O likvidaci České pošty

3. 4. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty
Motto: Populistickým nepokojům vždycky předchází likvidace státní infrastruktury

(Z cyklu "měli to udělat jiní co jsou za to placení, ale neudělali, tak jsem to udělal já").

Obrázek myslím nepotřebuje komentář, snad jen že při pátrání po zdrojových datech jsem zjistil, že ve zmíněných zemích poštovní pobočky nabízejí další služby navíc. Typicky služby banky, což myslím má logiku: plošné pokrytí retailové banky pro fyzické osoby a místní podnikatele, pobočka je už zřízená, všichni vědí kde, má elementární peněžní zabezpečení, personál nakládá s financemi tak jako tak, je kompetentní.

 
Zda v uvedených zemích pošty prodávají stírací losy a omalovánky se mně bohužel zjistit nepodařilo.
Přidávám ještě druhý obrázek, ze kterého vyplývá, že počet poštovních destinací se za 20 let v Evropě příliš nemění, jen kolísá (poněkud divně). Zdroj je Statista.com, k podrobnější metodice a zdrojům bych musel mít placený přístup, takže neumím vysvětlit to zvláštní kolísání, na 80 000 v roce 2012 a vzestup na 175 000 v roce 2017 a pak zase pokles. Čísla zahrnují území s cca 540 mil obyvateli, takže ten průměr na milión je 277 (my máme 315).

Ještě zajímavý finanční údaj u zemí s podobnou populací, tržby za rok 2022:
Rakouská pošta (Österreichische Post AG): 2 519 mil EUR (62 miliard Kč), zisk 370 mil EUR (8 mld Kč)

Česká pošta: 19,5 miliardy Kč, ztráta 681 mil Kč.

Česká pošta ve výroční zprávě (pokochejte se formátem, v jakém ji zveřejňuje - třetí obrázek) neuvádí breakdown tržeb ani nákladů, akorát zdeúřední kydy, ze kterých nic nevyčtete. Takouská ano, jasně a srozumitelně (čtvrtý obrázek). Holt si rakouská pošta nenechala sebrat nejlukrativnější a nejvíc rostoucí balíkový byznys.

Z jančení okolo České pošty jsem pochopil, že občané po státních podnicích chtějí, aby poskytovaly velkou šíři služeb, s výbornou plošnou dostupností, ve vysoké kvalitě, moderně a digitálně,
zaměstnanci usměvaví, vše velmi levně a aby jejich management měl nízké platy. A aby se to nemuselo dotovat ze státního. Protože jináč je to "socialistický podnik".

Když soukromá firma poskytuje jen to na čem vydělá a na ostatní kašle, pobočky má jen tam kde jsou mrtě lidí, kvalita je všelijaká, ceny vysoké, zaměstnanci neteční a management má platy kosmické, tak nám to nevadí, protože to je přece kapitalistickej podnik.

2
Vytisknout
7966

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2023