Ruská agrese na Ukrajině: "Absurdní a destruktivní", aby Rusko předsedalo Radě bezpečnosti, říká Zelenskij

2. 4. 2023

čas čtení 7 minut
 
Ukrajinský prezident ostře kritizoval mezinárodní systém za to, že nechává Rusko zastávat klíčovou roli, zatímco vede válku na Ukrajině

Zelenskij: Včera ruská armáda usmrtila pětiměsíčního chlapce, jeho rodiče byli zraněni. Je to jeden ze stovek dělostřeleckých útoků, které teroristický stát uskutečňuje denně. Dnes Rusko zahajuje své předsednictví Rady bezpečnosti OSN a to je důkaz bankrotu procedur světových institucí.


- Rusko se v sobotu ujalo vedení Rady bezpečnosti OSN - což vyvolalo zuřivost na Ukrajině, jejíž prezident Volodymyr Zelenskij označil tuto situaci za "absurdní a destruktivní... Těžko si lze představit něco, co by více dokazovalo totální bankrot takových institucí".

Ve svém každodenním videoposelství Zelenskij poukázal na to, že ruské ostřelování v pátek zabilo pětiměsíčního chlapce, a uvedl, že nastal čas na celkovou revizi světových institucí.

Již dříve jeden z nejvyšších ukrajinských představitelů kritizoval "symbolický úder", který Rusko zasadilo převzetím rotujícího předsednictví. Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta, napsal: "Není to jen ostuda. Je to další symbolická rána systému mezinárodních vztahů založenému na pravidlech."

Kreml uvedl, že bude v této roli "uplatňovat všechna svá práva".

Zasedání bude předsedat ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, až se Rusko ujme předsednictví Rady. "Od 1. dubna se dostávají na novou úroveň absurdity," řekl Sergej Kyslycja, stálý zástupce Kyjeva.

 

 
- Zpráva britského ministerstva obrany uvádí, že vystoupení náčelníka ruského generálního štábu generála Valerije Gerasimova "posouvá hranice toho, jak dalece bude ruské politické vedení tolerovat selhání". "Gerasimovovo působení se vyznačuje snahou zahájit generální zimní ofenzívu s cílem rozšířit ruskou kontrolu nad celým Donbasem. Po osmdesáti dnech je stále zřejmější, že tento projekt selhal."

- !Před rokem, když už ruské tanky pochodovaly směrem ke Kyjevu, se celý svět divil, proč se v Rusku nekonají masové protiválečné protesty, proč do ulic vyšli jen osamělí lidé. Přičítal jsem to strachu. Mlčení je ruská strategie přežití. Ti, kdo tehdy protestovali, byli ve vězení. Takto Rusové přežívali mlčením po celé generace. Puškin tento ruský způsob života formuloval v poslední větě svého historického dramatu Boris Godunov: 'Lidé mlčí.' To je pravda. A se začátkem agrese proti Ukrajině lid "mlčel". Ale pak na podzim začala masová mobilizace a už není možné vysvětlovat, že statisíce Rusů šly poslušně zabíjet Ukrajince a nechat se zabíjet. To je něco jiného, něco hlubšího, něco děsivějšího."

Rok po Putinově invazi se oceňovaný spisovatel Michail Šiškin zamýšlí nad mlčením svých krajanů, zradou rodného jazyka a nadějemi do budoucna.
 
- Vrcholný ukrajinský duchovní z církve s údajnými vazbami na Moskvu byl v sobotu odsouzen k domácímu vězení po slyšení, které se týkalo toho, zda oslavoval invazi ruských vojsk a podněcoval náboženské rozpory, uvedla církev.


Církev  ve svém prohlášení uvedla, že kyjevský soud také nařídil metropolitovi Pavlovi nosit elektronický náramek. Agentury Interfax Ukrajina a Ukrinform uvedly, že Pavlovi bylo uloženo 60 dní domácího vězení.

Ruská státní tisková agentura TASS uvedla, že soud Pavlovi nařídil bydlet ve vesnici asi 40 km jihovýchodně od Kyjeva. Pavlo uvedl, že dům není způsobilý k obývání.

"Není tam nic na spaní, žádné teplo ani světlo. Není tam žádná kuchyně, žádná lžíce. Ale to nevadí, všechno to vydržím," řekl.

- Válka Ruska proti Ukrajině si vyžádala životy 262 ukrajinských sportovců a zničila 363 sportovních zařízení, uvedl v sobotu ministr sportu země Vadym Hucajt.

Při setkání s hostujícím prezidentem Mezinárodní gymnastické federace Morinarim Watanabem Huttsait prohlásil, že na olympijské hry ani jiné sportovní soutěže by neměli být vpuštěni žádní sportovci z Ruska.

"Všichni podporují tuto válku a účastní se akcí pořádaných na její podporu," řekl Huttsait podle přepisu na internetových stránkách prezidenta Volodymyra Zelenského.

Mezinárodní olympijský výbor doporučil postupný návrat ruských a běloruských sportovců na mezinárodní soutěže jako neutrálních. O jejich účasti na olympijských hrách v Paříži v roce 2024 zatím nerozhodl.

- Ruský ministr obrany Sergej Šojgu během návštěvy velitelství moskevských jednotek bojujících na Ukrajině slíbil zvýšit dodávky munice ruským silám, jak vyplývá ze záběrů zveřejněných ministerstvem obrany.

- Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu schválila čtyřletý úvěrový program pro Ukrajinu ve výši 15,6 miliardy dolarů, který je součástí globálního balíčku hospodářské podpory ve výši 115 miliard dolarů. Rozhodnutí otevírá cestu k okamžitému vyplacení přibližně 2,7 miliardy dolarů Kyjevu a vyžaduje, aby Ukrajina provedla ambiciózní reformy, zejména v energetickém sektoru, uvedl fond.

- Nejvyšší americký generál Mark Milley prohlásil, že Ukrajina pravděpodobně nevyžene všechny ruské vojáky ze svého území v letošním roce, píše Kyiv Independent s odvoláním na rozhovor pro Defense One. Milley uvedl: "V současné době je v USA v plném proudu boj proti terorismu: Milley řekl: "Nemyslím si, že by to bylo pravděpodobné v nejbližší době pro tento rok."

- Podle listu Kyiv Independent bylo na Ukrajině za posledních 24 hodin zabito nejméně pět lidí včetně dítěte.

- Volodymyr Zelenskij na internetu napsal, že jednal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o "obranné součinnosti" a "dalších krocích k realizaci #Mírovéformule".

- Rusko přišlo o nejméně šest protiraketových radarů Zoopark-1M a kvůli sankcím bude mít potíže s jejich obnovou, uvedlo britské ministerstvo obrany. Dodalo: "Regenerace flotily protibaterijních radarů je pravděpodobně klíčovou prioritou pro obě strany, ale Rusko bude mít pravděpodobně potíže, protože systémy jsou závislé na dodávkách špičkové elektroniky, které byly narušeny sankcemi."

-Vladimir Putin se podepsal pod novou ruskou zahraničněpolitickou strategii, jejímž cílem je omezit "dominanci" Západu a označit Čínu a Indii za klíčové partnery pro budoucnost. Dokument stmeluje hluboký rozkol mezi Ruskem a Západem ve stylu studené války kvůli válce Moskvy na Ukrajině.

- Severokorejská Kim Jo-jong, sestra vůdce Kim Čong-una, obvinila Ukrajinu z jaderných ambicí, uvedla státní média KCNA - své tvrzení opřela o internetovou petici s méně než 1 000 podpisy.

- Běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že zintenzivnil rozhovory s Ruskem o rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku, a tvrdil, že existují plány Polska na invazi do Běloruska. Neexistují žádné důkazy, že by Polsko plánovalo invazi.

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
4364

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2023