Dvě ženy, na něž hodili jogurt, byly v Íránu zatčeny za to, že si nezakryly vlasy

2. 4. 2023

čas čtení 3 minuty
 

Hlavní soudce země prohlásil, že nezahalené ženy budou po vzpouře "bez milosti" stíhány
 
V Íránu byly zatčeny dvě ženy, které si na veřejnosti nezakryly vlasy poté, co na ně byla hozen jogurt.

Videozáznam, který se rozšířil na sociálních sítích, ukazuje dvě zákaznice, k nimž přistoupil muž a dal se s nimi do řeči.

Poté vezme z regálu něco, co vypadá jako jogurt, a hodí jim ho na hlavu.

Íránská justice uvedla, že obě ženy byly následně zadrženy za údajné porušení hidžábu.

Dodala, že muž byl rovněž zatčen za narušování veřejného pořádku.



 

K zatčení došlo v době, kdy šéf íránské justice pohrozil, že bude "bez milosti" stíhat ženy, které se objeví na veřejnosti odhalené, informovala v sobotu íránská média.

Varování Gholamhosseina Mohseni Ejeiho přišlo v návaznosti na čtvrteční prohlášení ministerstva vnitra, které posílilo vládní zákon o povinném nošení hidžábu.

"Odhalování se rovná nepřátelství našim hodnotám," citovalo Ejeiho několik zpravodajských serverů. Ty ženy, "kterése dopustí takových anomálních činů, budou potrestány" a budou "bez milosti stíhány", dodal, aniž by uvedl, co bude trest obnášet.

Nejvyšší íránský soudce Edžej řekl, že příslušníci orgánů činných v trestním řízení jsou "povinni postoupit zjevné trestné činy a jakýkoli druh abnormality, která je v rozporu s náboženským právem a vyskytuje se na veřejnosti, soudním orgánům".

Od smrti dvaadvacetileté Kurdky, kterou loni v září zadržela "mravnostní policie", se stále více íránských žen zbavuje závojů. Mahsa Aminiová byla zadržena za údajné porušení pravidla o nošení hidžábu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vládní síly násilně potlačily několikaměsíční celonárodní revoltu, kterou její smrt rozpoutala.

V nákupních centrech, restauracích, obchodech a na ulicích po celé zemi jsou však ženy běžně k vidění odhalené a riskují zatčení za to, že se vzepřou povinnému zahalování. Sociální média zaplavila videa nezahalených žen, které se brání "mravnostní policii".

Podle íránského islámského práva šaría, které bylo zavedeno po revoluci v roce 1979, si ženy musí zakrývat vlasy a nosit dlouhé, volné oblečení, aby zakryly svou postavu. Porušovatelkám hrozí veřejné pokárání, pokuty nebo zatčení.

Ve čtvrtečním prohlášení ministerstva vnitra se závoj označuje za "jeden z civilizačních základů íránského národa" a "jeden z praktických principů islámské republiky" a uvádí se, že v této otázce nebude docházet k žádnému "ústupu nebo toleranci".

Takové směrnice v minulých desetiletích povzbuzovaly zastánce tvrdé linie k beztrestným útokům na ženy.

0
Vytisknout
5343

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2023