Bulharská munice může zásadně ovlivnit konflikt na Ukrajině

5. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Bulharsko bude s největší pravděpodobností prodávat obrovské množství munice Ukrajině prostřednictvím zprostředkovatelů, což by mohlo významně ovlivnit válku, řekl bývalý ministr obrany Bojko Nojev v rozhovoru pro bTV.

Prozatímní ministerstvo obrany převede starou munici v hodnotě téměř 175 milionů eur do státního vojenského závodu VMZ a na oplátku obdrží novou munici, oznámilo ministerstvo.

Cílem je, aby obrovské množství staré munice ze skladů bulharské armády šlo na Ukrajinu, dodal bývalý ministr obrany, který je dobře obeznámen se zbrojním obchodem v zemi.

"Jedná se o největší znovuvyzbrojení bulharských pozemních sil v nedávné historii. To je obrovské množství munice – statisíce. Dochází k obrovskému nárůstu cen munice a VMZ bude tuto munici prodávat přes prostředníky na Ukrajinu," dodal bývalý ministr.

"Je to množství munice, které může v některých směrech na ukrajinské frontě zvrátit průběh války," dodal.

Bulharská armáda má zásoby munice sovětského standardu, kterou ukrajinská armáda potřebuje k doplnění svých obrovských zásob zbraní sovětského standardu, včetně tanků, houfnic, protitankových granátometů, sovětských raketometů, pušek AK-47 a dalších.

Šetření EURACTIVu již uvedlo, že dodávky zbraní na Ukrajinu v hodnotě miliard eur z Bulharska se nezastavily, navzdory oficiálním tvrzením úřadů v Sofii.

V pondělí ministr obrany Dimitar Stojanov uvedl, že plán s VMZ byl dohodnut pouze "za účelem obnovení válečných zásob" pro armádu. To je součástí rozhodnutí Národního shromáždění "poskytnout Ukrajině podporu", dodal.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

4
Vytisknout
6673

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2023