Ruská agrese na Ukrajině: záchranáři pracovali celou noc po smrtícím útoku ruskou raketou na obytný blok v Dnipro

15. 1. 2023

čas čtení 6 minut
- Patnáctiletá Maria Lebid byla 14. ledna usmrcena ruskou raketou, která zasáhla její domov v městě Dnipr. Byla to vynikající studentka deváté třídy, předsedkyně studentské rady ve škole č. 66. Ráda tancovala a hrála hudbu. Rusko zabilo dítě. #Rusko zabíjí



Dvě desítky lidí se stále pohřešují a neznámý počet je uvězněn v sutinách po úderu na středozápadě Ukrajiny, který si vyžádal 14 mrtvých a desítky zraněných

- "Ukrajina vám nikdy neodpustí, vy zatracení teroristé":


- Ukrajinští záchranáři v městě Dnipro  celou noc pracovali na vyproštění ženy uvězněné pod troskami zničeného domu poté, co zaslechli její hlas, uvedla státní záchranná služba

Ruský raketový úder na obytný blok ve městě na jihu střední Ukrajiny zničil desítky bytů a zanechal 100 až 200 lidí bez domova, uvedla zástupce šéfa ukrajinského prezidenaí Kyryl Tymošenko, informovala agentura France Presse.

Bez elektřiny a topení se podle něj ocitlo asi 1 700 lidí.

Při sobotním ruském útoku na Dnipro zahynulo nejméně 14 lidí, uvedly ukrajinské úřady.

Nejméně 14 lidí zahynulo a 64 bylo zraněno v obytném bloku zasaženém během vlny ruských raketových útoků na Ukrajině v sobotu odpoledne, kdy slavila oblíbený svátek Starý rok. Záchranné práce ve zdevastovaném bloku ve městě Dnipro na jihu země pokračovaly i v noci po úderech - největší vlně ruských útoků za posledních čtrnáct dní - které byly podle ukrajinských představitelů zaměřeny na energetickou infrastrukturu země.

Gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko v neděli brzy ráno na Telegramu uvedl, že bylo zachráněno asi 38 lidí, dvě desítky se pohřešují a neznámý počet zůstává uvězněn v troskách.

- Terorista Girkin-Strelkov varuje před občanskou válkou v Rusku, s miliony mrtvých a plným kolapsem společnosti:




 
- Rusko na poslední chvíli zrušilo výměnu zajatců, sděluje Ukraji
na

Rusko na poslední chvíli zrušilo na sobotu plánovanou výměnu válečných zajatců, uvedl ukrajinský orgán zabývající se zajatci.

Koordinační štáb pro zacházení s válečnými zajatci to uvedl na Telegramu:

    Na dnešek bylo naplánováno další kolo výměny zajatců s ruskou stranou. Na poslední chvíli však bylo z iniciativy ruské strany zrušeno.

Agentura Reuters rovněž uvedla, že úřad ruské zmocněnkyně pro lidská práva Taťjany Moskalkové na žádost o komentář bezprostředně nereagoval.

Rusko a Ukrajina provedly v průběhu války řadu výměn zajatců - naposledy 8. ledna - v počtu stovek zajatců na každé straně.

 
- Ukrajinský provozovatel energetických zařízení Ukrenergo uvedl, že pracuje na "odstranění následků" posledních ruských úderů.


Agentura France-Presse uvedla, že v Kyjevě její novináři slyšeli několik výbuchů, zatímco ukrajinští představitelé informovali o úderech na energetické zařízení.

Kyjevská městská správa uvedla:

    Došlo k zásahu infrastrukturního objektu, bez kritických destrukcí nebo požáru.

V severovýchodní Charkovské oblasti "nepřítel zahájil další raketový útok na kritickou infrastrukturu a průmyslové objekty", uvedl gubernátor Oleg Synegubov.

Kvůli nové palbě útoků byly ve "většině regionů" Ukrajiny uplatněny mimořádné výpadky elektřiny, uvedl v sobotu ministr energetiky German Galuščenko.

Útoky byly hlášeny také v jižní Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Ukrajina sestřelila 20 z více než 30 vypálených ruských raket.

- Britský premiér potvrdil, že země poskytne Ukrajině tanky, aby pomohla kyjevským silám "zatlačit ruské jednotky zpět". Downing Street uvedla, že Rishi Sunak tento příslib učinil během sobotního ranního telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a že Sunak nabídl tanky Challenger 2 a další dělostřelecké systémy jako projev "ambice Spojeného království zintenzivnit naši podporu Ukrajině". Ruské velvyslanectví ve Velké Británii uvedlo, že tento krok pouze "zintenzivní" konflikt.

-  Po ruských úderech na energetickou infrastrukturu bylo v 11 oblastech Ukrajiny uzákoněno mimořádné přerušení dodávky elektřiny.
Provozovatel rozvodné sítě Ukrenegro v příspěvku na Telegramu uvedl, že v 11 regionech byly překročeny limity spotřeby platné v celé zemi, v důsledku čehož "došlo k nouzovému vypnutí".

- V sobotu ráno byly v centru Kyjeva slyšet čtyři výbuchy.
Poprvé od podzimu, kdy Rusko zahájilo pravidelné raketové a dronové útoky na hlavní město, se po nich rozezněly sirény protivzdušné obrany. Dosud sirény houkaly 10-90 minut před útokem, což dávalo obyvatelům čas vyhledat úkryt.

    Varování před leteckým poplachem bylo vyhlášeno také po celé zemi, včetně velkých měst Cherson a Lvov. Varování byla vydána také pro Charkovskou, Doněckou, Dněpropetrovskou a asi desítku dalších oblastí.


-   Ukrajina vyzvala své spojence, aby jí poskytli větší podporu poté, co její jednotky utrpěly v posledních měsících těžké ztráty v bojích u Soledaru a Bachmutu. Rusko v pátek uvedlo, že jeho síly převzaly kontrolu nad Soledarem na východě Ukrajiny, což je jeho první tvrzení o vítězství po měsících neúspěchů na bojišti, zatímco Kyjev uvedl, že ve městě pokračují prudké boje. "Abychom v této válce zvítězili, potřebujeme více vojenské techniky, těžké techniky," řekl  Andrij Jermak, vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře, uvedla agentura France-Presse.

- Moldavské úřady uvedly, že na jejich území u hranic s Ukrajinou byly nalezeny trosky rakety. V sobotu uvedly, že k nálezu došlo "po masivním ruském bombardování Ukrajiny" a že je to již potřetí, co rakety z konfliktu dopadly na moldavské území.

- Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv obvinil japonského premiéra Fumia Kišidu z hanebné podřízenosti USA a navrhl mu, aby spáchal rituální harakiri. Jeho sobotní výroky byly posledními v dlouhé řadě šokujících a provokativních prohlášení arci-jestřába Medveděva, uvedla agentura Reuters. Při pozdějším sobotním projevu, den po summitu s americkým prezidentem Joem Bidenem, se Kišida o Medveděvově výroku nezmínil.
 
Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3760

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2023