci také prokazují pozoruhodnou inovaci ve vlastní obraně, zlepšují výkonnost techniky v podmínkách bojiště, což opět přináší technologické výhody americkému obrannému sektoru.

Za třetí, odhalení, že ruský obranný průmysl je něco jako Potěmkinova vesnice, také generuje další strategické a diplomatické výhry pro USA. Země toužící po zajištění obranyschopnosti, aby čelily vlastním hrozbám – vzpomeňme na Turecko, Indii, Pákistán, Egypt a Saúdskou Arábii – se mohly rozhodnout pro levnější, "hodnotnější" ruské obranné nabídky. Vzhledem k tomu, že kvalita/schopnost tohoto vybavení je nyní zpochybňována kvůli špatnému výkonu na bojišti, budou pravděpodobně soupeřit o získání lepších amerických typů. To však bude vyžadovat zlepšení diplomatických vztahů. To je v současnosti evidentní na zlepšených vztazích mezi USA a Pákistánem, kdy si Pákistán zajistil modernizační sady pro své F-16.

Za čtvrté, pomoc Ukrajině porazit Rusko nepochybně také vysílá silný signál Číně, že USA a jejich spojenci jsou silní a odhodlaní, když jsou konfrontováni s otázkami zásadního významu. To může vyvolat otázky v myslích Si Ťin-pchinga a Lidové osvobozenecké armády. Jde o jejich schopnost vyhrát konflikt proti zemím vyzbrojeným americkou/západní vojenskou technologií, například na Tchaj-wanu. Obtíže Ruska při snaze vyhrát válku na Ukrajině jistě způsobí, že se v Číně zamyslí nad moudrostí a možná i životaschopností úsilí o dobytí Tchaj-wanu.

Za páté, válka na Ukrajině povzbuzuje a urychluje energetickou transformaci v Evropě, ale také diverzifikaci Evropy, pokud jde o ruské energie. Evropa se zoufale snaží získat alternativní zdroje energie a americký zkapalněný zemní plyn (LNG) se ukazuje být zjevným vítězem.

Závěrem lze říci, že na mnoha úrovních je pokračující podpora Ukrajiny ze strany Spojených států z pohledu efektivity vynaložených nákladů naprosto nepodstatná. Ukrajina není pro USA žádný Vietnam nebo Afghánistán, ale pro Rusko je to přesně ono. Rusko, které se neustále topí ve válce, již nemůže vyhrát, je pro USA obrovskou strategickou výhrou.

Proč by proti tomu někdo měl mít námitky?

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
5102

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2022