"Tajné informace." Němci před válkou na Ukrajině dostali varování

22. 2. 2023

čas čtení 3 minuty
Nová fakta o akcích Německa těsně před ruskou invazí na Ukrajinu před rokem. "Berlín bagatelizoval hrozbu až do konce," píše Süddeutsche Zeitung. Poznamenává také, že německý ministr obdržel tajné informace o útoku od Američanů.

Útok armády Vladimira Putina na Ukrajinu 24. února 2022 znamenal návrat války do Evropy a od počátku odsoudil jednu zemi do role poraženého - Německo s jeho politikou vůči Rusku, uvádí analýza Daniela Broesslera a Nicolase Richtera v "Süddeutsche Zeitung", která je rekonstrukcí událostí předcházejících vypuknutí války. Autoři se spoléhali na rozhovory s vládními úředníky a vysokými představiteli.

Scholz trval na výstavbě Nord Streamu 2

Podle zjištění německých novinářů navzdory varování z USA a východní Evropy byly úřady v Berlíně dlouho přesvědčeny, že Rusku rozumí lépe a jsou schopny kontrolovat jeho akce lépe než ostatní. Podle autorů bylo rozloučení s touto iluzí dlouhým procesem, kterému musel nový kancléř Olaf Scholz čelit od prvního dne v úřadu.

"V prvních týdnech po parlamentních volbách na podzim 2021 se zdálo, že kandidát na kancléře Scholz, který působil jako ministr financí v předchozí vládě Angely Merkelové, je přesvědčen, že se v dodávkách ruského plynu nic nezmění," upozorňuje deník.

Jak uvádí "SZ", Scholz byl tehdy pro rychlé vydání povolení k výstavbě plynovodu Nord Stream 2. Proces, jehož cílem bylo tento projekt prosadit, probíhal během funkčního období Merkelové, což mělo tu dobrou stránku, že umožnilo Scholzovi (SPD) vyhnout se sporu se Zelenými, kteří byli k této investici kritičtější.

Novináři německého deníku poznamenávají, že poté, co Scholz 8. prosince 2021 složil přísahu jako kancléř, se situace vyhrotila. Množily se zprávy o Putinově stále nepřátelštějším postoji. Kancléř nařídil kontrolu, zda existují plány pro případ přerušení dodávek plynu. Odpověď zněla: "Na ministerstvech žádné takové plány nejsou."

Co bylo v americké obálce?

Novináři "SZ" se domnívají, že události, které předcházely vypuknutí války, zpochybňují kompetenci zahraniční rozvědky BND. Ačkoli zahraniční služby 15. února 2022 oznámily, že přípravy na invazi byly dokončeny, BND uvedla, že nezná přesné Putinovy záměry.

Zpravodajská služba tuto pozici udržovala i 24 hodin před útokem. Večer 23. února kancléřský úřad neobdržel žádné zprávy od ministerstva zahraničních věcí, ministerstva obrany a BND o nadcházející válce. Scholz nesvolal krizový štáb.

V té době se americká vláda znovu a znovu pokoušela varovat Němce před hrozící katastrofou. Večer 23. února obdržel ministr hospodářství a vicekancléř Robert Habeck obálku od člena americké delegace v Berlíně s tajnými informacemi o útoku, který se měl uskutečnit.

"Není známo, zda a kdy Habeck sdílel tyto informace s kolegy z vlády. Je však známo, že když se večer objevil v televizi, varoval: "Jsme kousek od velké pozemní války v Evropě."

Celý článek v polštině: ZDE

1
Vytisknout
3903

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2023