Biden v Polsku: Putin si myslel, že jeho nepřátelé ustoupí, ale mýlil se

21. 2. 2023

čas čtení 5 minut
(Bidenův projev od dvacáté minuty):

Demokracie jsou silné a místo snadného vítězství Putin skončil s rozvrácenou ruskou armádou, řekl Biden. Přislíbil, že  "Ukrajina nikdy nebude vítězstvím Ruska".

V projevu před mnohatisícovým davem v zahradách varšavského královského zámku Joe Biden vyzdvihl odolnost ukrajinského lidu a vstřícnost Polska a dalších západních spojenců, kteří pomohli odrazit ruskou invazi.

"Autokraté rozumějí jen jednomu slovu: ne." Biden řekl. "Ne, mou zemi si nevezmete. Ne, nevezmete mi svobodu. Ne, nevezmete mi mou budoucnost. Dnes večer opakuji to, co jsem řekl loni na stejném místě. Diktátor, který se snaží obnovit impérium, nikdy nebude schopen ovládnout touhu lidí po svobodě. Brutalita nikdy nezlikviduje vůli svobodných. Ukrajina nikdy nebude vítězstvím Ruska, nikdy."

Poté odsoudil ruského prezidenta Vladimira Putina za invazi, která začala 24. února loňského roku.

"Tato válka není  nutností. Je to tragédie. Prezident Putin si tuto válku zvolil. Každý den, kdy válka pokračuje, je jeho volbou. Mohl by válku ukončit jediným slovem. Je to jednoduché. Kdyby Rusko přestalo napadat Ukrajinu, ukončilo by válku. Kdyby se Ukrajina přestala bránit Rusku, znamenalo by to konec Ukrajiny. Proto společně zajišťujeme, aby se Ukrajina dokázala bránit," řekl Biden.

  "Před rokem se svět připravoval na pád Kyjeva," řekl Biden na varšavském Královském zámku. "Jsem schopen  oznámit: Kyjev je silný, Kyjev je hrdý, stojí vysoko a hlavně je svobodný."

Biden využil cestu ke shromáždění podpory pro Ukrajinu v době, kdy válka vstupuje do svého druhého roku a její konec je v nedohlednu, a to ve stejný den, kdy ruský prezident Vladimir Putin přednesl  projev, v němž zrušil jaderné dohody s Washingtonem.

Biden se v úterý také setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, který je jedním z nejhlasitějších zastánců silnější podpory Kyjeva ze strany Západu.

To následovalo po neohlášené pondělní cestě na Ukrajinu. Bylo to poprvé v nedávné historii, kdy americký prezident podnikl takovou cestu do země, kde probíhá válka, aniž by američtí vojáci na místě ovládali danou oblast.

Duda řekl, že Bidenova návštěva ukazuje odhodlání USA udržet bezpečnost v Evropě, a Bidenovu zastávku v Kyjevě označil za "neuvěřitelné gesto".

Polsko má nejdelší hranici NATO s Ukrajinou a je  hlavní cestou pro zbraně na Ukrajinu a pro uprchlíky ven. Očekávalo se, že oba politikové budou jednat o bezpečnosti Polska a o navýšení zdrojů NATO v této zemi.

"Vyzývám všechny evropské státy, státy NATO, aby projevily solidaritu s Ukrajinou, aby poskytly Ukrajině vojenskou podporu, aby měla s čím bojovat," řekl Duda. "Nebojte se tuto podporu poskytnout".

Bidenovu návštěvu přivítali obyčejní Poláci i 2,5 milionu Ukrajinců, převážně žen a dětí, uprchlíků před konfliktem, kteří nyní v zemi žijí.

Mnozí z nich volali po odvážnější západní podpoře Kyjeva, včetně dodávek stíhaček, které Biden zatím nenabízí.

Na kruhovém objezdu Romana Dmowského v centru města běžel na obří reklamní obrazovce slogan: "Bidene, dejte Ukrajině F-16".

Demonstranti vyvěsili transparent se stejným heslem před hotelem, kde Biden přenocoval, než odjel na setkání s Dudou do polského prezidentského paláce, kde ho přivítala vojenská čestná stráž.

Podle Bidena budou tento týden oznámeny další sankce proti Rusku.

Podle Bidena budou potrestány zločiny proti lidskosti a válečné zločiny spáchané Ruskem.

Biden řekl, že mu bylo ctí vzdát včera v Kyjevě hold těm, kteří přišli o život.

Řekl že stojí na straně milionů uprchlíků, kteří vznikli v důsledku války. Řekl, že Polsko nabídlo uprchlíkům v jejich nejtemnějších chvílích. Společně se postaráme o to, aby Rusko zaplatilo za své zločiny, řekl  Biden.

Podle Bidena EU poskytla Ukrajině nebývalou podporu. Řekl, že se Putin pokusil nechat svět vyhladovět a prohloubit globální potravinovou krizi, ale místo toho USA a G7 odpověděly na tuto výzvu závazky k řešení krize a posílení globálních dodávek potravin.

Dodal, že jeho žena cestuje po Africe, aby zvýšila povědomí o této problematice.

Uvedl, že Ukrajina je rok po Putinově invazi stále nezávislá a svobodná. Říká, že ukrajinská vlajka hrdě vlaje a Ukrajina je stále nezávislá a demokratická.

Podle Bidena si Putin myslel, že se NATO rozpadne a rozdělí, ale místo toho je NATO jednotnější než kdykoli předtím.


Řekl, že se stavíme za demokracii a suverenitu a za právo lidí žít bez agrese.


- Před Bidenovým projevem řekl Duda, že obránci Ukrajiny zvítězí a že tato strašlivá oběť Ukrajinců přinese plody vítězství.


Dodal, že Biden se postavil za Ukrajinu nad všechny síly a ukázal, že Ukrajina není sama a má podporu nejdůležitější země na světě.

0
Vytisknout
3259

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2023