Maďarsko natvrdo zjišťuje, že regulace cen nedokáže omezit inflaci

3. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
Nacionalistické vedení Maďarska si možná našlo fanoušky v konzervativní anglosféře, ale chápání klasické ekonomie premiérem Viktorem Orbánem je skutečně tristní. Stejně jako se to před půl stoletím tvrdě naučil prezident Richard Nixon, vláda nemůže používat kontrolu cen ke zkrocení inflace, upozorňuje Tiana Lowe.

Do konce loňského roku inflace v Maďarsku přesáhla 24 %, což je nejvyšší míra v Evropské unii, kde v roce 2022 průměrně inflace vzrostla o 10,4 %. Fiskální i monetární reakce státu byly naprosto nevýrazné. Centrální banka země zvýšila nominální úrokové sazby na 13 %, takže reálné úrokové sazby zůstaly v záporných hodnotách. Orbán mezitím odstavil parlament, aby protlačil rozpočet.

Nejškodlivější však bylo Orbánovo zavedení cenových kontrol.

V lednu loňského roku Orbán oznámil, že počínaje únorem vláda omezí ceny potravin na úrovně z října 2021. Jak rok šel a inflace stoupala, Orbánova kontrola cen se rozšířila o pohonné hmoty, hypotéky a energii. Předvídatelný výsledek? Masový nedostatek a naprosté selhání při snižování inflace.

List Financial Times uvádí, že Orbánův strop cen pohonných hmot, díky němuž byly ceny nejnižší v EU, snížil dovoz ropy do té míry, že Maďarsko mělo do konce prosince zhruba jednu třetinu svých běžných dodávek. Národní ropná společnost MOL řekla vládě, že již nemůže uspokojovat poptávku, což vedlo k tomu, že Orbán nakonec strop zrušil.

Inflace ze své podstaty narušuje schopnost cen signalizovat nabídku a poptávku. Cenové stropy ještě více překrucují ekonomické síly, snižují efektivitu distribuce zboží a brzdí ochotu dodavatelů prodávat na zákonem regulovaných trzích.

Paralela k Nixonovi není přesná, protože Nixon měl výhodu dolaru – světové rezervní měny. A i tak se mu to moc nedařilo.

Ačkoli Nixonův šok zaznamenal okamžité politické body – krátkodobě téměř vždy znehodnotí měnu – skutečné a trvalé následky přišly po jeho znovuzvolení. V roce 1973 Nixonovo odstranění cenových kontrol vedlo k dalšímu inflačnímu šoku kvůli zadržované poptávce, kterou jeho kontroly uměle vyvolaly. Když se je pokusil znovu zavést uprostřed Watergate, dodavatelé se vzbouřili. Nixon musel potupně odstoupit, ale země se musela vyrovnat s desetiletím destruktivní stagflace, kterou vyřešilo až fiskální a monetární zpřísnění za Reaganovy a Volckerovy éry.

Pokud vláda, která drží světovou rezervní měnu, nedokázala efektivně využít cenové kontroly k likvidaci inflace, pak to Maďarsko nedokáže v žádném případě.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6061

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2023