Izrael provedl útok dronem na íránskou vojenskou infrastrukturu - WSJ

30. 1. 2023

čas čtení 5 minut
 
Deník Wall Street Journal cituje americké představitele, podle nichž byl útok proveden uprostřed rozhovorů mezi Jeruzalémem a Washingtonem o nových způsobech, jak čelit Teheránu


Izrael provedl útok dronem, který zasáhl vojenskou infrastrukturu v íránském městě Isfahán, uvedl v neděli deník Wall Street Journal s odvoláním na americké představitele a osoby obeznámené s operací.



 

Americký list napsal, že se jednalo o první útok, který Izrael provedl od návratu premiéra Benjamina Netanjahua k moci minulý měsíc, a dodal, že útok se uskutečnil v průběhu rozhovorů mezi Jeruzalémem a Washingtonem o nových způsobech, jak čelit Teheránu a jeho prohloubení vojenské spolupráce s Ruskem.

Netanjahu sankcionoval řadu odvážných operací uvnitř Íránu, když byl naposledy ve funkci premiéra  v letech 2009-2021.

Zpráva rovněž uvádí, že drony se zaměřily na muniční továrnu vedle zařízení patřícího Íránskému středisku pro vesmírný výzkum, na které se vztahují americké sankce kvůli jeho údajné práci na balistických raketách.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian označil výbuch za zbabělý úder.

"Takové akce nemohou ovlivnit odhodlání a záměr našich odborníků pro mírový jaderný pokrok," uvedl podle vládní tiskové služby PadDolat.

Mluvčí izraelské armády se odmítl vyjádřit. Úhlavní nepřítel Íránu Izrael již dlouho prohlašuje, že je ochoten zasáhnout íránské cíle, pokud se diplomacii nepodaří omezit jaderný nebo raketový program Teheránu, ale ke konkrétním incidentům se zdržuje komentářů.

Mluvčí Pentagonu brigádní generál Patrick Ryder uvedl, že do úderů na Írán nebyly zapojeny žádné americké vojenské síly, ale odmítl se k tomu blíže vyjádřit.

"Drobné škody"

Íránské ministerstvo obrany sdělilo státní tiskové agentuře IRNA, že jeho protivzdušná obrana dron zlikvidovala a že vybuchl.

"Tento neúspěšný útok naštěstí nezpůsobil žádné ztráty na životech a způsobil jen drobné škody na střeše dílny," uvedlo ministerstvo.

"Útok neovlivnil naše zařízení a mise... a takováto slepá opatření nebudou mít dopad na pokračování pokroku země," uvádí se v prohlášení ministerstva obrany.


V roce 2021 se Teherán vyjádřil,  že se Izraeli pomstí poté, co obvinil Tel Aviv ze sabotáže jaderné elektrárny Natanz.

Sobotní útok přišel uprostřed napětí mezi Íránem a Západem kvůli jaderné aktivitě Teheránu a jeho dodávkám zbraní - včetně "sebevražedných dronů" s dlouhým doletem - pro ruskou válku na Ukrajině, jakož i kvůli několikaměsíčním protivládním demonstracím doma.

Na Ukrajině, která obviňuje Írán, že dodává Rusku stovky bezpilotních letounů k útokům na civilní cíle v ukrajinských městech daleko od fronty, spojil vysoký poradce prezidenta Volodymyra Zelenského incident přímo s tamní válkou.

"Výbušná noc v Íránu," napsal na Twitteru Mychajlo Podoljak. "Varoval jsem vás."

Írán přiznal, že do Ruska poslal bezpilotní letouny, ale tvrdí, že byly vyslány před loňskou invazí Moskvy na Ukrajinu. Moskva popírá, že by její síly používaly íránské drony na Ukrajině, ačkoli jich tam bylo mnoho sestřeleno a identifikováno.

Íránská jaderná dohoda

Írán a skupina zemí P5+1 - USA, Velká Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo - dosáhly v roce 2015 dohody o omezení jaderného programu Teheránu výměnou za zrušení sankcí. V roce 2018 bývalý americký prezident Donald Trump navzdory tomu, že Teherán dohodu dodržoval, od dohody odstoupil a znovu na Írán uvalil přísné sankce.  

Izrael se spolu s arabskými spojenci USA v Perském zálivu postavil proti dohodě z roku 2015 a Netanjahu ji veřejně odsoudil, což vedlo k napjatým vztahům s Washingtonem.

Od svého nástupu do funkce se prezident Joe Biden snaží o návrat USA k dohodě - oficiálně nazývané Společný komplexní akční plán (JCPOA) -, ale oběma stranám se zatím navzdory několikaměsíčním jednáním ve Vídni nepodařilo dohodu oživit.

Jeden z bývalých íránských diplomatů minulý týden pro MEE uvedl, že domácí i světové události, v neposlední řadě invaze blízkého íránského spojence Ruska na Ukrajinu, se také zřejmě spikly, aby podkopaly šance na návrat k dohodě.

"V současné době jsou USA stále ochotny dohodu podepsat, ale nemáme příliš mnoho času," vysvětlil.

"Osobně si nedělám žádné naděje, protože rozzlobená Evropa a USA zřejmě čekají na zlomový okamžik ve válce na Ukrajině, aby zvýšily tlak a... obnovily všechny nebezpečné rezoluce Rady bezpečnosti OSN proti Íránu."

Zdroj v angličtině ZDE
 

1
Vytisknout
4064

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2023