Zabitý ruský blogger Vladlen Tatarskij byl pro své nepřátele snadným terčem

4. 4. 2023

čas čtení 4 minuty

Vlivný zastánce války na Ukrajině kritizoval ruské vojenské vedení a vyzýval ke stíhání ruských generálů

Vladlena Tatarského, pro-válečného ruského bloggera, který v neděli zemřel při výbuchu bomby v petrohradské kavárně, mohlo chtít zabít mnoho lidí, napsal Andrew Roth.

Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, proslul svou vehementní podporou invaze na Ukrajinu, kdy pravidelně vyzýval Rusko k totální válce a obhajoval extrémní násilí, které zahrnovalo i válečné zločiny. "Všechny porazíme, všechny zabijeme, uloupíme, koho budeme potřebovat, a všechno bude tak, jak se nám to líbí," řekl loni na kameru po kremelské ceremonii potvrzující "anexi" čtyř ukrajinských regionů.

 
Bývalý horník z východní Ukrajiny Fomin byl odsouzen za bankovní loupež a odpykával si trest ve vězení na východě Ukrajiny, když ruské zástupné síly zahájily válku proti ukrajinské vládě. Fomin tvrdí, že poté uprchl z vazby a přidal se k Ruskem podporovaným silám. Později se stal bloggerem a několik let předtím, než Vladimir Putin zahájil v roce 2022 plnou invazi, se přestěhoval do Moskvy. Po zahájení války tvrdil, že se připojil k dobrovolnickému praporu a bojoval v Mariupolu.

Na začátku války se stal členem malé, ale vlivné skupiny vojenských bloggerů, kteří konflikt hlasitě podporovali a pravidelně zveřejňovali aktuální informace citující vojáky na frontě nebo
senzace o potenciálních ofenzivách či velkých politických rozhodnutích, jako je mobilizace.

Zároveň patří k nejostřejším kritikům ruského vojenského úsilí, kteří odsuzují armádní špičky jako neefektivní a líné a nestarající se o životy ruských vojáků vyslaných do boje.

Jejich příspěvky na Telegramu se staly oblíbenou alternativou ke státním médiím. Tvrdí, že poskytují nefiltrované zprávy z frontových linií, a často přinášejí stejně agresivní linii, která Rusům říká, že jejich země je příliš váhavá a měla by se mobilizovat k totální válce proti Ukrajině a Západu.

Zejména Tatarskij opakovaně vyzýval k trestnímu stíhání generálů: kvůli velkým ústupům z měst včetně Chersonu v loňském roce nebo neefektivním snahám o výcvik a vybavení mobilizovaných vojáků. A spojil se s dalšími kritiky vojenského vedení, jako je Jevgenij Prigožin, Putinův spojenec, který založil polovojenskou skupinu Wagner.

"Za co proléváme svou krev? Proč může Zelenskij klidně přijet do Chersonu?" ptal se Tatarskij. Vyzýval k atentátu na ukrajinského prezidenta po ruském ústupu.

"Buď povedeme plnohodnotnou válku, nebo ... neuspějeme."

Mezi malou komunitou pro-válečných bloggerů byl Tatarskij zesměšňován za přehánění své vojenské služby. Pohádal se s Igorem Girkinem, bývalým vůdcem Ruskem podporovaných bojovníků, který se k vojenskému úsilí rovněž vyjadřoval kriticky.

A co je nejdůležitější, byl klasickým měkkým terčem - někým, kdo byl viditelnou tváří války, a přitom postrádal ochranku vládního úředníka nebo armádního personálu. Akce, na níž hovořil, byla zveřejněna a žena obviněná z toho, že na ni přinesla bombu, s ním dokonce údajně žertovala o tom, zda má či nemá u sebe výbušné zařízení ukryté v bustě vojáka. Krátce poté došlo k jejímu výbuchu.

"Události ukázaly, jak zranitelní jsou tito aktivní stoupenci války," napsala Taťána Stanovaja, zakladatelka společnosti R Politik, která se zabývá politickými analýzami. "Nemyslím si, že bude následovat masivní reakce ze strany vlády: jak ukazuje zkušenost, Kreml se bude snažit, aby se tyto situace staly bežnou záležitostí."

Dodala: "Čelíme znormálnění teroristických útoků, které se bezpochyby stanou jedním z faktorů vedoucích k vnitropolitické destabilizaci."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4382

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2023